Κυρίες, κύριοι και non binary folks, δεν χρειάζεται να έχουμε καραντίνα για να εκτιμήσουμε την ιεροτελεστία της πίτσας στο σπίτι. Από την στιγμή που αποφασίσεις πως ναι, σήμερα είναι μία καλή ημέρα για να παραγγείλεις το στρογγυλό θαύμα, μέχρι να σου το παραδώσουν στην πόρτα σου, η ζωή σου ξαφνικά αποκτάει ένα άλλο νόημα και τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα των καιρών ξεθωριάζουν όσο περιμένεις. Με το που ανοίξει το χαρτονένιο κουτί (πάντα με μία λαδιά σε κάποιο μέρος του), μέχρι να ξανακλείσει τελείως άδειο, τα πάντα είναι μια εύγευστη ευτυχία.

Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη συμβολή της Ιταλίας στον πλανήτη, σαφώς το πιο νόστιμο φαγητό στον κόσμο. Η πίτσα μας.
Σε περίπτωση που αναζητάς μερικά μέρη της Αθήνας που σερβίρουν εκδοχές της που πραγματικά αξίζουν τα χρήματα και τις μπουκιές σου, εδώ θα αναφέρουμε έξι. Όλα είναι ανοιχτά για delivery και takeaway και περιμένουν τις παραγγελίες σου και την ερωτική σου εξομολόγηση αφού δοκιμάσεις για πρώτη φορά.

Granello

 

Άνοιξε πριν ενάμιση χρόνο περίπου στο κέντρο της Αθήνας και κατευθείαν έγινε hot spot, με όσους αποφάσιζαν να την δοκιμάσουν να γίνονται αμέσως φανατικοί πελάτες και όχι άδικα. Στο Granello θα βρεις την πίτσα στην ναπολιτάνικη εκδοχή της (με την τρομερά λεπτή ζύμη που μπορείς να διπλώσεις) και θα την φας ολόκληρη σε ελάχιστο χρόνο. Τόσο γρήγορα που ένα μέρος του εγκεφάλου σου θα αναρωτηθεί αν υπήρξε όντως πίτσα ή αν την φαντάστηκες. Ο chef Κυριάκος Λιοδάκης δουλεύει με το δικό του προζύμι από τότε που άνοιξε το μαγαζί και το αποτέλεσμα στην ζύμη είναι προφανές. Οι γεύσεις λίγες και εκλεκτές, με προσωπική αγαπημένη εκείνη με σάλτσα τρούφας, Mozzarella Fior di Latte, μανιτάρια πορτομπέλο και μαύρη τρούφα.


Dei Fratelli

“Πού είναι η πιο ωραία πίτσα που έχεις δοκιμάσει;”
“Στο Pizzeria Dei Fratelli. Και έχω ζήσει στην Ιταλία” είχε να μου πει μία φίλη μήνες πριν ξεκινήσει το κοβιντοφιάσκο και έτσι έτρεξα κι εγώ μέχρι την Νέα Σμύρνη για να επαληθεύσω τα λόγια της. Εξάλλου ποιος άλλος λόγος υπάρχει να πας στην Νέα Σμύρνη; Πραγματικά εδώ η πίτσα αξίζει και με το παραπάνω. Ψήνεται με μυστική οικογενειακή συνταγή και σου προσφέρει μία αυθεντική ιταλική εμπειρία που δεν πρέπει να παραλείψεις. Και μην φύγεις πριν τιμήσεις τα ζυμαρικά του μενού, κυρίως την αυθεντική καρμπονάρα.


Giant

 

Το γωνιακό, μικροσκοπικό pizza place στο Κουκάκι έχει σίγουρα χιούμορ αλλά δεν βασίζεται μόνο στον χαρακτήρα του για να μας γοητεύσει. Εδώ θα βρεις εξαιρετική πίτσα στο χέρι, η οποία σερβίρεται σε ικανοποιητικές ποσότητες για κάθε άτομο ξεχωριστά. Με άλλα λόγια την καταφέρνεις ολομόναχος χωρίς να σκάσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν σε αφήνει να πεινάς κι άλλο. Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη χωρίς τον ωραίο χαμό που γίνεται κάθε βράδυ στον πεζόδρομο από κόσμο, όμως η γεύση παραμένει αχτύπητη. Ακόμα θυμάμαι εκείνη με toppings μαρμελάδα σύκο, κρέμα γάλακτος, μοτσαρέλα, gorgonzola, παρμεζάνα, μετσοβόνε και λουκάνικο σύκου που έφαγα τον Ιούλιο.


Alio

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ALIO (@alio.restaurant) στις

Για αυτήν την πίτσα, μπουσουλάω μέχρι το Χαλάνδρι. To ιταλικό εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου και του σεφ Άκη Βαρθαλάμη έχει γενικότερα να σου προσφέρει πιάτα που θα σε κάνουν να αναφωνήσεις “MAMA MIA”, δύο φορές, όμως η πίτσα είναι σίγουρα η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια. Η ζύμη παντρεύει υπέροχα το ναπολιτάνικο με το νεοϋορκέζικο στιλ, ενώ αυτές οι ξεροψημένες φουσκάλες σε προκαλούν να εγκατασταθείς στο εσωτερικό τους και να μην βγεις ποτέ. Δοκίμασε την Prosciutto e Fungi, με vτομάτα San Marzano, μοτσαρέλα fiordilatte, μανιτάρια, pecorino, προσούτο Πάρμας και λάδι τρούφας.


Etien

Αν βρίσκεσαι στο Νέο Ψυχικό ή εκεί γύρω, μόλις βρήκες την πιτσαρία σου. Ένα μέρος με γευστικότατα, χειροποίητα πιάτα ιταλικής εμπνεύσεως και με ροζ αισθητική που θυμίζει βαγόνι τρένου σε ταινία του Wes Anderson. Ίσως το περιβάλλον να μην μπορείς να το απολαύσεις αυτήν την στιγμή λόγω των συνθηκών, την νοστιμιά όμως ναι. Τόλμησε να δοκιμάσεις την Capri, με μοτσαρέλα, γαύρο, αγκινάρα, κάππαρη και αντίδια. Και μην τελειώσεις την παραγγελία χωρίς το calzone με λιωμένη νουτέλα και τυρί μασκαρπόνε, περιχυμένο από σως καραμέλας και καραμελωμένα αμύγδαλα.


Flower

Πριν το κοβιντοβάσανο μας κλείσει στα σπίτια, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να περάσεις έξω από το Flower στην πλατεία Μαβίλης και να μην το δεις τίγκα στον κόσμο. Η όλη ατμόσφαιρα του αγαπημένου pizza bar θύμιζε σκηνές εξωτερικού, με δεκάδες παρέες να ανταλλάσσουν νέα μπροστά από ολοστρόγγυλες, λαχταριστές πίτσες και (συνήθως) μισοτελειωμένα ποτήρια κρασιού. Τι πιο ωραίο στην ζωή από αυτό; Ευτυχώς, το πιο σημαντικό στοιχείο της ειδυλλιακής κατάστασης παραμένει διαθέσιμο και το Flower είναι ανοιχτό για delivery και takeaway. Θα συστήσω την κλασική Μαργαρίτα, αλλά θα προκαλέσω να δοκιμάσεις και την Deep Dish.


Μeno Male

Ως Κουκακιώτισα, περνάω σχεδόν καθημερινά από μπροστά και μονίμως μελαγχολώ για τις ημέρες που μπορούσες να κάτσεις σε ένα από τα τραπέζια του υπέροχου αυτού ιταλικού μπιστρό, να αράξεις με ένα ποτήρι κρασί και να περιμένεις την πίτσα σου, η οποία σερβίρεται σε κάτι φανταστικά υπερυψωμένα πιάτα. Αγαπημένη επιλογή είναι η Meno Μale με σάλτσα ντομάτας, mozzarella, speck, προσούτο, σαλάμι και gorgonzola, αλλά ό,τι και να επιλέξετε δεν θα σε απογοητεύσει. Επίσης προτείνω για ορεκτικό σίγουρα να δοκιμάσεις την μαριναρισμένη αγκινάρα με σχοινόπρασο, ρίγανη και λαδολέμονο.


Lollo’s Atene

 

Όταν το Lollo’s πρωτοάνοιξε στην Αθήνα, ενώ είχε ήδη αποκτήσει τεράστια φήμη σαν πιτσαρία της Αντίπαρου, έκανε τον κόσμο της γεύσης να παραμιλάει από την νοστιμιά και όλοι ισχυρίζονταν πως εκεί θα πας για την καλύτερη πίτσα της Αθήνας. Δύο χρόνια και μια πανδημία αργότερα, το μαγαζί αυτό αποδεικνύει πως άξιζε το hype του και εξακολουθεί να σερβίρει εξαιρετικά πιάτα, όχι μόνο στην συγκεκριμένη κατηγορία (αν και, αν δεν παραγγείλεις τουλάχιστον μια margherita θα είσαι μεγάλο n00b). Aκόμα σκέφτομαι την πίτσα Strega, με mozzarella, πουρέ κολοκύθας, pecorino romano, guanciale, καπνιστή scamorza και μαύρο πιπέρι και τραγουδάω στον ύπνο μου. Μία πραγματικά γκουρμέ εκδοχή του αγαπημένου μας φαγητού, με μοναδικό ελλάτωμα το γεγονός ότι είναι πολύ πιο ακριβή από τις υπόλοιπες επιλογές της λίστας. Όμως αξίζει η επένδυση, το στομάχι σου θα σε ευγνωμονεί. Και όπως όλοι γνωρίζουμε στομάχι>πορτοφόλι.


Dal Professore

Παιδιά, εγώ νόμιζα ότι το όνομα αυτού του μαγαζιού έχει κάποια σχέση με το La Casa De Papel όμως, όπως αποδείχθηκε όταν δοκίμασα πίτσα από εκεί για πρώτη φορά, λέγεται έτσι γιατί δίνει ‘μαθήματα’ ιταλικού street food. Και επίσης, εγώ είμαι μπέισικ. Πρωταγωνιστής εδώ είναι το ζυμάρι, το οποίο γίνεται με φυσικό προζύμι, περνά από διπλή ζύμωση και ‘αιχμαλωτίζει’ την υγρασία του ανάμεσα τις κυψέλες αέρα για να δημιουργήσει ένα τραγανό και ελαφρύ αποτέλεσμα που σου μένει αξέχαστο. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις το ζυμάρι από άλευρα μαύρου ρυζιού(ω ναι) με ελάχιστη ποσότητα γλουτένης, χωρίς όμως να υστερεί πουθενά σε γεύση. Οι επιλογές είναι πάμπολλες και ίσως αγχωθείς μέχρι να αποφασίσεις. Προτείνω την Norcina, με μοτσαρέλα, σπανάκι, salsiccia (λουκάνικο από αγριογούρουνο) και λάδι τρούφας και την Golosa, με μοτσαρέλα, πατάτα, κολοκύθι, ζαμπόν και αυγό.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!