Δεν θα πολυλογήσω: Κρυώνω. H εβδομάδα που πέρασε ήταν για εμένα ένα αργό, ψυχρό βασανιστήριο με μόνα όπλα την ηλεκτρική κουβέρτα, μια σόμπα που έκαιγε συνέχεια και τις κάλτσες που φοράνε οι στρατιώτες στον Ταΰγετο. Τίποτα δεν μου έδινε ευχαρίστηση παρά τα καυτά ντουζ και τα τουλάχιστον τρία μπολ σούπας που έτρωγα καθημερινά για να ζεσταθεί το κοκαλάκι μου, πριν ξεκινήσω πάλι να ξεπαγιάζω. Μεγάλο βάλσαμο η σούπα και βασικά από τα λίγα καλά που έχει αυτό το ΦΙΑΣΚΟ που άλλοι αποκαλούν “ωραίο καιρό” και δηλώνουν ότι το απολαμβάνουνε (μου χρωστάτε όλοι από 50 ευρώ).

Στο θέμα μας όμως. Η σούπα. Αχνιστή, βελούδινη, να σου γεμίζει το στομάχι και να σου ζεσταίνει την ψυχή. Μία αγκαλιά σε υγρή μορφή και ένας τεράστιος καμβάς για εκατοντάδες διαφορετικές γεύσεις και συνταγές, έτσι ώστε να ικανοποιούνται όλα τα γούστα. Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν σημαίνει ότι έκατσα να μαγειρέψω σούπα μόνη μου, διότι όπως ήδη δήλωσα, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω του 10, δεν έχω όρεξη να κάνω κάτι άλλο εκτός του να γκρινιάζω. Και επίσης, στην κουζίνα μου έχει ρεύμα.

Ιδού λοιπόν μερικά μαγαζιά που αποτέλεσαν τον σωτήρα μου, φέρνοντάς μου υπέροχες σούπες στην πόρτα, μαζί με κάποια άλλα που σκοπεύω να επισκεφτώ όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν λίγο παραπάνω έτσι ώστε να θέλω να αποχωριστώ τις κουβέρτες μου:

Για τρομερές σούπες, προτείνω:

Feyrouz

 

To γωνιακό μαγαζάκι του κέντρου σου βγάζει μία ζεστασιά από μόνο του, χωρίς να προλάβεις καν να παραγγείλεις, καθώς η φιλόξενη διάθεση του προσωπικού και η αγάπη σε αυτό που προσφέρουν αποτελεί το μυστικό συστατικό του κάθε πιάτου. Ναι, μάλλον το γνωρίζεις για το λαχματζούν του (ασυναγώνιστο), όμως αυτή την φορά θα συγκεντρωθούμε στην Μαχλούτα, δηλαδή την καινούργια σου μοναδική αγάπη. Ζεστή, κόκκινη φακή με μαραθόριζα, κολοκύθα, ζωμό κότας (σπιτικό προφανώς) και φρεσκοκαβουρδισμένο αγριοκίμινο. Πάρε δύο μερίδες, δεν θα φτάσει η μία.

Tuk Tuk

 

Αισθάνομαι πως ακούγομαι σαν χαλασμένο τζουκ μποξ που έχει κολλήσει στο ίδιο τραγούδι όταν μιλάω για το Tuk Tuk και ναι, αν κάποιος σκέφτηκε “ΕΝΤΑΞΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΑΜΕ” δεν μπορώ να τον αδικήσω. Όμως δεν φταίω ρε παιδιά. Γίνεται να υπάρχει τούτο το Ταϊλανδέζικo, κουκακιώτικο διαμάντι και να μην το αναφέρω, κυρίως όταν μαγειρεύει μία από τις πιο ωραίες και πλούσιες σούπες που έχω δοκιμάσει;  Tom ka khai ή αλλιώς σούπα με κοτόπουλο, μανιτάρια, γάλα καρύδας, τρυφερό καλαμπόκι, λεμονόχορτο, φύλλα kaffir, galangal και κόλιανδρο. Πλήρες γεύμα.

Etnico

 

H αλήθεια είναι ότι στο Etnico ποτέ δεν θα αρκεστώ σε μόνο μία σούπα, διότι κανένας θεός δεν μπορεί να με κρατήσει μακριά από την ινδική samosa (δοκιμάστε αυτό το γλυκόξινο chutney ανανά και ελάτε μετά να συζητήσουμε) και την chimichanga de pollo (η οποία με κάνει να νιώθω σαν χαρακτήρας του Breaking Bad όταν την παραγγέλνω). Στο τερέν “σούπα”, το αγαπημένο street food joint παίζει με έναν μόνο παίχτη, αλλά πρωταθλητή. Σούπα κόκκινης γλυκιάς κολοκύθας με τζίντζερ και κρέμα για να ξεχάσεις για λίγο την παγωνιά. Αξίζει.

Salad Up

 

To καλοκαίρι αγαπώ αυτό το μαγαζί για τις πλούσιες, δροσερές και πολύχρωμες σαλάτες του. Όσο βρισκόμαστε σε θερμοκρασίες Winterfell τσακίζω τον κατάλογο με τις σούπες, οι οποίες είναι άκρως χορταστικές, πρωτότυπες και πολύ νόστιμες. Έχω να προτείνω την velute μανιταρόσουπα (tip: πρόσθεσε ΣΙΓΟΥΡΑ λάδι τρούφας για να πάει αλλού η εμπειρία) και την κολοκυθόσουπα με κατίκι και ξεροψημένο μπέικον. Για να συμπληρώσεις το ωραίο γεύμα, θα σε συμβούλευα να παραγγείλεις και ένα ή περισσότερα από τα φοβερά bagels στο μενού (και αν πλέον δεν έχεις άλλα fucks to give, να το βουτήξεις στην σούπα). Προσωπικό αγαπημένο το Τρούφα Bagel με μοσχαρίσια κόντρα μπριζόλα, μαρούλι, ντομάτα, emmental και σος μαγιονέζας με τρούφα.

Οι Νοστιμιές της Μαίρης

Ξεφεύγουμε από την έθνικ κουζίνα και πάμε σε κάτι ελληνικό και παραδοσιακό προς Κυψέλη μεριά. Ένα στέκι που προσωπικά έμαθα από την Madame Ginger, καθώς δεν γνωρίζω καθόλου την περιοχή, αλλά σίγουρα θα επέστρεφα για να γευτώ τις υπέροχες σπιτικές συνταγές που θυμίζουν κυριακάτικο τραπέζι στην γιαγιά. Στην Μαίρη θα βρεις όλον τον καλό τον κόσμο του θεάτρου να γεμίζει τα τραπέζια και να μιλάει για τις πρόβες και το κοινό της ημέρας. Αυτήν την στιγμή, οι Κυψελιώτες μπορούν ακόμα να απολαύσουν τρομερή κρεατόσουπα, ψαρόσουπα, κοτόσουπα και κολοκυθόσουπα.

Chez Lucien

To αυθεντικό γαλλικό bistrot βρίσκεται στα Πετράλωνα και αποτελεί μία ιδανική έξοδο αν θέλεις για λίγο να ξεφύγεις από την αθηναϊκή πραγματικότητα και να φαντασιωθείς ότι τρως το γεύμα σου στο Παρίσι (με ή χωρίς την Emily για παρέα). Εκεί λοιπόν που απολαμβάνεις το απόγευμά σου στον υπέροχο και ζεστό χώρο, απλά ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάζεις το εμβληματικό χειμωνιάτικο (βαθύ) πιάτο της κρεμμυδόσουπας γκρατινέ με την εξαιρετική της γεύση, η οποία επίσης συνδυάζεται υπέροχα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Επίσης, στο χριστουγεννιάτικο μενού του εστιατορίου συμπεριλαμβάνεται και μία δεύτερη σούπα, με γεύση κάστανο βελουτέ η οποία ακούγεται επίσης εξαιρετική.

Μαρτινης Μαγειρείο

Ένα από τα πιο ιστορικά μαγειρία της πόλης μας, το οποίο από το 1969 έχει ταΐσει πολλές διαφορετικές γενιές και σίγουρα όλους τους κατοίκους των Πατησίων. Εδώ οι επιλογές είναι κλασικές, ποικίλουν και αξίζουν όλες τουλάχιστον μία δοκιμή, από την φασολάδα μέχρι και την κοτόσουπα.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!