Σε μία δύσκολη εποχή γι’ αυτό, το θέατρο δείχνει να μην το βάζει κάτω με τίποτα. Έχει αποφασίσει να μείνει ζωντανό ακόμα και στις πιο δύσκολες γι’ αυτό συνθήκες και να μην κόψει την επικοινωνία του με το κοινό. Κάποιες παραστάσεις ανέβηκαν ολόκληρες online ή παρουσιάζονται σε live streaming. Και άλλες αρπάζουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, να έρχονται κοντά μάς μόνο ακουστικά.
Ήδη θεωρούμε το ραδιόφωνο το πιο σαγηνευτικό μέσο. Όταν ενώνεται με το θέατρο, αυτή η αίσθησή μας επιβεβαιώνεται. Το ραδιοφωνικό θέατρο εξάλλου δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά μία μακρά πετυχημένη παράδοση. Η μακροβιότητά του δεν είναι τυχαία, αφού μάς χαρίζει μία μοναδική εμπειρία. Αυτή που συνδυάζει διαλόγους, ηχητικά εφέ και μουσική με την έλλειψη οπτικών ερεθισμάτων. Πράγμα που σημαίνει ότι η φαντασία μας είναι ελεύθερη να δομήσει με τον δικό της προσωπικό τρόπο σκηνικά και χαρακτήρες.
Το Πάτωμα της Ζέτης Φίτσιου
Αν σε ψήσαμε, λοιπόν, για ραδιοφωνικό θέατρο, έχουμε και παράσταση να σου προτείνουμε. Το Πάτωμα της Ζέτης Φίτσιου, που θα κάνει πρεμιέρα στο iroes.art στις 17 Δεκεμβρίου. Το έργο μάς τοποθετεί σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, με δύο άντρες που συναντιούνται, αλλά δεν βλέπουν ο ένας τον άλλον. Αιτία είναι το πάτωμα που τους χωρίζει, με τον έναν να στέκεται πάνω του και τον άλλον να είναι παγιδευμένος από κάτω.

© Διονύσης Κούτσης
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ακούμε τον Πάνο Βλάχο και τον Πέτρο Λαγούτη. Γνωρίζουμε τους χαρακτήρες τους μόνο ως τον “πάνω” και τον “κάτω”. Ο δεύτερος ζητά τη βοήθεια του πρώτου για να ελευθερωθεί και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία με τα επακόλουθα ερωτήματά της. “Είναι ο άντρας της επιφάνειας διατεθειμένος να προσφέρει τη βοήθειά του στον παγιδευμένο άνδρα; Θα θελήσει το πάτωμα να ανοίξει για να τον βγάλει από μέσα του; Οι ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς και η φυσική υπεροχή του ενός αρχίζει να γίνεται πλεονέκτημα του άλλου: Ποιος βρίσκεται τελικά στο φως και ποιος στο σκοτάδι;”.

© Διονύσης Κούτσης
Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ανδρέας Φλουράκης, σημειώνει για το έργο: “Το Πάτωμα της Ζέτης Φίτσιου είναι ένα κείμενο σαγηνευτικό μέσα στην καθαρότητά του. Μιλάει για το χθες και το αύριο του ανθρώπου και κυρίως για το σκοτεινό του σήμερα. Η ραδιοφωνική απόδοση του Πατώματος στοχεύει να πυροδοτήσει εικόνες και σκέψεις πάνω σε έννοιες όπως η εμπιστοσύνη, η αλληλοβοήθεια, η ανθρωπιά και να ενθαρρύνει τους ακροατές να κατανοήσουν τις ζωές των δύο κεντρικών χαρακτήρων που περιβάλλονται από μια ατμόσφαιρα ‘λογικού παραλόγου’, μια ατμόσφαιρα ολοένα και περισσότερο γνώριμη στους περισσότερούς μας τα τελευταία χρόνια”.

© Διονύσης Κούτσης