Η “Μάντρα”, ένα ιστορικό σημείο στην καρδιά της Αθήνας, επανασυστήνεται στους Αθηναίους από το Ίδρυμα Ωνάση, με την “Αντίστροφη αφιέρωση” της σπουδαίας υπερρεαλίστριας ποιήτριας Μάτσης Χατζηλαζάρου στον Ανδρέα Εμπειρίκο. Μια εκ βαθέων ερωτική εξομολόγηση, ακούγεται δυνατά στο “Έργο για Έναν Άνθρωπο Μονάχα”, του εικαστικού Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη.

“Σε ποιον απευθύνω αυτή την de profundis εξομολόγηση, τώρα που ο πρώτος παραλήπτης της δεν είναι εδώ;

Εις Eαυτόν.

Γιατί Εσύ και Εγώ πλέον είναι το ίδιο.

Εις το διηνεκές.”

Τι σημαίνει να αφιερώνεις το απόλυτο τραγούδισμα του έρωτά σου σε ένα πρόσωπο που δεν είναι πια εδώ; Σημαίνει πως προσπαθώντας να ταξινομήσεις όλα σου τα σημαντικά, καταλήγεις να δημιουργείς για τον Έναν-Μου-Άνθρωπο. Το “Έργο για Έναν Άνθρωπο Μονάχα” είναι μια τριλογία-σύνθεση εικαστικών, μουσικών και παραστατικών τεχνών, με θέμα την εξομολόγηση.

Ανεβαίνοντας την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δίπλα από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, ένα black box σας προσκαλεί σε μια φορτισμένη εμπειρία. Το πρώτο μέρος του έργου είναι εμπνευσμένο από το σπουδαιότερο ποίημα της πρώτης Ελληνίδας υπερρεαλίστριας, Μάτσης Χατζηλαζάρου. Το σώμα ως ενδιάμεσος. Ένας φορέας μνήμης, λόγων, βλεμμάτων, δακρύων, χειρονομιών, που μεταφέρει την ανάμνηση σε ένα οξύ παρόν.

Μέσα από ένα video art και λόγια που έμειναν χαραγμένα μέσα σας, ο εικαστικός Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα του κυνισμού, λέγοντας όλα όσα σας δυσκολεύουν, όλες τις εξομολογήσεις που δεν έγιναν. Προσπαθεί να διαφυλάξει με κάθε δυνατό τρόπο την σχεδόν χαμένη τρυφερότητα του σήμερα, βάζοντας τους θεατές και ακροατές να αναρωτηθούν για όλα όσα εκείνοι δεν πρόλαβαν να πουν.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Το video installation “Έργο για Έναν Άνθρωπο Μονάχα – Μέρος Πρώτο” παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή στην Μάντρα του Onassis Culture με υποτιτλισμό σε ελληνικά και αγγλικά.

Το έργο είναι προσβάσιμο σε άτομα με κώφωση και προβλήματα ακοής.

Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης.

Κλείστε θέση.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μεντζίνης

Μάθετε περισσότερα για τη “Μάντρα” του Onassis Culture

Φωτογραφία: Στέλιος Τζέτζιας

Η “Μάντρα”, ακριβώς δίπλα στο νεοκλασικό κτίριο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό, με το “Έργο για Έναν Άνθρωπο Μονάχα – Μέρος Πρώτο”. Αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής θεάτρου ανοιχτού χώρου της Belle Époque στην Αθήνα, μια υπαίθρια θεατρική σκηνή του 1909 που ανήκει στην τυπολογία του θεάτρου-μάντρας. Ακολουθώντας μια φιλοσοφία ανοιχτή προς τον κόσμο, το Ίδρυμα Ωνάση επαναφέρει ένα μέρος ανοιχτό σε νέες προσλήψεις και σε συναισθήματα. Ένα διατηρητέο μνημείο στο κέντρο της πόλης επιστρέφει με την υποστήριξη του Onassis Culture, και αποκαθίσταται πλήρως ώστε να γίνει προσβάσιμο σε όλους.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!