Αν έχεις επαφή με το Αρχαίο Δράμα, τότε γνωρίζεις ότι εδώ και αρκετές δεκαετίες σχεδόν όλο το βάρος προσέγγισής του πέφτει στην σκηνοθεσία και την υποκριτική. Δεν θα είχε, ωστόσο, ενδιαφέρον να αρχίσουμε να βλέπουμε τα αρχαία κείμενα με μία διαφορετική ματιά; Υπό νέους όρους και με νέες φόρμες; Αυτό ακριβώς έρχεται να εξερευνήσει φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Πώς; Με την Πάροδο.  

Η Πάροδος αποτελεί το πρώτο διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Σε αυτό, μετά από επιλογή, μία καλλιτεχνική ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το δικό της δραματουργικό όραμα πάνω σε ένα αρχαίο έργο της ελληνικής τραγωδίας, δουλεύοντας κυριολεκτικά υπό ιδανικές συνθήκες. Μάλιστα, δεν θα το κάνει μόνη της, αλλά με μία ομάδα συντονιστών-μεντόρων, την οποία αποτελούν η δραματουργός και καλλιτεχνική συνεργάτιδα του Φεστιβάλ, Stefanie Carp, ο συνθέτης, σκηνοθέτης και performer, Θανάσης Δεληγιάννης, η μουσικός και performer, Γεωργία Τέντα, η χορεύτρια και χορογράφος, Αμάλια Μπένετ, και η θεατρολόγος και κρτικός, Ελένη Βαροπούλου 

Το πρόγραμμα της Παρόδου 

Η Πάροδος θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη. Το ένα είναι η Έρευνα και θα διαρκέσει από τις 10 έως τις 31 Μαΐου. Το άλλο είναι η Εφαρμογή και θα έχει διάρκεια από την 1η έως τις 20 Ιουνίου. Η πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο Β’ της Πειραιώς 260. Σε αυτήν προβλέπεται η ομάδα συντονιστών να καθοδηγήσει την καλλιτεχνική ομάδα στη μελέτη της δικής τους καλλιτεχνικής προσέγγισης αναφορικά με ένα έργο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, του Αισχύλου, του Σοφοκλή ή του Ευριπίδη, της επιλογής της.  

Η δεύτερη φάση θα λάβει χώρα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Εδώ, η μελέτη και η έρευνα θα αποδοθούν στην πράξη. Ένα από τα επακόλουθα αυτού του σταδίου θα είναι μία παρουσίαση περισσότερο με τη μορφή ανοιχτής πρόβας. Όχι ως ολοκληρωμένη παράσταση. Η κατάληξη της Εφαρμογής, ωστόσο, δεν θα έρθει με αυτήν, αλλά με μία συζήτηση μεταξύ της καλλιτεχνικής ομάδας, των συντονιστών του προγράμματος και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. 

Το κόστος και οι παροχές 

Το κόστος είναι μηδενικό, αφού η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν και δωρεάν είναι και κάθε απαραίτητη παροχή. Συγκεκριμένα, εκτός του εκπαιδευτικού μέρους, δωρεάν θα είναι και η διαμονή της ομάδας σε κατάλυμα της Παλαιάς Επιδαύρου, ο βασικός ηχητικός και φωτιστικός εξοπλισμός των δοκιμών και η πρόσβαση στο βεστιάριο και το φροντιστήριο του Φεστιβάλ. Εκτός αυτών, τα μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας θα λάβουν και ημερήσια αποζημίωση κατά το στάδιο της Εφαρμογής, ενώ προβλέπεται επιδότηση έως 500 ευρώ για την κάλυψη των τεχνικών αναγκών της τελικής παρουσίασης. 

Πώς μπορείς να συμμετάσχεις; 

Η αίτηση θα πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι τις 30 Απριλίου, αποκλειστικά μέσω email στο [email protected]. Όπως αναφέραμε, το πρόγραμμα δεν αφορά μεμονωμένα άτομα, αλλά αναζητά μία καλλιτεχνική ομάδα. Αυτή θα πρέπει να αποτελείται από σκηνοθέτη, δραματουργό, χορογράφο, συνθέτη και ερμηνευτές, αλλά και να μην ξεπερνάει τα δώδεκα μέλη. Δεν υπάρχει περιορισμός αναφορικά με την “ταμπέλα” της ομάδας. Δεν χρειάζεται να έχει κάποια επίσημη αναγνώριση ούτε να προϋπάρχει της Παρόδου. Η ομάδα μπορεί να συσταθεί αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό και με το τέλος του να διαλυθεί.  

Εκτός των παραπάνω, όλα τα μέλη είναι απαραίτητο να γνωρίζουν αγγλικά, αλλά και να παρακολουθήσουν κάθε μέρος του προγράμματος ανεξαιρέτως. Όσο για την αίτηση, σε αυτήν θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα αρχαία κείμενα που θα αποτελέσουν αφετηρία της έρευνας, άλλα συμπληρωματικά κείμενα, σημείωμα έως 500 λέξεων του δραματουργού για το έργο και αντίστοιχο του σκηνοθέτη, δείγμα γραφής υπό τη μορφή προσχεδίου πάνω σε μία σκηνή του κειμένου έως τρεις σελίδες, αναλυτικά βιογραφικά του σκηνοθέτη και του δραματουργού, σύντομα βιογραφικά -έως 500 λέξεις- του συνθέτη, του χορογράφου και των ερμηνευτών, portofolio με έως τρία έργα είτε όλης της ομάδας είτε του κάθε συντελεστή ξεχωριστά και το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο και το email του υπεύθυνου της πρότασης. Προαιρετικά, μπορεί να συμπεριληφθεί και υποστηρικτικό ερευνητικό υλικό της πρότασης. 

Η επιλογή της καλλιτεχνικής ομάδας θα γίνει από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, σε συνεργασία με την ομάδα συντονιστών της Παρόδου. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!