Το illustradays μάς συστήθηκε το 2018, σε συνεργασία με το Animasyros, μέσω της έκθεσης illustraSyros. Ήδη από τότε μπορούσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς ήθελε να πετύχει. Ανοίχτηκε σε διαφορετικές πρακτικές της σύγχρονης εικονογράφησης και δημιούργησε έναν κόσμο συμπεριληπτικό και πολυπολιτισμικό. Έναν κόσμο με βασικές αξίες τη δημιουργική ανταλλαγή, τη δικτύωση και την εξωστρέφεια. Έναν τέτοιο κόσμο θέλει να μάς συστήσει ξανά με το illustradays 2021: the Next Day, το πρώτο φεστιβάλ εικονογράφησης στην Ελλάδα. 

Από τις 3 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, με εντελώς δωρεάν είσοδο, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον κόσμο του illustration και του εικονογραφημένου βιβλίου. Μέσα από μία χρωματιστή και δημιουργική γιορτή στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων, θα γνωρίσουμε ήρωες βγαλμένους από βιβλία και έργα τέχνης, καλλιτέχνες του illustration, ειδικούς που θέλουν να μοιραστούν τα μυστικά τους με τα νέα ταλέντα του χώρου, αλλά και εργαστήρια δημιουργημένα για να εκτονώσουν όλη τη δημιουργικότητά τους οι μικρότεροι επισκέπτες του φεστιβάλ. 

Από τη Βενετία στην Αθήνα

Ένα από τα βασικά events του φεστιβάλ θα είναι η έκθεση Le immagini della fantasia. Πρόκειται για μία διεθνή έκθεση εικονογράφησης, που φιλοξενείται σε ένα μικρό χωριό της Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα της Βενετίας, το Σάρμεντε. Βρίσκεται στο “χωριό των παραμυθιών”, όπως είναι γνωστό, περίπου τα τελευταία 38 χρόνια, γεμίζοντάς το με τους πολύχρωμους κόσμους, που γέννησε η φαντασία και το μολύβι σημαντικών illustrators, όπως οι Eric Puybaret, Rebecca Dautremer, Elena Odriozola και Giulia Pastorino. 

Γιατί όλα αυτά έχουν σημασία; Διότι η Le immagini della fantasia, με όλα τα πρωτότυπα έργα της και τα βιβλία, για το οποία είχαν δημιουργηθεί, θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για χάρη του illustradays.

© Eric Puybaret

Πώς φανταζόμαστε την επόμενη μέρα; 

Αν παρατήρησες παραπάνω τον τίτλο του φετινού φεστιβάλ, τότε θα είδες ότι συνοδεύεται από το the Next Day. Αυτή, λοιπόν, είναι η θεματική του για το 2021. Το illustradays καλεί με ανοιχτή πρόσκληση τους εικονογράφους της χώρας να μοιραστούν μαζί μας το πώς φαντάζονται την επόμενη μέρα μετά από ένα εντελώς διαφορετικό έτος εξαιτίας του κορωνοϊού, μέσα από την τέχνη και τις εικονογραφήσεις τους. 

Την αρχή, μάλιστα, για την αποτύπωση της θεματικής του φεστιβάλ έχει κάνει η ίδια η καλλιτεχνική του διευθύντρια. Ο λόγος για την Φωτεινή Τίκκου, που με το έργο της μάς δείχνει ότι η δική της επόμενη μέρα αποτελείται από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους που όλοι μαζί κάνουν τις βουτιές τους στη θάλασσα. Μάλιστα, αυτό είναι μόνο ένα δείγμα του τι πρόκειται να δούμε από εκείνη, αφού οι φιγούρες της αναμένεται να εμφανιστούν σε πολλά σημεία του illustradays

© Φωτεινή Τίκκου

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο της εικονογράφησης

Το illustradays δεν αποσκοπεί μόνο στην ανάδειξη του illustration χώρου εντός και εκτός Ελλάδας. Θέλει και να μάς βοηθήσει να ανακαλύψουμε ευρύτερα τον κόσμο της εικονογράφησης και τα στοιχεία που τον συντελούν. Γι’ αυτό, εκτός από τις εκθέσεις, στη διάρκεια του φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε και σε άλλες δραστηριότητες. Τα illustralabs, εργαστήρια εικονογράφησης για κάθε ηλικία. Τα illustratalks, ομιλίες από επαγγελματίες εικονογράφους σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης της δουλειάς τους. Βέβαια, αυτά είναι μόνο μέρος των όσων θα συμβούν. Έχουμε ακόμα κάτι παραπάνω από τρεις μήνες, μέχρι την αρχή του illustradays. Μέχρι τότε αναμένεται να ανακοινωθούν πολλές ακόμα ψηφιακές, φυσικές και διαδραστικές εμπειρίες.