Τι είναι τα λουλούδια; Τα αναπαραγωγικά όργανα των φυτών που εξασφαλίζουν τη συνέχεια του εκάστοτε είδους, αλλά και ομορφιά. Για τους ανθρώπους, είναι κυρίως συναισθήματα. Όχι μόνο τα θετικά ή τα αρνητικά. Με κάποιον τρόπο αποτελούν κοινά σύμβολα για τις πιο αντιφατικές μεταξύ τους στιγμές μας και τα συναισθήματα που τις περιτριγυρίζουν. Τα εμφανίζουμε στη χαρά, την αγάπη και τη γιορτή, αλλά και στη μεταμέλεια, τη συγχώρεση, τον αποχωρισμό και το πένθος. 

Λουλούδια και τέχνη 

Ακριβώς επειδή τα λουλούδια είναι ταυτόσημα με το συναίσθημα, γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της τέχνης. Δύσκολα θα βρούμε έναν τόπο ή μία εποχή, που οι καλλιτέχνες του να μην εμπνεύστηκαν από αυτά. Όχι, βέβαια, πάντα με τον ίδιο τρόπο. Από τη μία, έχουμε τους πιο “συμβατικούς” και ζωγραφικούς τρόπους. Τα Ηλιοτρόπια του Van Gogh, η Άνοιξη του Botticelli με τα 190 διαφορετικά είδη λουλουδιών, τα κρίνα στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης, όλα τα Λουλούδια του Matisse. Από την άλλη, έχουμε τις πιο “ζωντανές” εμφανίσεις των λουλουδιών στην τέχνη. Το πιο απτό διάδημα της Βασίλισσας Puabi, οι περίπλοκοι περίκλειστοι κήποι του Μεσαίωνα και οι ονειρεμένοι κήποι του Monet στο σπίτι του στο Giverny 

Τα λουλούδια, όμως, δεν σταμάτησαν στην τέχνη του παρελθόντος. Συνεχίζουν να εμπνέουν τους καλλιτέχνες μέχρι της εποχή μας. Ο τόπος και ο χρόνος είναι ακόμα καθολικά. Ο τρόποι έκφρασης είναι πολλοί και με τα σύγχρονα μέσα έχουν εξελιχθεί. Η ζωγραφική, φυσικά, παραμένει ένας από τους πρωτεύοντες, όπως και το σχέδιο. Η φωτογραφία, όμως, και η digital art έρχονται και προσθέτουν επιπλέον υλικό, ακόμα περισσότερες ιδέες και εικόνες.  

© Ελένη Θεοφυλάκτου / ΜΙΕΤ

Για λουλούδια θα μιλάμε τώρα;  

Δεκατέσσερις καλλιτέχνες έρχονται να μάς δείξουν ακριβώς τον τρόπο, που η τέχνη ενώνεται σήμερα με τα λουλούδια. Συγκεκριμένα, οι Caroline Luigi, Βασίλης Ζωγράφος, Ελένη Θεοφυλάκτου, Κωνσταντίνος ΛαδιανόςΤέτα Μακρή, Γιώργος Μπουδαλής, Μαρία Μπουρίκα, Μαρία ΞυνοπούλουΦένια Παγώνη, Νίκος Παπαδόπουλος, Γιούλα και Όλγα Παπαδοπούλου, Νίκος Ποδιάς και Νίκος Τριανταφύλλου.  

© Μαρία Μπουρίκα / ΜΙΕΤ

Τα έργα τους ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή, η έκθεση Για λουλούδια θα μιλάμε τώρα; του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). Θα βρίσκεται στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να γνωρίσουμε τα λουλούδια ξανά, μέσα από το βλέμμα του κάθε καλλιτέχνη. Μέσα, όμως, και από το δικό μας και από τα συναισθήματα που το κάθε ξεχωριστό “λουλουδάτο” έργο θα μάς δημιουργήσει.  

© Γιούλα & Όλγα Παπαδοπούλου / ΜΙΕΤ

Πώς μπήκαν τα λουλούδια στα συναισθήματα και την τέχνη μας;  

Η καλύτερη απάντηση έρχεται από του Βιβλίο του τσαγιού, το έργο που ο Okakura Kakuzō μάς “χάρισε” το 1906: “Ο πρωτόγονος άνθρωπος, δίνοντας λουλούδια στην αγαπημένη του, έκανε μια συμβολική κίνηση και πέρασε στη σφαίρα της τέχνης. Οι άνθρωποι έχουν λατρέψει τον κρίνο, έχουν διαλογιστεί με τον λωτό, έχουν πολεμήσει με το ρόδο και το χρυσάνθεμο. Η υπερβολική και αναίτια σπατάλη λουλουδιών στις δυτικές κοινωνίες προσφέρει το πιο μελαγχολικό θέαμα στο τέλος της γιορτής·  μαραμένα και πεταμένα δίπλα στα σκουπίδια. Τα αγριολούλουδα γίνονται όλο και πιο σπάνια, μας εγκαταλείπουν γι’ αυτή μας τη σκληρότητα, περιμένοντας να γίνει πιο ανθρώπινος ο άνθρωπος”. 

© Τέτα Μακρή / ΜΙΕΤ

Περισσότερα για την έκθεση Για λουλούδια θα μιλάμε τώρα; του ΜΙΕΤ 

Πότε; Από την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020 (18:00-21:00) μέχρι το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 

Πού; Στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11 / 2310288036 / [email protected], miet.gr) 

Ποιες μέρες και ώρες; Δευτέρα & Τρίτη 10:00-15:30, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 10:00-20:00, Σάββατο 10:00-16:00  

© Caroline Luigi / MIET

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!