Μια θέα που κόβει την ανάσα. Η θάλασσα και ουρανός ξεκινούν σε γαλάζιες αποχρώσεις, γίνονται πορτοκαλί και στο τέλος παίρνουν φωτιά από το ηλιοβασίλεμα, ενώ τα απέναντι νησιά συμπληρώνουν τον ονειρικό πίνακα που κάθε μέρα επαναλαμβάνεται χωρίς ποτέ να είναι ο ίδιος. Εκεί βρίσκεται το Πλακόστρωτο, στην πιο μαγευτική, την πιο άγρια κυκλαδίτικη πλευρά της Σύρου.

Για να πας, θα πάρεις τον δρόμο που συνεχίζει βόρεια της Άνω Σύρου, έναν δρόμο που φιδογυρίζει ανεβαίνοντας προς το πάνω άκρο του νησιού. Γύρω σου η θέα εναλλάσσει τα άλλα κυκλαδονήσια, Τήνος, Κύθνος, πέρα μακριά η Γυάρος. Λίγο πριν φτάσεις στο Σαν Μιχάλη, το μικρό χωριό που έδωσε το όνομά του στο φημισμένο συριανό τυρί, υπάρχει ένα ψηλό σημείο απ’ όπου μπορείς να τα δεις και τα τρία. Ανατολή, Βοράς και Δύση σε μια εικόνα. Πραγματικά καθηλωτικό!
Όταν φτάσεις στον προορισμό σου, η μαγεία συμπληρώνεται με τις υπόλοιπες αισθήσεις και γι’ αυτό φροντίζει η κουζίνα του “Πλακόστρωτου”, μιας οικογενειακής ταβέρνας με χαρακτηριστική rustic ατμόσφαιρα και χαρακτηριστική αιγαιοπελαγίτικη θέα. Αν ψάχνεις για το συγκλονιστικότερο ηλιοβασίλεμα, ήρθες στο σωστό σημείο.

Τα πρώτα τραπέζια στρώθηκαν πριν από 17 χρόνια και γρήγορα έγιναν στέκι των ντόπιων και πρώτη επιλογή των επισκεπτών που αναζητούν τον ανεπανάληπτο συνδυασμό του κυκλαδίτικου τοπίου με την παραδοσιακή γεύση. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο “Πλακόστρωτο”. Η καθηλωτική ομορφιά της Απάνω Μεριάς συναντά τις πατροπαράδοτες συνταγές που απογειώνονται με τα βότανα και τα μυρωδικά της περιοχής.

Εδώ κάθε πιάτο, κάθε λεπτομέρεια, κρύβει μεράκι και έμπνευση.

Κρύβει, κόπο, ιστορία, φροντίδα, γούστο και μια απεριόριστη διάθεση φιλοξενίας.

Την ώρα που τα ποτήρια με το υψηλού επιπέδου ντόπιο κρασί υψώνονται για να γεμίσουν ηλιοβασίλεμα, οι άνθρωποι που από τον Ιανουάριο του 2018 ανανέωσαν το μενού, ανακαίνισαν την ταβέρνα και ανέλαβαν την διεύθυνση της, συμμετέχουν στη μοναδική  στιγμή με την χαρά του οικοδεσπότη, εύχονται “καλή αντάμωση” και το μόνο που επιθυμούν είναι να ξαναπροσφέρουν την ανεπανάληπτη εμπειρία που ονομάζεται “Πλακόστρωτο”.
Μια εμπειρία που συμπληρώνεται από την χαρακτηριστική ευγένεια του προσωπικού, τις κάθε είδους θετικές εκπλήξεις του καταλόγου (ναι, οι τιμές ανήκουν σε αυτές) και την επιδίωξη των μαγείρων να φανούν αντάξιοι του φυσικού περιβάλλοντος και της εμπιστοσύνης των καλεσμένων τους.

Διεύθυνση: Σαν Μιχάλης – Άνω Μεριά, Σύρος.

Τηλέφωνο : +30 6973980248

email : [email protected]

Facebook

Ιnstagram