Από εκείνα που πραγματικά μας έλειψαν κατά τους δύσκολους και μοναχικούς μήνες του lockdown, ήταν το κλείσιμο των μουσείων της πόλης μας αλλά και η απαγόρευση των ταξιδιών έτσι ώστε να μπορέσουμε να επισκεφτούμε και τα υπέροχα μουσεία άλλων χωρών, τα οποία φυσικά κρύβουν και αυτά αριστουργήματα. Eίτε είναι το Λούβρο στο Παρίσι, το Prado στην Μαδρίτη ή το Victoria and Albert στο Λονδίνο, ένα μουσείο αποτελεί μία από τις πρώτες τουριστικές δραστηριότητες όταν φτάσεις σε μία ξένη χώρα ως επισκέπτης και τίποτα δεν μπορεί να σε γεμίσει με τόση γνώση, τέχνη και κουλτούρα σε ένα μόνο κτήριο.

Σύμφωνα με την Natasha Schlesinger, η οποία είναι ιστορικός τέχνης και ιδρύτρια της εταιρίας ArtMuse που κανονίζει ιδιωτικές ξεναγήσεις σε μουσεία και γκαλερί της Νέας Υόρκης αλλά και της Ευρώπης, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι να κινηθείς μέσα σε ένα μουσείο ώστε να μην παραλείψεις τα σημαντικά κομμάτια αλλά ταυτόχρονα να απολαύσεις την επίσκεψή σου στο έπακρον.

Θέσε ωράριο και φάε πριν πας

Μία επίσκεψη στο μουσείο είναι καλό να να διαρκεί 90 λεπτά με δύο ώρες το maximum. Ένα πολύ συχνό λάθος είναι να προσπαθείς να δεις όσα περισσότερα εκθέματα μπορείς και να περπατάς με τις ώρες ανάμεσα στους διαδρόμους, έχοντας άγχος και εκνευρισμό. Η προσοχή σου θα εξασθενίσει σύντομα και δεν θα εκτιμήσεις τίποτα από όσα βλέπεις. Επιπλέον, ποτέ δεν πρέπει να είσαι πεινασμένος γιατί δεν θα μπορείς να συγκεντρωθείς σε τίποτα άλλο εκτός του φαγητού που μάλλον υπάρχει δίπλα στο gift shop.

Συγκεντρώσου κάπου συγκεκριμένα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Musée du Louvre (@museelouvre)

Αντί να περάσεις στα γρήγορα μπροστά από εκατό διαφορετικά εκθέματα, να διαβάσεις την περιγραφή τους και στο τέλος να ξεχάσεις τουλάχιστον τα μισά από όσα είδες, σκέψου να επιλέξεις περίπου 20 κομμάτια και μελέτησέ τα με προσοχή. Σε ένα αχανές μουσείο όπως το Λούβρο, το Βατικανό ή το MET της Νέας Υόρκης, η Schlesinger προτείνει να αρκεστείς σε ένα τμήμα ή μία συγκεκριμένη έκθεση όπως για παράδειγμα την Ισλαμική τέχνη. Με μικρότερα μουσεία όπως το Kunsthaus στην Ζυρίχη υπάρχει η πιθανότητα να εξερευνήσεις όλους τους χώρους σε μία επίσκεψη όμως και τότε δεν θα είναι δυνατόν να αφομοιώσεις κάθε πληροφορία επομένως επικεντρώσου σε ό,τι σε ενδιαφέρει περισσότερο.

Mην σνομπάρεις τις ηχογραφημένες ξεναγήσεις

Τα περισσότερα μουσεία προσφέρουν ηχογραφημένες ξεναγήσεις στην είσοδο του χώρου, δωρεάν ή με ένα μικρό κόστος και είναι μία εξαιρετική επιλογή για τον επισκέπτη που αναζητά πληροφορίες για τα εκθέματα και την εποχή δημιουργίας τους ενώ τα ανακαλύπτει.

Κλείσε ιδιωτικές ξεναγήσεις ή ξεναγήσεις με γκρουπ

Ένας ξεναγός με πολύ καλές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της τέχνης και οικειότητα με τον χώρο του μουσείου μπορεί να δημιουργήσει μία άκρως απολαυστική επίσκεψη που δεν θα μπορούσες να πραγματοποιήσεις μόνος σου. Θα σου επισημάνει πού πρέπει να κοιτάξεις και ποιες πτυχές του κάθε έργου να μελετήσεις και θα σε προστατέψει από το να ξοδέψεις πολλές ώρες ασκόπως ανάμεσα στους διαδρόμους. Είναι μία πιο ακριβή μέθοδος αλλά το τελικό αποτέλεσμα της εμπειρίας θα είναι σαφώς ανώτερο, επομένως αξίζει η επένδυση.