Εδώ και 14 μήνες, από τον Μάρτιο του 2020, έχουμε βυθιστεί παγκόσμια σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Μια κρίση που μας υποχρέωσε να διαχειριστούμε το συλλογικό τραύμα, την εργασιακή ανασφάλεια και τις αστρονομικές ποσότητες στρες που έχουμε βιώσει. Λίγες μέρες μακριά από όλα αυτά ώστε να μπορέσουμε να ανασάνουμε και ίσως να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, είναι απαραίτητες σε όλους μας. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για πολλούς από εμάς και για διάφορους λόγους.

Όπως λέει στο Verywell mind η ψυχολόγος και σύμβουλος ευζωίας Marie-Helene Pelletier, “Ακούω συχνά στις συνεδρίες ‘δεν έχω κάνει διακοπές εδώ κι έναν χρόνο και δεν έχω ιδέα πότε θα τα καταφέρω’ Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουμε ορίσει τις διακοπές με έναν συγκεκριμένο τρόπο και η τελευταία χρονιά μας έχει εμποδίσει να κάνουμε διακοπές όπως τις γνωρίζουμε, είτε είναι ένα μακρινό αεροπορικό ταξίδι σε μια ξένη χώρα, είτε ένα χαλαρωτικό ταξίδι με το αυτοκίνητο στην δική μας χώρα.”

“Οι διακοπές όμως μπορούν να προκύψουν με διάφορους τρόπους” συνεχίζει η Pelletier “και πραγματικά, τώρα είναι η στιγμή που τις χρειαζόμαστε περισσότερο. Δεν είναι σύμπτωση ότι το γεγονός ότι δεν πηγαίναμε στον χώρο της εργασίας μας τόσον καιρό αλλά δουλεύαμε από το σπίτι μας έχει προκαλέσει αύξηση του άγχους. Ακόμα και αυτή η έξοδος έχει την βαρύτητα και την σημασία της στην καθημερινότητά μας. Χρειάζεται λοιπόν να διευρύνουμε λίγο την ιδέα που έχουμε για τις διακοπές. Η ανάγκη για μια διακοπή από την ρουτίνα και την δουλειά μας είναι ζωτικής σημασίας κι αν πραγματικά θέλουμε να είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στην δουλειά μας, άλλο τόσο προσηλωμένοι θα πρέπει να είμαστε στην ψυχική μας υγεία και την αποσυμφόρηση του μυαλού μας.”

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη

Με την σκληρή επιρροή της πανδημίας πάνω στα επίπεδα του στρες των εργαζομένων, συναισθήματα απόγνωσης και έλλειψης αποθεμάτων ενέργειας είναι πολύ συνηθισμένα. Μια πρόσφατη έρευνα ενός site εύρεσης εργασίας, έδειξε ότι το 52% των ερωτηθέντων νοιώθουν “καμένοι” στην διάρκεια του 2021. Αυτή η έρευνα καταγράφει μια αύξηση του 9% από την εποχή πριν την πανδημία. Τα περισσότερο πληττόμενα άτομα ανήκουν  στις γενιές των millennials και Gen-Z που δήλωσαν ότι ένοιωσαν να εξαντλούνται κατά την διάρκεια του έτους σε ποσοστό 59% και 58%, αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά συνεπάγονται και αύξηση σε νοσήματα ψυχικής υγείας για μια μεγάλη μερίδα των ανθρώπων αυτών, κάτι που ενισχύεται με την απουσία πραγματικών, ουσιαστικών διαλειμμάτων για ξεκούραση και αποστασιοποίηση.

“Η ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε προκλήσεις, να παραμένουμε προσηλωμένοι και να ελέγχουμε τα συναισθήματα και την συμπεριφορά μας, έχουν να κάνουν με το πόσο συχνά έχουμε την ευκαιρία να ξεκουραζόμαστε και να γινόμαστε αποδέκτες θετικών και διασκεδαστικών εμπειριών.” λέει ο καθηγητής Scott Hyman, ψυχολόγος στο Pritikin Longevity Center.

Επαναπροσδιορίζουμε τον όρο “διακοπές”

“Ανεξαρτήτως από το που θα πάτε και τι θα κάνετε εκεί που θα πάτε, οι διακοπές θα πρέπει να σας προσφέρουν: ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, μια γερή δόση ψυχικής και σωματικής ευεξίας, μια όμορφη περιπέτεια ή έναν συνδυασμό και των τριών”, λέει η Estee Gubbay, ταξιδιωτική πράκτορας και συγγραφέας του βιβλίου”Your Travel Bucket List: The Ultimate Guide to Enrich Your Life with Great Adventures and Unforgettable Memories.”

“Ο καθένας από εμάς πετάει την σκούφια του για μια φυγή από την ρουτίνα” λέει η Gubbay. “δεν είναι μόνο η ξεκούραση αλλά και η επιθυμία για κάτι νέο και διαφορετικό. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως “χρειάζομαι αλλαγή σκηνικού” ή “έχω ανάγκη να ξεφύγω”.

Κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να συνεπάγεται μεγάλα σχέδια και πολλά έξοδα. Μπορούμε μια χαρά να ξεφύγουμε και σε κάποια κοντινή πόλη ή κάποιο κοντινό μας νησί. Όπως ισχυρίζεται, ακόμα και το ίδιο μας το σπίτι μπορεί να αποτελέσει χώρο διακοπών, αν πάρουμε άδεια και αποφασίσουμε να γίνουμε τουρίστες στην ίδια μας την πόλη. Ιδιαίτερα αν ζούμε σε μεγάλες πόλεις, είναι σίγουρα άπειρα τα σημεία ενδιαφέροντος που θα μπορούσαν να μας κάνουν να περάσουμε καλά, να ξεχαστούμε και να αποφορτιστούμε.

“Απλά χρειάζεται να το έχουμε αποφασίσει και να μην κάνουμε πίσω αν ξαφνικά προκύψει κάποιο θέλημα ή μια δουλειά της τελευταίας στιγμής. Πείτε ότι λείπατε εκτός πόλης. Τι θα γινόταν τότε; Κάντε σχέδια για τις διακοπές αυτές και μείνετε πιστοί σε αυτά.” λέει η Gubbay.

Σχεδιάζουμε τις διακοπές μας

Αν τώρα ξεκινάτε να σχεδιάζετε τις διακοπές σας, κάντε πρώτα πρώτα την εξής ερώτηση στον εαυτό σας: Τι θέλω να ευχαριστηθώ σε αυτήν την εμπειρία;

“Συχνά διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν την απλή αυτή ερώτηση στον εαυτό τους όταν οργανώνουν τις διακοπές τους.” λέει η Gubbay. “Αντίθετα ρωτάνε: Ποιο είναι το ωραιότερο μέρος για να πάω; Ποια είναι τα τρία καλύτερα μέρα για εσάς; Αυτό που τους απαντάω είναι: Τι σας νοιάζει ποια είναι τα τρία δικά μου αγαπημένα μέρη; Βρείτε πρώτα τι είδους εμπειρία θέλετε από τις διακοπές σας και τότε θα βρούμε τα καλύτερα σημεία που την προσφέρουν”

Για να το κάνετε αυτό, σκεφτείτε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας. Αν είστε ένα κινητικό άτομο και σας αρέσουν οι δραστηριότητες στην φύση, τότε καλό θα είναι οι διακοπές σας να είναι ανάλογες. Αν σας ενδιαφέρει το καλό φαγητό και κρασί, εξερευνήστε έναν γαστρονομικό προορισμό. Αν θέλετε να χαλαρώσετε και να περάσετε τις μέρες σας στην παραλία με ένα βιβλίο, διαλέξτε ανάλογα. Συγκρίνετε τις επιθυμίες με το budget και τον διαθέσιμο χρόνο σας και χαλαρά, χωρίς να το μετατρέψετε κι αυτό σε μια ακόμα δουλειά, κλείστε τις κατάλληλες διακοπές και απολαύστε ακόμα και το διάστημα μέχρι αυτές να ξεκινήσουν. Η προσμονή για το ταξίδι είναι μερικές φορές τόσο ευχάριστη εμπειρία όσο και το ταξίδι το ίδιο.

Αφήστε πίσω όλα τα δύσκολα και πάρτε μια βαθιά ανάσα, το χρειαζόμαστε όλοι!

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!