Υπάρχουν διάφορα μικρά “μειονεκτήματα” του να έχεις σπίτι σε νησί, και ένα από αυτά είναι ότι τα περισσότερα καλοκαίρια κάπως “τεμπελιάζεις” και δεν αποφασίζεις να κάνεις εκδρομή σε άλλα μέρη, εφόσον ήδη έχεις παρέες, αγαπημένες παραλίες, διακοπές “στρωμένες” και εγγύηση ότι θα περάσεις καλά. Έτσι κι εγώ συνήθως περνάω το μεγαλύτερο μέρος του διαλείμματος μου στην αγαπημένη Σύρο, χωρίς άλλες εξορμήσεις στις υπόλοιπες Κυκλάδες. Αυτό όμως άλλαξε φέτος, όταν μία από τις καλές μου φίλες μου πρότεινε (διόρθωση: με εκβίασε ότι δεν θα μου ξαναμιλήσει) να περάσω μερικές μέρες μαζί της στην Κύθνο, στο δικό της εξοχικό όπου τεμπελιάζει κι αυτή τα καλοκαίρια. Προφανώς και λάτρεψα την απλότητα και την αυθεντική κυκλαδίτικη αύρα της Κύθνου, όμως αυτό που μου έμεινε περισσότερο χαραγμένο στην μνήμη, εκτός από τα ωραία μπάνια και την κοριτσίστικη παρέα ήταν η Μαργιώρα.

Ως γνωστή κοιλιόδουλη και η φαγανή της παρέας, δεν χρειάστηκε καν να πω ότι πεινάω με το που έφτασα στο λιμάνι του νησιού και η φίλη μου με κατεύθυνε αμέσως σε ένα επιβλητικό λευκό αρχοντικό, με υπέροχες πράσινες λεπτομέρειες και σύγχρονες μινιμάλ πινελιές, όπου μας έβαλε να κάτσουμε σε ένα από τα τραπέζια, μου έδωσε το μενού του brunch και μου είπε απλά “δώστου να καταλάβει”. Έτσι λοιπόν και έγινε, με εμένα να παραγγέλνω τηγανίτες με θυμαρίσιο μέλι Κύθνου, βιολογικό ταχίνι, φιστίκια Αιγίνης και τραγανό φυστικοβούτυρο και να μην προλαβαίνω να αφήσω το πιρούνι στο πιάτο από μπουκιά σε μπουκιά και την φίλη να προτιμάει το Naan sandwich με ψητή πιπεριά, ανθότυρο και ντομάτα σε ζεστή πίτα με αρωματικά βότανα Αμοργού (από το οποίο έφαγα το μισό).

Τηγανίτες με θυμαρίσιο μέλι Κύθνου, βιολογικό ταχίνι, φυστικια Αιγίνης και τραγανό φυστικοβούτυρο

Καγιανάς με φέτα, χοιρινή λούζα από Τήνο, τοματίνια confit/
Τηγανίτες με ωριμασμένη γραβιέρα Τήνου, παστράμι, πέστο βασιλικού και κουκουνάρι

Αφού είχαμε χορτάσει, ξεκίνησα να παρατηρώ με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τον χώρο και η φίλη, ως γνήσια ντόπια που ξέρει τα πάντα και έχει πληροφορίες για το ο,τιδήποτε, μου διηγήθηκε την ιστορία της Mαργιώρας.
Πρόκειται λοιπόν για ένα αρχοντικό του 1866, το οποίο αποτελούσε το σπίτι της Μαργιώρας (Μαρίας) Βλαστάρη, μιας ισχυρής γυναίκας και εμβληματικής παρουσίας στην ζωή της Κύθνου κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, η οποία συνεχίζει να είναι γνωστή ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους. Στην καραντίνα του 2020 ο δισέγγονος της, Φώντας Διαλεισμάς, μαζί με τον Μιχάλη Δανεσσή αποφάσισαν να ανακαινίσουν το σπίτι της, να το εκσυγχρονίσουν και να το μετατρέψουν σε αυτό το φοβερό μέρος που έφτιαχνε τις τηγανίτες που καταβρόχθιζα. Παρόλα αυτά όμως, η Μαργιώρα δεν αποτελεί απλά και μόνο ένα εξαιρετικό brunch spot, γεγονός που ανακάλυψα την επόμενη μέρα, όταν ντυθήκαμε με βραδινά ρούχα, συναντήσαμε την υπόλοιπη παρέα και βρεθήκαμε πάλι εκεί για φαγητό και ποτό.

Από τις 19.00 το απόγευμα λοιπόν έως τις 00.30, η Μαργιώρα μετατρέπεται σε εστιατόριο, δίνοντας έμφαση και στο ελληνικό ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί, όπου σε συνεργασία με τον sommelier Άρη Σκλαβενίτη έχει φτιάξει μια λίστα με 51 ετικέτες. Πάθαμε μία κάποια πλάκα με τις πλακόπιτες, τα πρώτα φαγητά που άρχισαν να καταφθάνουν στο τραπέζι, με προσωπικές αγαπημένες γεύσεις εκείνες με την λούζα Τήνου, το ροδάκινο, το δεντρολίβανο και το κατσικίσιο τυρί και αυτή με το κολοκύθι, το ανθότυρο Σύρου (ομπβιουσλι) και την λιαστή ντομάτα. Στην συνέχεια απολαύσαμε φωλιές γαρίδας με κρέμα από αβοκάντο Κρήτης και άνηθο και για κυρίως φιλέτο τσιπούρας με αρμύρα και αυγολέμονο εσπεριδοειδών. Γενικότερα κάθε μία επιλογή του μενού βασίζεται στις φρέσκες και δη νησιώτικες πρώτες ύλες, πράγμα που καταλαβαίνεις από την πρώτη κιόλας επαφή του φαγητού με τον ουρανίσκο σου και σε κάνει να μην κοιτάξεις αλλού εκτός από το πιάτο σου μέχρι να το αδειάσεις.

Φιλέτο τσιπούρας
με αρμύρα και αυγολέμονο εσπεριδοειδών

Prime Rib Eye Bone-In Black Angus USA

Προσφέρει επίσης μια πλήρη λίστα cocktail και αποσταγμάτων, την οποία έχει επιμεληθεί ο Πάνος Κανατσούλης. Τι καλύτερο λοιπόν από το να επιμείνεις στην Μαργιώρα και μετά το βραδινό, διαλέγοντας ένα Margioroni (δική τους παραλλαγή του Negroni και εξαιρετική);

Το Margioroni

To Laou Laou

Το καλύτερο όμως, το κερασάκι στην τούρτα της όλης εμπειρίας, είναι πως η Μαργιώρα εκτός από τρομερό φαγητό και το πρωί και το βράδυ, λειτουργεί και σαν ένας υπέροχος ‘πολυχώρος’ καθώς φέτος, για πρώτη φορά έχει εγκαινιάσει και μια σειρά πολύπλευρων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πίσω αυλή, φιλοξενώντας φωτογραφίες απ’ το Marabou Project, το φωτογραφικό ταξίδι αφηγήσεων απ’ τα νησιά του Αιγαίου, των Κωνσταντίνου και Πέτρου Σοφικίτη. Και τέλος, καθόλες τις ώρες λειτουργίας του μαγαζιού, λειτουργεί στο εσωτερικό του σπιτιού (στην παλιά “κυριακάτικη σάλα” που έχει διαμορφωθεί ανάλογα) και ένα μικρό delicatessen με προϊόντα επιλεγμένων μικρών Ελλήνων παραγωγών όπου ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί πολλά από τα προϊόντα που απόλαυσε στο τραπέζι του. Όπως λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε όλοι, γύρισα στην Σύρο και με δεύτερη βαλίτσα.

Facebook

Instagram

Website

Τηλ: (+30) 22810 31809

Photo credits: Konstantinos Sofikitis

 

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!