Το ταξίδι με αεροπλάνο είναι αρκετά βολικό, αν αναλογιστούμε την ταχύτητα με την οποία μπορούμε να φτάσουμε στον προορισμό μας, σε σχέση με το πλοίο ή το αυτοκίνητο. Ωστόσο, έχει το μεγάλο μειονέκτημα του κόστους, αφού συνήθως χρειάζεται να δώσουμε τριψήφιο ποσό, για να αγοράσουμε αεροπορικά εισιτήρια. Κι ενώ ένας τρόπος να κάνεις οικονομία είναι να περιμένεις προσφορές, εμείς σού προτείνουμε κάτι πιο σταθερό και ευέλικτο, όπως το να μελετήσεις καλύτερα πότε και για πότε κλείνεις τις πτήσεις σου. 

Πόσο καιρό πριν την πτήση πρέπει να κλείσεις το εισιτήριο σου;

Για τις εγχώριες πτήσεις, δεν χρειάζεται να αγοράσεις εισιτήριο υπερβολικά πολύ καιρό πριν. Υποθετικά ακόμα κι έναν μήνα πριν το ταξίδι σου η τιμή του θα παραμένει χαμηλή. Ωστόσο, εμείς θα σού προτείναμε περίπου το τρίμηνο, ώστε να έχεις μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερες πιθανότητες να μην ανέβει ξαφνικά η τιμή από τη μια μέρα στην άλλη. 

Στις διεθνείς πτήσεις, το πράγμα θέλει μεγαλύτερη προνοητικότητα. Όχι, μην κλείσεις εισιτήριο έναν χρόνο πριν, μιας και αυτό μπορεί να σού κοστίσει περισσότερο. Και προφανώς μην το κάνεις ούτε έναν μήνα πριν ταξιδέψεις. Η ιδανική στιγμή είναι γύρω στους έξι με οχτώ μήνες πριν από το ταξίδι σου, όπου οι τιμές είναι στο μίνιμουμ τους, εκτός κι αν μετέπειτα προκύψει κάποια προσφορά. Μεταξύ αυτών των έξι και οχτώ μηνών, δεν θα πρέπει να περιμένεις κάποια τεράστια διαφορά στην τιμή του εισιτηρίου, εκτός κι αν έχει μεσολαβήσει κάποια έκπτωση. 

Arrival Airport GIF - Arrival Airport Just Arrived - Discover & Share GIFs

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή να πετάξεις;

Αυτό δεν είναι 100% στάνταρ, αλλά έρευνες έχουν εντοπίσει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η Τετάρτη είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας, για να ταξιδέψεις. Πιθανώς, ο λόγος είναι ότι βρίσκεται ακριβώς στη μέση της εβδομάδας, οπότε δεν είναι τόσο βολική, αλλά και δεν επιλέγεται τόσο συχνά, μιας και δεν μπορεί να κολλήσει σε τριήμερα. Αντιθέτως, το Σαββατοκύριακο είναι η πιο κοστοβόρα στιγμή μέσα στην εβδομάδα να ταξιδέψεις, με την τιμή να ανεβαίνει αρκετά. 

Εκτός από τη μέρα, ρόλο παίζει και η ώρα. Να έχεις στο μυαλό σου ότι πτήσεις, που φεύγουν πολύ αργά το βράδυ και φτάνουν στον προορισμό νωρίς το πρωί, είναι συχνά φτηνότερες. Συγκεκριμένα, πτήσεις που αναχωρούν μετά τις 21:00 και φτάνουν γύρω στις 05:00 με 06:00. 

Άλλα στοιχεία να προσέξεις

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων μπορεί να επηρεαστούν από πολλούς παράγοντες, τους οποίους καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου. Προφανώς, αν ταξιδεύεις κοντά σε επίσημες αργίες, γιορτές και μεγάλα events (πχ Ολυμπιακοί Αγώνες), τα εισιτήρια θα είναι πιο ακριβά. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι τιμές είναι μεγαλύτερες αν ταξιδεύεις σε περιόδους high season του προορισμού σου. 

Από την άλλη, να θυμάσαι ότι ρόλο παίζουν και τα αεροδρόμια. Τσέκαρε αν μπορείς να φύγεις ή να κατευθυνθείς σε ένα αεροδρόμιο, που δεν είναι τόσο κεντρικό, με αποτέλεσμα το εισιτήριο να είναι πιο οικονομικό. Επιπλέον, δες αν αξίζει να διαλέξεις μία πτήση με ενδιάμεση στάση, ώστε να σού έρθει φθηνότερα. 

Plane Ticket GIFs | Tenor