Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα της πανδημίας που χρειάζεται έξτρα υπομονή είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Όλοι θυμόμαστε τις εποχές που περπατούσαμε ανέμελοι με την παρέα μας σε όλους τους κεντρικούς – και μη – δρόμους της Αθήνας. Πόσες  μικρές πολύχρωμες γωνιές και ενδιαφέροντα συνοικιακά μαγαζιά είχαμε ανακαλύψει; Πόσες σόλες παπουτσιών είχαμε λιώσει;  Τα θέματα συζήτησης ήταν ποικίλα και κρατούσαν για ώρες. Ένα από τα πιο κύρια ήταν  για μελλοντικά ταξίδια που θα θέλαμε να κάνουμε στο μέλλον, με μαγικά μέρη όπως η Τυνησία, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη να είναι κάποιοι από τους φανταστικούς μας  προορισμούς εκτός Ελλάδας. Αλλά μέσα στην Ελλάδα μία πόλη είχε την πρωτοκαθεδρία, η Θεσσαλονίκη.

Έχει τύχει να την επισκεφθώ αρκετές φορές και πλέον κάθε φορά που τη θυμάμαι, αυτό γίνεται με πολλή αγάπη. Η συμπρωτεύουσα έχει μία πολύ ιδιαίτερη αύρα που κάνει την κάθε ημέρα να μοιάζει ατέλειωτη, με έναν υπέροχο τρόπο. Μπορείς να κάνεις απίστευτα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα ενώ παράλληλα περπατάς στα γραφικά σοκάκια της και τα πολυσύχναστα βουλεβάρτα της. Επιπλέον, ποιος πήγε βόλτα στο λιμάνι με μία μπύρα στο χέρι και δεν αγαλλίασε η ψυχή του;

Επειδή όμως μου έλειψαν οι εικόνες των δρόμων της, αποφάσισα να ψάξω και να βρω τα κατάλληλα account στο Instagram που θα με βοηθούσαν να περπατήσω για ακόμη μία φορά τους δρόμους της. Έστω και εικονικά.

1.thessaloniki.travel

Δεν έχεις ξαναπάει στην Θεσσαλονίκη; Έχεις πάει και θα ήθελες αυτήν τη φορά να δεις κάτι διαφορετικό; Ο official ταξιδιωτικός οδηγός της είναι εκεί για να σε βοηθήσει. Πέρα από τις προτάσεις του, μπορείς να μπεις στο account και να χαζέψεις τις υπέροχες φωτογραφίες του. Έχει πολύ υλικό για να σε βοηθήσει να σκεφτείς για το τι θα ήθελες να επισκεφτείς, όταν τελειώσει όλο αυτό (αμήν και πότε).

2.thessaloniki_art_gate

Το όνομά του προδίδει αμέσως περί τίνος πρόκειται. Οι εικόνες που βλέπει κανείς εκεί θα μπορούσαν να βρίσκονται σε κάποιο διαγωνισμό φωτογραφίας. Ευτυχώς για εμάς είναι μία δωρεάν εμπειρία σε αυτόν τον λογαριασμό του Instagram. Ειδικά για τους λάτρες της νοσταλγίας, θα αποτελέσει μία διέξοδο από τους τέσσερις τοίχους της καθημερινότητας.

3.thessaloniki

Αυτό που θα δεις εδώ είναι μία Θεσσαλονίκη ζωντανή, με έντονα χρώματα και με ένα ύφος ταινίας αμερικάνικης παραγωγής. Κάνοντας repost από άλλους λογαριασμούς στο Instagram, ο @thessaloniki αποτελεί ένα πανέμορφο πορτφόλιο, με μία συλλογή από φωτογραφίες που σε ταξιδεύουν σε έναν διαφορετικό χωροχρόνο.

4.skg_thessaloniki_

Είναι ένας ακόμη λογαριασμός στον οποίο υπερτερούν τα αστικά τοπία. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι οι φωτογραφίες του από στοές της Θεσσαλονίκης και του σιδηροδρομικού σταθμού τους. Με αυτόν τον τρόπο αποτελεί έναν συνδυασμό του μακρόκοσμου και του μικρόκοσμου της συμπρωτεύουσας.

5.thessaloniki_photos

Ίσως να μη σας αρέσουν οι αμερικάνικες παραγωγές και να προτιμάτε κάτι πιο “ευρωπαϊκό”. Στο @thessaloniki_photos θα βρείτε φωτογραφίες εμπνευσμένες από το στυλ του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι εικόνες εκείνες που επικεντρώνονται σε κάποια ιδιαίτερα διακοσμημένη πόρτα ή σε κάποια καντίνα με παγωτά. Κάποιες φορές θα παρατηρήσετε να αχνοφαίνεται το πλωτό bar σε στυλ πειρατικού καραβιού, Arabella Cruise Bar.

6.citymagthess

Θα μπορούσε να είναι ακόμη ένας ταξιδιωτικός οδηγός για αυτήν την πόλη του Βορρά, μα δεν είναι μόνο αυτό. Αποτελεί το free press της και έχει ένα σωρό προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση. Μαζί με αυτά θα βρείτε και φωτογραφίες από λιγότερο γνωστές γειτονιές της Θεσσαλονίκης, βάζοντάς σας σε πειρασμό να ανακαλύψετε και εσείς κάποιες.

7._skg_stories_

Η απεικόνιση της ψυχής μίας πόλης δεν είναι εύκολο πράγμα. Το @_skg_stories_ το καταφέρνει με κάποια ευκολία. Εδώ θα βρείτε φωτογραφίες από οπτικές γωνίες που κανείς δεν περιμένει, ανθρώπους καθισμένους στα παγκάκια να απολαμβάνουν συζητήσεις και την θέα που προσφέρει η πόλη.

8.urbanstories.skg

Μπορεί στα άλλα account να πρωταγωνιστεί η πόλη, αλλά εδώ βλέπουμε πιο έντονο το ανθρώπινο στοιχείο με επίκεντρο τους μικροπωλητές. Βέβαια δεν λείπουν και τα ιστορικά μνημεία, όπως το Κάστρο και η Στοά Μοδινού. Θυμίζει μία πόλη ανέμελη, πριν τα χρόνια του Κορωνοϊού.

9.street.art.thessaloniki.greece

Κάθε street artist αποσκοπεί σε δύο πράγματα. Πρώτον, να εκφραστεί ελεύθερα και δεύτερον να ομορφύνει την πόλη του. Σε αυτό το account έχουν μαζευτεί αρκετοί καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν κενούς τοίχους για καμβάδες, ενώ παράλληλα μοιράζονται έργα από όλον τον κόσμο, μα κυρίως από την Θεσσαλονίκη.