Εντάξει, το ξέρουμε. Η ιδέα να πας σε κάποιο ταξίδι παρέα με την μαμά σου ίσως να μην είναι και ότι καλύτερο σου έρχεται στο μυαλό, υπάρχουν όμως πολλά νεαρά άτομα που το επιλέγουν και απ’ ότι ακούμε όταν επιστρέφουν από το ταξίδι τους, όχι μόνο δεν τα πέρασαν άσκημα, αλλά το διασκέδασαν με την ψυχή τους και επιθυμούν να το επαναλάβουν.

Αν οι γονείς σου ή έστω ένας από αυτούς είναι εραστής των όμορφων ταξιδιών ή της περιπέτειας, ίσως θα είναι μια καλή ιδέα να περάσετε λίγο χρόνο μαζί ταξιδεύοντας σε κάποιον μακρινό ή εξωτικό προορισμό. Αν η σχέση σας είναι ήδη καλή και απολαμβάνετε γενικά να βρίσκεστε μαζί για μια βόλτα στην πόλη, ένα φαγητό έξω ή για ψώνια, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην το προσπαθήσετε και με ένα ταξίδι.

Διαλέξτε ένα προορισμό που να αρέσει και σ’ εκείνους και σ’ εσένα και πάρε αυτό το ρίσκο χωρίς άλλη σκέψη. Το πιο πιθανό είναι να περάσεις υπέροχα με τα πρόσωπα που σε αγαπούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο όλο και θα κάνουν ότι μπορούν για να περάσεις καλά. Αν μάλιστα έχεις καιρό που έχεις φύγει από το πατρικό σου, τότε η προσπάθειές τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερες γιατί θα απολαύσουν την ευκαιρία που τους δίνεται να σε ζήσουν και πάλι από κοντά, στο έπακρο.

Ναι, φυσικά μπορεί να τσακωθείτε για οποιαδήποτε ασήμαντη αφορμή, όμως είναι οι γονείς σου. Πόσες φορές έχεις τσακωθεί μαζί τους στο παρελθόν; Σωστά. Μερικές χιλιάδες κι όμως τα βρίσκετε πάλι χωρίς να κρατάει κανείς κακία ή μούτρα. Αν το σκέφτεσαι λοιπόν, να εδώ μερικοί λόγοι για να σε πείσουν να το δοκιμάσεις.

Οι φωτογραφίες είναι από τα ταξίδια που συχνά κάνω με την κόρη μου, έστω και για λίγες μόνο μέρες.

Λευκάδα

Τα χρήματα

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι γονείς σου πιθανότατα έχουν μεγαλύτερο budget και θα χαρούν να σου πληρώσουν μερίδιο ή και όλα σου τα έξοδα. Ακόμα κι αν δεν γίνει αυτό όμως, σίγουρα θα αναλάβουν την διατροφή ή θα σου ψωνίσουν κάτι που σου γυάλισε αλλά δεν έχεις τα χρήματα για να το αγοράσεις εσύ. Δεν πειράζει, θα τους το ξεπληρώσεις με μερικές μεγάλες αγκαλιές.

Είναι καλοί στα δύσκολα

Αν κάτι πάει στραβά στο ταξίδι σας, οι γονείς σου είναι πολύ πιθανό να μπορούν να το αντιμετωπίσουν ευκολότερα γιατί είναι πιο έμπειροι, πιο αποφασιστικοί ή πιο τσαμπουκάδες ίσως. Πόσες φορές δεν σου έχει συμβεί μια στραβή σε κάποιο ταξίδι σου και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες να κάνεις ήταν να πάρεις την μαμά ή τον μπαμπά σου τηλέφωνο; Ε, σε αυτό το ταξίδι τους έχεις εκεί, οπότε είσαι ασφαλής.

Δημιουργούμε καινούριες αναμνήσεις

Ξοδεύοντας χρόνο με τους γονείς μας και μάλιστα σε ένα τέτοιο όμορφο πλαίσιο, δημιουργούμε καινούριες αναμνήσεις και για εμάς και για εκείνους. Γεννιούνται καινούρια οικογενειακά ανέκδοτα, καταγράφονται νέες γκάφες που θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα στα οικογενειακά τραπεζώματα του χειμώνα, μοιραζόμαστε εμπειρίες και βοηθάμε την σχέση μας να παραμείνει ζωντανή.

Το κωμικό στοιχείο

Μουσείο Jane Austen, Bath

Αν κάποιος από τους δύο γονείς σου ή και οι δύο, είναι ζωντανοί και χαρούμενοι άνθρωποι, είναι πολύ, μα πολύ πιθανό να ξεραθείτε πολλές φορές στα γέλια καθώς μπορούν κι εκείνοι να εκτιμήσουν μια αστεία κατάσταση με τον ίδιο περίπου τρόπο που το κάνεις κι εσύ. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί γονείς πειραχτήρια που, αν δεν το παρακάνουν, μπορούν να είναι πραγματικά rollercoaster χαράς στα ταξίδια.

Τα ταξίδια είναι πολύ ευκολότερα πια

Με τις φτηνές πτήσεις, τα διαμερίσματα Airbnb και τις πλατφόρμες οργάνωσης ταξιδιού, η υπόθεση ταξίδι είναι πια πολύ ευκολότερη και πολύ φτηνότερη. Δεν είναι λοιπόν και ιδιαίτερα μεγάλο το κόστος για να ταξιδέψει μια ολόκληρη οικογένεια πια, τουλάχιστον όχι όπως ήταν παλιότερα. Έτσι, το να κάνουμε κι ένα ταξίδι με τους γονείς μας ίσως να μην προσθέσει σε κανέναν από όλους μας υπερβολικά έξοδα αν είμαστε σωστά οργανωμένοι.

Δεν παίζουν κανέναν ρόλο οι τσακωμοί

Με όποιον, μα όποιον και να ταξιδέψεις, οι τσακωμοί είναι μια πραγματικότητα και μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τους γονείς σου. Με την διαφορά ότι με αυτούς δεν μετράει. Σε ξέρουν τόσο καλά, που γνωρίζουν ότι έχεις νεύρα γιατί πεινάς ή γιατί ζεσταίνεσαι ή γιατί δεν σου αρέσει να σου μιλάνε μόλις έχεις ξυπνήσει, οπότε ξέρουν πότε να κάνουν πίσω. Και αν ακόμα τσακωθείτε, δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να τα ξαναβρείτε. Γονείς σου είναι κι είσαι παιδί τους.

Είναι μια ευκαιρία για να τους καθοδηγήσεις εσύ

Εδιμβούργο

Όσο ήσουν παιδί, οι γονείς σου σου έδειχναν το κόσμο γύρω και κρατώντας σε γερά φρόντισαν να κάνεις τα βήματα που ήταν απαραίτητα για να είσαι τώρα ανεξάρτητος ενήλικας. Στο ταξίδι λοιπόν, μπορείς να αντιστρέψεις τους ρόλους και να πάρεις εσύ τα ηνία, δείχνοντάς τους πράγματα που γνωρίζεις ότι δεν θα έβλεπαν μόνοι τους. Τράβηξέ τους σε πιο νεανικές δραστηριότητες και αποζημίωσέ τους λίγο για τον χρόνο που έχουν ξοδέψει εκείνοι για εσένα.

Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί

Όχι, δεν εννοούμε ότι θα χάσεις τους γονείς σου από την μια μέρα στην άλλη, η αλήθεια είναι όμως ότι πιθανά να μην μπορέσεις να μοιραστείς τέτοιες εμπειρίες μαζί τους αργότερα, είτε λόγω δουλειάς, είτε γιατί θα έχεις φτιάξει την δική σου οικογένεια, οπότε ίσως τώρα να είναι η καλύτερη ευκαιρία να δημιουργήσεις όμορφες αναμνήσεις και να διατηρήσεις αυτόν τον πολύτιμο δεσμό ζωντανό.