Όταν έρχεται η ώρα να οργανώσουμε τις διακοπές μας, είτε αυτές είναι ολιγοήμερες, είτε πολλών ημερών, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να βάλουμε γερά το χέρι στην τσέπη για να καταφέρουμε να πληρώσουμε για όλα, από την μεταφορά, την διατροφή και φυσικά την διαμονή, μέχρι τα μικροέξοδα και την διασκέδαση. Αν δεν είχαμε προβλέψει ώστε να βάλουμε χρήματα στην άκρη ειδικά για αυτόν τον σκοπό, μπορεί να βρεθούμε μπροστά στην δυσάρεστη συνειδητοποίηση ότι τελικά δεν έχουμε το budget για να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε με το φετινό μας καλοκαίρι. Ίσως να χρειαστεί να μικρύνουμε τον χρόνο των διακοπών μας, ίσως να μην καταφέρουμε να κάνουμε περισσότερα από ένα ταξίδια όπως θα επιθυμούσαμε και μας αξίζει.

Ίσως όμως να αρχίσουμε να εξετάζουμε πιθανότητες φθηνότερων λύσεων που, εντάξει, δεν θα είναι οι λαμπερές εξορμήσεις που θα επιθυμούσαμε, θα μας δώσουν όμως την χαρά του να ξεφύγουμε από την πόλη και να ξεκουραστούμε έτσι κι αλλιώς. Τσέκαρε τις παρακάτω ιδέες για να δεις αν κάποια σου ταιριάζει και θα μπορούσες να την οργανώσεις.

Διακοπές στο χωριό

Old Village Greek Island Blue Greece Traditional

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ένα χωριό κάπου στην Ελλάδα. Εκεί υπάρχει ένα πατρικό σπίτι στο οποίο μπορεί να μην μένει κανείς στην διάρκεια του έτους, το καλοκαίρι όμως μπορεί να μας φιλοξενήσει μια χαρά. Συνεννοούμαστε με τα ξαδέρφια μας για τους χρόνους που πιθανά θα μπορούσε το σπίτι του χωριού να μας φιλοξενήσει και βάζουμε πλώρη για διακοπές δωρεάν διαμονής. Αν το χωριό μας δεν είναι παραθαλάσσιο όπως θα θέλαμε, βρίσκουμε άλλους τρόπους να περάσουμε τις μέρες μας, όπως εκδρομές στα κοντινά βουνά ή άλλα αξιοθέατα, περιπάτους στην φύση και εξόρμηση στις κοντινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που γίνονται σε όλη την περιφέρεια στην διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ρυθμός της ζωής στο χωριό είναι τόσο χαλαρωτικός που οπωσδήποτε θα μας επηρεάσει και θα μας ξεκουράσει. Πιθανές δραστηριότητες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το διάβασμα, το μαγείρεμα με τοπικά προϊόντα και καλούδια και η επανασύνδεση με τις ρίζες μας μέσα από την επαφή με τους ανθρώπους του χωριού μας. Τσίπουρα στην πλατεία, μπάρμπεκιου στην αυλή και ψάρεμα στο ποτάμι του χωριού είναι μερικές ακόμα ιδέες για να βρούμε το ζεν μας.

Ανταλλαγή σπιτιών

Αυτή η μέθοδος διακοπών έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σχεδόν όλοι μας έχουμε κάποιον φίλο στο εξωτερικό, με τον οποίον/α μιλάμε τακτικά, ανταλλάσσουμε μηνύματα ή φωτογραφίες από την καθημερινότητά μας. Αυτό ή αυτά τα άτομα λοιπόν, ίσως να ενδιαφέρονται για ανταλλαγή σπιτιών στην διάρκεια του καλοκαιριού. Έτσι, όσο η Άννα από το Μόναχο χοροπηδάει από την χαρά της που θα έχει την ευκαιρία να έρθει δωρεάν στην Αθήνα για να δει την Ακρόπολη και να κολυμπήσει στην Βουλιαγμένη, εμείς ετοιμάζουμε βαλίτσες και πρόγραμμα για μια βδομάδα στην δική της πόλη με δωρεάν διαμονή στο δικό της διαμέρισμα. Αυτό μας γλυτώνει και από τον κύριο όγκο των εξόδων διατροφής, καθώς εκεί μπορούμε να μαγειρεύουμε τα γεύματά μας και να ζήσουμε σαν  ντόπιοι γενικότερα.

Εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός μπορεί να μην είναι ακριβώς διακοπές μιας και ο φορέας που θα μας φιλοξενήσει περιμένει από εμάς να κάνουμε κάποια πράγματα σε αντάλλαγμα της πλήρους φιλοξενίας που θα μας προσφέρει, έχει όμως πολλά άλλα καλά. Πρώτα και κύρια την αίσθηση ότι θα ενταχθούμε σε έναν ευγενή σκοπό μαζί με άλλα άτομα από όλον τον κόσμο και θα δουλέψουμε γι’ αυτόν. Μπορεί να είναι η προστασία απειλούμενων ειδών, μπορεί να είναι προστασία της φύσης, μπορεί να είναι η συμμετοχή σε κάποια εκστρατεία ενημέρωσης ή η βοήθεια προς άτομα, όπως μετανάστες και πρόσφυγες. Η συμμετοχή αυτή όμως θα μας βοηθήσει να γνωριστούμε με άτομα με τις ίδιες ανησυχίες με εμάς και θα γίνει η βάση για να περάσουμε καλά και ίσως να κάνουμε φιλίες που θα κρατήσουν πολλά πολλά χρόνια. Οι δομές που χρησιμοποιούν εθελοντική εργασία δεν περιμένουν από τους εθελοντές να εργάζονται 24/7. Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και διασκέδαση και είναι πολύ πιθανό οι “διακοπές” αυτές να μας μείνουν αξέχαστες.

Κατασκήνωση

Οι κατασκηνώσεις είναι πολλές και διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα. Βρίσκονται σε πολύ όμορφες τοποθεσίες και συνήθως ζητούν ομαδάρχες για διαμονή τουλάχιστον τριών εβδομάδων στην διάρκεια του καλοκαιριού. Η ιδέα βέβαια ότι θα περάσετε τρεις εβδομάδες παρέα με οκτάχρονα που θέλουν την μαμά τους, ίσως να μην είναι αυτή που θα σας εξιτάρει, είναι όμως μια όμορφη φάση για να ξεφύγει εντελώς κανείς, να τα αφήσει όλα πίσω και να ξαναγίνει λίγο παιδί. Οι στιγμές χαράς μπορεί να είναι πολλές, από το δέσιμο που θα αναπτύξουμε με τα παιδιά που θα έχουμε στην ευθύνη μας, μέχρι τα παιχνίδια και θα θεατρικά δρώμενα που θα στήσουμε με την ομάδα μας. Αν μάλιστα καταφέρουμε να πάρουμε και κάποιο από τα βραβεία που δίνονται για τις ομάδες που τα κατάφεραν καλύτερα, τα παιδιά μας θα μας λατρέψουν σαν θεούς. Μην εκπλαγείτε αν σε λίγα χρόνια βλέπετε δεκατριάχρονα και δεκαπεντάχρονα με σιδεράκια να σας κάνουν αιτήματα φιλίας στο fb. Θα είναι τα παιδιά της κατασκήνωσης που δεν σας έχουν ξεχάσει ποτέ.

Κάμπινγκ

Αν έχουμε ήδη τον εξοπλισμό, είτε δικό μας είτε δανεικό, το κάμπινγκ είναι φυσικά η πιο προφανής φτηνή ή ακόμα και δωρεάν λύση για τις διακοπές μας. Φορτώνουμε το αυτοκίνητο ή την μηχανή με σκηνές και τα λοιπά σύνεργα και φεύγουμε για κάποιο οργανωμένο κάμπινγκ ή κάποια παραλία ή εξοχή στην οποία να επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ. Αν πάμε σε οργανωμένο πρέπει να έχουμε κλείσει θέση γιατί δεν είναι βέβαιο ότι θα βρούμε. Αν πάμε σε ελεύθερο κάμπινγκ, θα πρέπει να έχουμε κάνει τις έρευνές μας νωρίτερα ώστε να δούμε αν και που επιτρέπεται. Θα είναι πολύ δυσάρεστη έκπληξη να βρεθούμε αντιμέτωποι με εξοργισμένους κατοίκους του μέρους όπου κατασκηνώσαμε ή ακόμα χειρότερα με τις τοπικές αρχές. Όπως και να ‘χει ετοιμαζόμαστε για φυσιολατρικές διακοπές όπου θα ζήσουμε με λιγότερες ανέσεις αλλά με την ευκαιρία να περάσουμε αξέχαστα.

Φιλοξενία

Μια πολύ αγαπημένη ελληνική συνήθεια είναι η φιλοξενία. Την αγαπούν όλοι και αυτοί που φιλοξενούνται και αυτοί που φιλοξενούν. Όσοι ανοίγουν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν φίλους στην διάρκεια του καλοκαιριού είναι άνθρωποι που αγαπούν την παρέα και δεν θέλουν να την αποχωριστούν ακόμα και το καλοκαίρι. Ξέρουν καλά πως οι ωραιότερες αναμνήσεις χτίζονται στις διακοπές και δεν διστάζουν να ξεβολευτούν λιγάκι προκειμένου να περάσουν καλά με τους φίλους τους. Οι φιλοξενούμενοι από την μεριά τους μπορούν να κάνουν πραγματικά δωρεάν διακοπές διότι η παγκοσμίως διάσημη ελληνική φιλοξενία περιλαμβάνει συνήθως και φαγητό. Φυσικά θα πρέπει να συμμετέχουμε στα δρώμενα, όπως ψώνια, μαγείρεμα και καθάρισμα του σπιτιού, όταν όμως όλα αυτά τα κάνεις παρέα, είναι περισσότερο χαρά παρά οτιδήποτε άλλο.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!