Γράφει η Κατερίνα Ζώταλη

Το καλοκαίρι έφτασε, οι συναυλίες δίνουν και παίρνουν και η διάθεση όλων είναι πιο αέρινη και πιο δροσερή από ποτέ. Κι επειδή μας έχουν λείψει πολύ, δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τίποτα άλλο από το φετινό καλοκαίρι εκτός από τα κλασσικά, ελληνικά πανηγύρια. Χοροί, γέλια ακατάπαυστα, γλυκές νησιώτικες μελωδίες να αντηχούν και κρασί ή μπύρα να ρέει σε αφθονία μέχρι το πρωί και μόλις φανεί το πρώτο φως, αμέσως για βουτιά. Γι’ αυτό κι εμείς σου συγκεντρώσαμε κάποια από τα μεγαλύτερα πανηγύρια που μπορείς συνδυάσεις με τις διακοπές σου.

Το πανηγύρι της Παναγιάς της Πορταίτισσας,
Αστυπάλαια

Πρόκειται για ένα τριήμερο γλέντι χωρίς σταματημό που γιορτάζεται στην Μονή Ιβήρων στο κέντρο του νησιού. Από την παραμονή του 15αύγουστου, ξεκινούν στήνοντας γλέντι στο προαύλιο της εκκλησίας και την επομένη, φτιάχνουν το γνωστό ‘’Λαμπριανό’’ (αρνί γεμιστό) ενώ η τρίτη μέρα είναι γεμάτη γέλια και προκλήσεις. Γίνονται αγώνες κολύμβησης, και διεξάγονται διάφορα παιχνίδια, όπως το ‘’γιαουρτάϊσμα’’, όπου οι διαγωνιζόμενοι ταΐζουν ο ένας τον άλλος γιαούρτι με κλειστά τα μάτια, αυγομαχίες, ενώ μετά ακολουθεί ο ‘’πετεινός’’, με τους νέους να προσπαθούν να πιάσουν ένα καλάθι με έναν ψεύτικο πετεινό που είναι δεμένο στην άκρη μιας κολόνας.

Το πανηγύρι του Χριστού,
Αμοργός

Μπορεί να έχεις πάει ήδη Αμοργό αλλά κάτι μας λέει πως προτίμησες να μείνεις στην σκηνούλα σου στην παραλία και να μην κατέβεις στο κέντρο του νησιού. Γι’ αυτό κανόνισε την επόμενη φορά να είσαι 6 Αυγούστου στο νησί, σε ένα από τα πιο ξεχωριστά πανηγύρια της Αμοργού, στην κεντρική πλατεία γνωστή ως ‘’Λόζα’’. Προσφέρεται άφθονο τηγανητό ψάρι και κυρίως καλή παρέα από ντόπιους μουσικούς.

Το πανηγύρι της Λαγκάδας ή “της Παναγιάς της Ρέιβερ”,
Ικαρία

Θα ήταν τουλάχιστον έγκλημα αν δεν αναφέραμε έστω ένα από τα πολλά της Ικαρίας, για αυτό  σου προτείνουμε ίσως το καλύτερο, καθώς θεωρείται το μεγαλύτερο πανηγύρι του Αιγαίου. Το πανηγύρι της Παναγιάς της Ρέιβερ λοιπόν, είναι ο ορισμός του ξέφρενου χορού, της ακατάπαυστης μουσικής και του άφθονου κρασιού με τον ικαριωτικό σκοπό να αντηχεί σε όλο το νησί. Κύριοι συντελεστές του η νεολαία και το γλέντι έχει για μεζέ του το κατσίκι και το κόκκινο κρασί. Αν τα πόδια σου δεν κουράζονται ποτέ, σου προτείνουμε να περάσεις έναν ολόκληρο Αύγουστο στην Ικαρία. Κάθε μέρα θα βρίσκεις ένα γλέντι και σε μια άλλη πλατεία.

Το πανηγύρι της “Παναγιάς της Κουμανής” ή αλλιώς “Της Κουμούλου”,
Άνδρος

Ίσως ένα νησί που δεν το έχεις σε μεγάλη υπόληψη για τα πανηγύρια του όσο για τις ομορφιές και τις παραλίες του, φέτος δώσε του μια ευκαιρία για τα γλέντια. Το πανηγύρι της Παναγιάς της Κουμανής, γίνεται στο χωριό Μένητες της Άνδρου (δέκα λεπτά από την Χώρα του νησιού) στο προαύλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου. Ένα από τα πολλά πανηγύρια του νησιού, αυτό ξεχωρίζει γιατί είναι από τα πλέον γνωστά και αποτελεί πόλος έλξης τουριστών. Στην καρδιά του χωριού, λίγο πιο έξω από τις φημισμένες “Πηγές των Μενήτων’’ όπου τρέχει δροσερό και καθαρό νερό, δημιουργείται μια αέρινη ατμόσφαιρα τόσο όμορφη που το γλέντι κρατά ως το πρωί, ενώ οι μεζέδες και το πιοτό δεν τελειώνουν ποτέ.

Το Πανηγύρι του 15Αύγουστου,
Φολέγανδρος

Το μοναδικό πανηγύρι του νησιού, αλλά με μια τόσο ξεχωριστή νότα που ο καθένας θα ήθελε να το παρακολουθήσει από κοντά. Στο προαύλιο της εκκλησίας της Κοιμήσεως μετά την λειτουργία, στήνεται ένα και μόνο τραπέζι για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Το φαγοπότι και η μουσική είναι δεδομένα αλλά με τόση απλότητα που σίγουρα θα προκαλέσουν έκπληξη στον επισκέπτη. Αν έχεις σκοπό να κλείσεις για Φολέγανδρο φέτος, κανόνισε να είσαι οπωσδήποτε 15 Αυγούστου στο νησί!

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!