Γράφει η Αναστασία Παπάδακη

Τα βιβλιοπωλεία και οι βιβλιοθήκες είναι οι ναοί όλων όσων αγαπούν το διάβασμα. Μερικά από αυτά έχουν ξεχωριστή ενέργεια και αντλούν μαγεία μέσα από τις σελίδες των βιβλίων που φιλοξενούν. Η χαρακτηριστική μυρωδιά τους ξυπνά τις αισθήσεις μας για “αχαλίνωτες” χάρτινες περιπέτειες.
Μπορεί ως φυσικοί χώροι να έχουν αντικατασταθεί σε ένα μέρος από τα online bookstores, ωστόσο μερικά από αυτά είναι εξωπραγματικά όμορφα και προσφέρουν μία μια ανεπανάληπτη εμπειρία όταν χάνεσαι για ώρα εκεί. Ας κάνουμε μια εξερεύνηση, έστω και μέσα από την οθόνη μας, μέχρι να καταφέρουμε να τα δούμε από κοντά!

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα από ένα κόσμο φανταστικό που οι ιστορίες αποκτούν αληθινή διάσταση και υπόσταση. Ποιος δεν θα ήθελε να βρεθεί εκεί, ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους και να ξεφυλλίζει με τις ώρες μέχρι να σιγουρευτεί πως έκανε τις καλύτερες επιλογές βιβλίων;

1. Βιβλιοθήκη σπανίων βιβλίων και χειρογράφων
Beinecke, Η.Π.Α

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σπάνια καταφύγια χειρογράφων στον κόσμο, στο οποίο προσφεύγουν χιλιάδες φοιτητές αλλά και ειδήμονες επισκέπτες που το έργο τους απαιτεί την χρήση ειδικών συλλόγων.

2. Shakespeare & Company bookshop
Παρίσι, Γαλλία

Αυτό το μικρό βιβλιοπωλείο το 2021 κλείνει 70 χρόνια ζωής. Απίθανο! Εκτός από πολλές επιλογές βιβλίων στα αγγλικά μπορείς να παρακολουθήσεις και διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται όλο τον χρόνο.

3. Livraria Lello
Πόρτο, Πορτογαλία

Βρίσκεται στη Λισαβόνα και ιδρύθηκε το 1881 όταν οι αδελφοί Χοσέ και Αντόνιο Λέλο άνοιξαν ένα ίδρυμα αφιερωμένο στο «εμπόριο και την έκδοση βιβλίων». Αυτό που κλέβει τα βλέμματα είναι η φωτεινή κόκκινη σκάλα, που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του βιβλιοπωλείου και πολλές φορές υπάρχουν εκεί βιβλία που δεν χωρούν στα ράφια.

4. Libreria Acqua Alta
Βενετία, Ιταλία

Ένα από τα πιο ονειρεμένα βιβλιοπωλεία που δεν θυμίζει κανένα άλλο. Τα βιβλία φυλάσσονται σε νιπτήρες, γόνδολες, μπανιέρες και αδιάβροχους κάδους καθώς κάθε χρόνο η “βιβλιοθήκη της παλίρροιας”, όπως ονομάζεται, πλημμυρίζει λόγω της υπερχείλισης του καναλιών. Παραμυθένιο; Σίγουρα!

5. Cărtureşti Carusel
Βουκουρέστι, Ρουμανία

Με έξι λογοτεχνικά επίπεδα στην κατοχή του, το βιβλιοπωλείο Cărtureşti Carusel, στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, και έχει στοιχεία του παλιού και του σύγχρονου ρουμάνικου πολιτισμού. Περιλαμβάνει ένα μπιστρό, έναν χώρο για μέσα ενημέρωσης και μια γκαλερί αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να έχει συμμετρία γύρω από ένα κεντρικό φωτιστικό, σαν ένα καρουσέλ.

6. Brattle Book Shop
Βοστώνη, Η.Π.Α.

Ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαθέτει μια τεράστια συλλογή από βιβλία-αντίκες και λειτουργεί από το 1825 με εξωτερικές βιβλιοθήκες.

7. Word οn the water
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Πρόκειται για ένα πλωτό βιβλιοπωλείο το οποίο σε ταξιδεύει και κυριολεκτικά καθώς κάνει 4 στάσεις ενώ βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Granary Square.

8. Book and Bed Tokyo
Τόκιο, Ιαπωνία

Ένα μέρος που όχι απλά προσφέρει χιλιάδες τίτλους βιβλίων (στα ιαπωνικά και τα αγγλικά) αλλά τους προσφέρει σε συνδυασμό με ένα κρεβάτι. Ποιος καλύτερος τρόπος για να σε πάρει ο ύπνος από ένα καλό βιβλίο;

9. Hay Castle Bookshop
Hay-on-Wye, Ηνωμένο Βασίλειο

Βρίσκεται στην Ουαλία, η οποία θεωρείται κατά κόρον βιβλιόφιλη καθώς αντιστοιχεί περίπου ένα βιβλιοπωλείο στους 60 κατοίκους. Θα χρειαστεί να αφιερώσεις πολλές ώρες εκεί αλλά σίγουρα θα ανακαλύψεις πολλούς θησαυρούς.

10. El Ateneo Grand Splendid
Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Είναι ένα αληθινό κομψοτέχνημα αφού πρόκειται για ένα ανακτορικό θέατρο το οποίο διατηρεί τις αυθεντικές τοιχογραφίες και τα κομψά σκαλισμένα θεωρεία του.

Οι τοίχοι χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα μ.Χ. και είναι η μεγαλύτερη μοναστηριακή βιβλιοθήκη του κόσμου, γεμάτη με ευρωπαϊκό μπαρόκ σχέδιο, που ολοκληρώθηκε το 1776. Οι τοιχογραφίες της οροφής είναι έργο του Μπαρτολομέο Αλτομόντε και μοιάζουν να είναι τρισδιάστατες.

12. Η Βιβλιοθήκη της Τζιαντζίν, Κίνα

Η βιβλιοθήκη της πόλης Τιαντζίν στην Κίνα ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια. Είναι 33.700 μέτρα, έχει 5 οροφους και τα ράφια της που φιλοξενούν πάνω από 1.2 εκατομμύρια βιβλία. Πρόκειται για ένα φουτουριστικό αριστούργημα που θυμίζει σκηνικό από τανία επιστημονικής φαντασίας

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!