Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’90 το βρίσιμο είναι σίγουρα κομμάτι της ζωής σου. Ακόμα και σαν παιδιά, ναι, δύσκολα προστατευτήκαμε από την εθνική μας λέξη, τη λέξη “μαλάκας” δηλαδή, την οποία αν αναπαράγαμε οι γονείς ίσως αντιδρούσαν με ένα “Ιιιι!” και αυτό ήταν. Βέβαια, μια βόλτα με το αυτοκίνητο θα μπορούσε επίσης να μας εκθέσει σε αλλού επιπέδου βρισιές, όπως αυτές που αφορούν τα θεία.
Δεν βρίζουν φυσικά όλοι οι millennials, ωστόσο, αν είσαι από αυτούς, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι στην γκάμα των βρισιών σου έχουν ενταχθεί και ξένες βρισιές, κυρίως δηλαδή το fuck, ενώ πολλές εκφράσεις που εμπεριέχουν βρισιές, ελληνικές και αγγλικές τις χρησιμοποιείς χιουμοροστικά. Κυρίως όμως, βρίζεις όταν είσαι πολύ θυμωμένο ή για παράδειγμα αν χτυπήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι στη γωνία του τραπεζιού. Είναι αυτό κάτι κακό;Η επιστήμη λέει ότι ίσως όχι. Έχει αποδειχθεί ότι οι βρισιές μπορούν να προσφέρουν ένα μικρό επίπεδο ανακούφισης από τον πόνο. Φυσικά, αυτός ο πόνος είναι ο φυσικός πόνος που βιώνει το άτομο που βρίζει. Οι βρισιές μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο αν τις χρησιμοποιήσετε σε κάποιον, και εδώ είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι η συμπόνια και η αυτογνωσία. Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι η βρισιά σε κοινωνικό επίπεδο, φέρνοντάς την στην καθημερινή γλώσσα και αμβλύνοντας λίγο τον παράγοντα του σοκ σε κάθε είδους κοινωνικό περιβάλλον, όπως η εργασία ή μια βόλτα με φίλους.
Η βωμολοχία έχει επίσης συνδεθεί με την ειλικρίνεια. Μελέτες δείχνουν ότι επιδεικνύουμε τα πιο γνήσια συναισθήματά μας όταν μπαίνουν στο παιχνίδι οι βρισιές. Μπορεί για κάποιους ανθρώπους να είναι εύκολο να πουν ψέματα, αλλά είναι πιο δύσκολο να προσποιηθούν τέτοιο παθιασμένο λόγο, όπως συμβαίνει όταν βρίζουμε.
Επίσης, οι βρισιές έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να είναι “προνόμιο” των ανδρών. Πλέον, δεν θεωρείται ανεπίτρεπτο ή έστω άχαρο το να βρίζει μια γυναίκα και ούτε προκαλεί σοκ σε κανέναν.Αλλά πότε είναι κατάλληλη στιγμή να βρίσουμε; Αυτό είναι ένα πιο διαφοροποιημένο ερώτημα με μια απάντηση που δεν αρέσει σε κανέναν: εξαρτάται. Η βρισιά μπορεί να είναι ένας τρόπος να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη σε νέες φιλίες ή επαγγελματικές σχέσεις. Δείχνει ότι έχουμε χαλαρώσει αρκετά την άμυνά μας, ότι εμπιστευόμαστε τον άλλο, εμπιστευόμαστε ότι δεν θα μας κρίνει και δείχνουμε ότι νιώθουμε ισότιμοι μαζί του. Το θέμα είναι να χρησιμοποιήσεις την καλύτερη δυνατή κρίση σου, την κοινωνική σου επίγνωση και τις ικανότητες παρατήρησης για να αποφασίσεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αφήσεις να σου ξεφύγει ένα “γ**σε με”.