Για να πάτησες να διαβάσεις αυτό το άρθρο, λογικά θα έχεις καεί από διάφορες dating εφαρμογές. Μπορεί να έκανες κάποιο match, λόγω των καλογραμμένων bio και των όμορφων φωτογραφιών, αλλά τελικά δεν οδήγησε πουθενά ουσιαστικά. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα σε ένα ραντεβού να έκανες την ερώτηση, “Τι μουσική ακούς;”, και να ήταν τόσο λάθος η απάντηση που θέλησες να το τερματίσεις στο πρώτο ημίχρονο. Μην σκας, μουσικόφιλε φίλες μας. Σε αυτό έρχεται να δώσει λύση η νέα εφαρμογή Vinylly.

Πώς δημιουργήθηκε το Vinylly

Η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή είναι η 23χρονη Rachel Van Nortwick, η απόλυτη λάτρης της μουσικής, όπως αυτοχαρακτηρίζεται. Εμπνεύστηκε την δημιουργία του app βλέποντας τους φίλους της να κάνουν διάφορα matches σε αντίστοιχες εφαρμογές ζευγαρώματος, τα οποία εν τέλει δεν ήταν τα κατάλληλα για αυτούς. Θεώρησε λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να κάνει μία εφαρμογή στην οποία θα ερχόσουν σε επαφή με ανθρώπους, όχι μόνο λόγω εξωτερικής εμφάνισης, αλλά και βάσει κοινών ακουσμάτων. Η ίδια ερωτεύτηκε την μουσική από μικρή ηλικία, “[..] αρχικά άκουγα δυνατά μουσική στο δωμάτιό μου για να επαναστατήσω ενάντια στους γονείς μου και, όσο μεγάλωνα, έβλεπα πόσο μου αρέσει να ανακαλύπτω συγκροτήματα και ποια συγκροτήματα τους ενέπνευσαν και πάει λέγοντας”, εκμυστηρεύεται στο περιοδικό NYLON. Επίσης αποκαλύπτει πως, κάθε φορά που πήγαινε σε συναυλίες, ένιωθε ένα ιδιαίτερο connection με τους υπόλοιπους ακροατές.

Σύμφωνα με την ίδια, “Υπάρχει μία λέξη στα Γαλλικά, frisson, που περιγράφει την ανατριχίλα που νιώθεις όταν ακούς μουσική. Υπάρχει επιπλέον μία άλλη επιστήμη που αποδεικνύει την σύνδεση μεταξύ μουσικής και συναισθημάτων και πως οι μουσικές επιλογές σου μπορούν να μαρτυρήσουν κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου.” Για την Van Nortwick, η απάντηση στο “Τι μουσική ακούς;”, είναι πολύ σημαντική, καθώς σου αποκαλύπτει και το ποιος είναι ουσιαστικά ο συνομιλητής σου. Αν το καλοσκεφτούμε, με του κολλητούς μας ακούμε περίπου την ίδια μουσική, όποτε τα λεγόμενά της έχουν μία βάση.

Πώς λειτουργεί

Κάνεις αυτό ακριβώς που έκανες και σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Αρχικά συνδέεις την εφαρμογή με το Spotify, βάζεις την φωτογραφία προφίλ που θες και μετά απαντάς σε κάποιες ερωτήσεις που θα εμφανίζονται δημόσια. Κάποια παραδείγματα είναι, “Ποιο είναι το πρώτο CD που αγόρασες;”, και, “Τι είδους μουσική ακούς καθημερινά;”. Με την είσοδό σου, θα έχουν όλοι την δυνατότητα να δουν την μουσική που άκουσες την τελευταία εβδομάδα και τις τελευταίες playlists που έφτιαξες.

Δεν είναι όμως μία απλή dating εφαρμογή. Μέσω αυτής, μπορείς να γνωρίσεις ανθρώπους που ακούτε την ίδια μουσική και για άλλους λόγους. Μπορεί να θες την γνώμη κάποιου πάνω σε έναν καλλιτέχνη που θες να ακούσεις ή να κάνεις έναν φίλο για να πηγαίνετε μαζί σε συναυλίες.

Εδώ έρχεται η εμπειρία της Sarah Tew, μίας 23χρονης κοπέλας που χρησιμοποιεί το app εδώ και λίγο καιρό. Αν και η Sarah βρίσκεται σε μία μονογαμική σχέση, έχει προφίλ στο Vinylly για να κάνει καινούργιους φίλους. Όπως είπε στην εφημερίδα Phoenix New Times, αυτό που της άρεσε ήταν η δυνατότητα, “να δω τα μουσικά γούστα κάποιου με τόση λεπτομέρεια, ακόμη και το τι ακούν αυτήν την εβδομάδα.” Εννοείται πως στο παρελθόν χρησιμοποιούσε και εφαρμογές όπως το Tinder, το Hinge και το Bumble, αλλά τις έβρισκε επαναλαμβανόμενες και απρόσωπες. Κάτι το οποίο βρίσκει εξαιρετικά έξυπνο, είναι το μουσικό theme που το χαρακτηρίζει, δηλαδή, να πατήσεις ‘skip’ , αν δε σου αρέσει ένα προφίλ, το ‘play’, σε κάποιον που θες να μιλήσεις ή το ‘shuffle’, για να σου δείξει άλλα τυχαία προφίλ.

Βέβαια, όπως και όλες οι υπόλοιπες εφαρμογές, έτσι και αυτή έρχεται με εγγραφή. Με ένα πολύ μικρό ποσό τον μήνα (0.99$) μπορείς να μιλήσεις με όσους θες. Όμως σε αυτήν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κάνουν ένα μικρό promotion, στο οποίο έχεις μόνο τρία δωρεάν μηνύματα για να προσεγγίσεις τρία διαφορετικά άτομα. Αυτό ακούγεται ιδανικό για την Van Nortwick, καθώς ο στόχος της δεν είναι να μείνει κάποιος για πολύ στο Vinylly, ειδικά αν το χρησιμοποιήσει σωστά. “Θέλουμε να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους και, όταν το κάνουμε σωστά αυτό, τότε είμαστε χαρούμενοι. Δε θέλουμε να βρίσκεστε μέσα στην εφαρμογή και να μην γνωρίσετε κανέναν.”, είπε η ίδια. Εν ολίγοις, το app στοχεύει στην αποτελεσματικότητα και την ποιότητα, ερχόμενο έτσι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, στα οποία τρως χρόνο και συχνά κατακρεουργείς την αυτοπεποίθησή σου.

Δυστυχώς αυτήν την στιγμή, μόνο τα άτομα που βρίσκονται στις Η.Π.Α. και στον Καναδά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε και εμείς την δυνατότητα να έρθουμε κοντά με άτομα που κουνιούνται στον ίδιο ρυθμό μουσικής με εμάς.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!