Η συγκατοίκηση έχει πάντα τις δυσκολίες της είτε είναι με κάποιον μέχρι τώρα άγνωστο, είτε με φίλο σου, είτε με συγγενή σου, είτε με την σχέση σου. Ένας βασικός παράγοντας, που μπορεί να φέρει αναστάτωση και συγκρούσεις; Η διαφορετική αίσθηση της ακαταστασίας. Με άλλα λόγια, η συγκατοίκηση με κάποιον, που δεν αναγνωρίζει την ακαταστασία εκεί που την βλέπεις εσύ ή δεν ασχολείται μαζί της αν δεν γίνει υπερβολική. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ένα θέμα, που πρέπει να καταχωνιάσεις, και σίγουρα πρέπει έστω να προσπαθήσεις να βρεις μία λύση, αν θες να αποφευχθούν μελλοντικές εντάσεις. 

Προσπάθησε να καταλάβεις την οπτική του άλλου

Με άλλα λόγια, συζήτησε και κάνε ερωτήσεις. Μπορεί στο κεφάλι σου να έχεις αποφασίσει ότι ο άλλος είναι απλά τεμπέλης ή αδιάφορος, αλλά πιθανώς άλλη είναι η αιτία. Κάνε ερωτήσεις, λοιπόν, χωρίς να τον προσβάλεις και χωρίς να υπονοείς από τη διατύπωσή σου ότι εσύ είσαι ο σωστός και αυτός ο λάθος. Δεν χρειάζεται κάτι περίπλοκο. Μπορείς απλά να ρωτήσεις, “Το βράδυ, πριν πέσεις για ύπνο, είδες κάτι στον πάγκο της κουζίνας;” ή “Παρατήρησες το τάδε πράγμα στο μπάνιο, αφότου το καθάρισες το πρωί;”. Η απάντηση είναι πολύ πιθανό να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις λίγο καλύτερα πώς βλέπει τα πράγματα, αλλά και να οδηγήσει στο να σού κάνει μία αντίστοιχη ερώτηση και να πεις κι εσύ την πλευρά σου. 

Messy House GIF - Messy House Friends - Discover & Share GIFs

Εξήγησε τα δικά σου επίπεδα ανοχής στην ακαταστασία

Μην γίνεις επιθετικός και μην προσπαθήσεις να τον πείσεις ότι εσύ είσαι καλύτερός του και πιο καθαρός. Γενικά μη σάς βάλεις σε επίπεδο σύγκρισης, αλλά εξήγησέ του ποιο είναι το μίνιμουμ σημείο ακαταστασίας, που μπορείς να ανεχτείς σαν άνθρωπος. Το σημείο, δηλαδή, που αρχίζεις να ενοχλείσαι, οπότε νιώθεις την ανάγκη να συμμαζέψεις/καθαρίσεις, ακόμα κι αν είναι δουλειά του άλλου. Προσπάθησε να του εξηγήσεις ότι έχεις καταλήξει να κάνεις υπερβολικά συχνά αυτή τη δουλειά και θα ήθελες στην πορεία αυτό να αλλάξει. 

Messy House GIFs | Gfycat

Μίλησε συγκεκριμένα για τις προτιμήσεις και τις προσδοκίες σου

Μην πεις απλά κάτι γενικός, όπως ότι θες να γίνεις πιο τακτικός/καθαρός. Μίλα για συγκεκριμένα πράγματα, που ξέρεις ότι δεν κάνει και σε ενοχλούν. Για παράδειγμα, επισήμανέ του ότι θα ήθελες να πλένει τα πιάτα και τα κουζινικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφότου τα χρησιμοποιεί, ή ότι μέρα παρά μέρα θα ήθελες εκείνος να πηγαίνει να πετάει τα σκουπίδια, ή ότι θα προτιμουσες να μην πετάει τα ρούχα του και τα παρατάει στους κοινόχρηστους χώρους. 

Domestic sanity GIFs - Get the best gif on GIFER

Μην κάνεις μόνος σου μία δουλειά που σιχαίνεσαι

Η ανάγκη σου για τάξη είναι πιθανό να σε οδηγεί στο να κάνεις σχεδόν πάντα εσύ μία συγκεκριμένα δουλειά, όσο κι αν την απεχθάνεσαι. Ο άλλος μπορεί να μην στη φορτώνει σκόπιμα, αλλά βλέποντας ότι συνέχεια την αναλαμβάνεις και σταδιακά την κάνεις με αρκετή ταχύτητα και ευκολία, να μη συνειδητοποιεί πόσος κόπος σού είναι. Με άλλα λόγια, μην πλένεις μόνο εσύ τα πιάτα και μη σιδερώνεις κάθε φορά μόνος σου όλα τα ρούχα, απλά γιατί δεν αντέχεις να τα βλέπεις να στοιβάζονται. Θα καταλήξεις να θεωρείσαι υπεύθυνος γι’ αυτή τη δουλειά και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεφύγεις μετά. 

Funny Gifs : hot mess GIF - VSGIF.com

Αναγνώρισε τη συνεισφορά του άλλου ατόμου

Αυτό θα σε βοηθήσει ίσως να μη νευριάζεις τόσο με την ακαταστασία του άλλου, ή να καταλάβεις ότι σε έναν βαθμό αυτή εξισορροπείται με άλλα πράγματα, που κάνει για την σχέση και το σπίτι. Για παράδειγμα, ίσως είναι εκείνος που μαγειρεύει σχεδόν καθημερινά, ή που πηγαίνει για όλα τα ψώνια του supermarket, ή ίσως να επιδιορθώνει κάθε βλάβη, που προκύπτει στο σπίτι. Εννοείται ότι είναι καλό όλοι να συνεισφέρουν έστω και λίγο σε όλα, αλλά μην ξεχνάς ότι ισότητα στις δουλειές δεν σημαίνει αναγκαστικά μόνο ότι πλένετε εναλλάξ τα πιάτα. 

Transgourmet Cook GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Δημιουργείστε προσωπικούς χώρους

Ανάλογα το μέγεθος του σπιτιού, ίσως και να μην είναι τόσο εύκολο, αλλά δοκιμάστε το αν είναι δυνατό. Ουσιαστικά βρείτε χώρους, που θα ανήκουν μόνο σε έναν από τους δυο σας, όπως τα ξεχωριστά σας υπνοδωμάτια, ή τα γραφεία σας, ή ακόμα και οι ξεχωριστοί χώροι χαλάρωσης/διασκέδασης σας, όπως το μπαλκόνι και το σαλόνι. Σε αυτούς, ο καθένας μπορείς να είναι όσο ακατάστατος θέλει, χωρίς ο άλλος να ενοχλείται ή να έχει δικαίωμα παρατήρησης και επέμβασης. 

Hiding Clutter GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Θέστε πρόγραμμα για συγκεκριμένες δουλειές

Όχι, δεν εννοούμε πράγματα, όπως το πλύσιμο των πιάτων ή το καθάρισμα του τραπεζιού αφότου χύθηκε κάτι πάνω του. Μιλάμε για δουλειές, που μπορούν να μπουν σε ένα συγκεκριμένο εβδομαδιαίο ή μηνιαίο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να συμφωνήσετε ότι ο ένας θα κάνει μπουγάδα κάθε Κυριακή και ο άλλος καθαρίζει το μπάνιο κάθε Δευτέρα, είτε μόνιμα είτε εναλλάξ.

YARN | Yeah. It's ... laundry day. | Die Hard: With a Vengeance (1995) | Video gifs by quotes | 0f8bd6cb | 紗

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!