Η σημασία της φιλίας έχει γίνει αντικείμενο αναρίθμητων ταινιών και σειρών, έχει κοσμήσει τους στίχους ατελείωτων ασμάτων, και έχει απασχολήσει από ποιητές και λογοτέχνες, μέχρι φιλόσοφους και ανθρωπολόγους. Ακόμα και αν αγνοούσαμε όλα τα παραπάνω, η απολυτότητα της ανάγκης του ανθρώπου για φιλία είναι κάτι δεδομένο. Υπάρχει άλλωστε κάποιος που να μην έχει αποζητήσει την ζεστασιά μιας ουσιαστική φιλίας, να μην έχει βιώσει αυτή την ιδιαίτερη σύνδεση που για το ανθρώπινο είδος είναι μάλλον τόσο φυσική όσο η αναπνοή; Έχοντας όλα αυτά στο νου, εδώ θα μιλήσουμε για τα είδη των φίλων που χρειαζόμαστε στην ζωή μας, και γιατί το να μην μας ικανοποιεί κάθε φίλος μας όλες τις συναισθηματικές ανάγκες, είναι οκ. Και όλα αυτά βέβαια με την βοήθεια του νέου digital εργαλείου πάσης φύσεως ενημέρωσης και υποστήριξης, που ποτέ δεν περιμέναμε να γίνει το Tik-Tok.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω θέμα άνοιξε στην δημοφιλή πλατφόρμα πρόσφατα η συγγραφέας και σύμβουλος σχέσεων, Dr Wendy Walsh, η όποια διατηρεί κάτι λιγότερο από 900.000 Tik Tok followers. Μέσα από ένα βίντεο λοιπόν μας λέει ποια είναι αυτά τα τρία είδη φίλων που όλοι χρειαζόμαστε στην ζωή μας, εξηγώντας μας παράλληλα και το γιατί. Ορίστε λοιπόν τα όσα λέει.

@drwendywalsh

Not all friends are the same. #psychology #friendship #americasrelationshipexpert

♬ Sunny Day – Ted Fresco

Φιλία πρώτη, αυτοί που μας ξέρουν από πάντα

Όπως τους αποκαλεί η Dr Walsh, οι “ιστορικοί” φίλοι είναι αυτοί που όσα χρόνια και να έχουν περάσει, ότι και να έχει αλλάξει στην ζωή σου, βρίσκονται εκεί, και με ένα τηλεφώνημα επιστρέφετε και οι δυο αυτόματα στην εγγύτητα του τότε. Όπως λέει η ειδικός, αυτοί οι φίλοι, πέραν του ότι μας κάνουν να αισθανόμαστε αυτή τη νοσταλγική ζεστασιά, παράλληλα  ενισχύουν την αίσθηση της ταυτότητά μας, επιβεβαιώνουν την αξία του ποιοι είμαστε και από που ερχόμαστε. Είναι εκείνοι οι φίλοι με τους οποίους δεν διαπραγματευόμαστε την αποδοχή, με αποτέλεσμα να μπορούμε να είμαστε ο πιο αυθεντικός εαυτός μας.

Φιλία δέυτερη, η fun

 

Δεύτερη στη λίστα η Dr Walsh βάζει την κατηγορία των φίλων που βρίσκουμε αργότερα στην ζωή, αυτούς που περνάμε πολύ καλά μαζί τους λόγω κοινών ενδιαφερόντων και κοινής πορείας. Όπως λέει η ειδικός, μπορεί με αυτούς να μην έχουμε την απόλυτη άνεση, όπως ούτε και αυτοί, μας προσφέρουν όμως το προνόμιο να μπορούμε να μοιραστούμε την χαρά μας για κάτι που μας παθιάζει.

Φιλία τρίτη, η αδερφική

Στην τρίτη κατηγορία τοποθετεί τους εντελώς κοντινούς μας φίλους, αυτούς που ο καθένας μας δεν έχει πάνω από δυο-τρεις το πολύ. Αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μπορείς να αισθανθείς απόλυτα ασφαλής, να μοιραστείς τα πάντα, και να γίνεις ευάλωτος χωρίς να αγχώνεσαι. Είναι επίσης εκείνοι που ξέρεις πως ό,τι και να γίνει θα είναι εκεί για σένα, που θα σε βοηθήσουν σε μια ώρα αληθινής ανάγκης. Είναι αυτοί που θα κάνουν ίσως την μεγαλύτερη θυσία παύλα αγγαρεία όλων για σένα, να σε βοηθήσουν σε μια μετακόμιση (αστειευόμαστε, αλλά και όχι!).

Ίσως η σημαντικότερη διαπίστωση που πρέπει να κάνουμε από αυτό το βιντεάκι είναι ότι, όπως ο κάθε άνθρωπος, έτσι και κάθε φιλία είναι διαφορετική, και οι παραπάνω “κατηγορίες” δεν αποτελούν κάτι το απόλυτο. Αυτό που μάλλον η Dr Walsh μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα, είναι ότι δεν πειράζει αν νιώθουμε ότι δεν παίρνουμε τα πάντα από έναν άνθρωπο. Πως κάθε σχέση έχει ουσία με τον δικό της τρόπο, και πως ο καθένας μας έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει, τόσο γενικά σαν προσωπικότητα, όσο και ανάλογα με την εκάστοτε στιγμή της ζωής του.