Οι pink flags είναι ένας νέος όρος, ένα νέο εργαλείο για να μπορέσουμε να πλοηγηθούμε στο σύγχρονο ναρκοπέδιο των σχέσεων και του dating. Περί τίνος πρόκειται όμως ακριβώς και πρέπει άραγε να τους δώσουμε κάποια σημασία;

Είναι τόσα πολλά εκείνα που πρέπει να προσέχουμε και τόσες πολλές οι φωνές γύρω μας να μας ενημερώνουν για όλα όσα φαίνονται επικίνδυνα σε κάθε νέα σχέση, που δεν είναι παράξενο ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαλέγουν να μένουν εκτός σχέσης.

Η σύγχρονη ορολογία λοιπόν έχει επινοήσει όρους όπως “green flags” με τις οποίες μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένας πιθανός σύντροφος είναι εντάξει, τις “red flags” που μας προειδοποιούν ότι πρέπει να πάρουμε δρόμο, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν και οι “pink flags”. Αυτές είναι ανησυχητικά σημάδια στην συμπεριφορά κάποιου που μπορεί να πάψουν να αποτελούν πρόβλημα από την στιγμή που θα τον γνωρίσουμε καλύτερα και θα καταλάβουμε τους λόγους που τον ωθούν σε αυτή την συμπεριφορά.

Τι είναι τα “pink flags”;

Σύμφωνα με την Ness Cooper, μια κλινική σεξολόγο και σύμβουλο σεξ και σχέσεων, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να αναγνωρίσουμε μια pink flag όταν την δούμε σε κάθε ρομαντική σχέση. Εκείνη τις ορίζει ως προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να μας φανούν άσκημα, μέχρι να γνωρίσουμε όμως καλύτερα το πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας, να καταλάβουμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από κάθε τέτοια ύποπτη συμπεριφορά και να διαπιστώσουμε ότι τελικά ανησυχούσαμε άδικα.

Από το να μας στέλνει συγκεχυμένα ερωτικά μηνύματα, να έχει διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις ή έχει άλλες οικογενειακές αξίες, μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτό το άτομο ενεργοποιεί μερικά pink flags και μας βγάζει από την διάθεση να συνδεθούμε μαζί του. Γνωρίζοντας όμως καλύτερα το άτομο αυτό, μπορεί να δούμε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα και να χαλαρώσουμε τις άμυνές μας.

Κάποιες pink flags δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν

“Όταν είμαστε ερωτευμένοι η κρίση μας μειώνεται και τείνουμε να παραβλέπουμε προειδοποιητικά σημάδια ή κακές συμπεριφορές από τον ερωτικό μας σύντροφο. Αυτά όμως που παραβλέπουμε, μπορεί στην πορεία να αποδειχθούν πραγματικά εμπόδια στην σχέση μας ή ακόμα και επικίνδυνα για εμάς.

Όπως λέει η Cooper, το γεγονός ότι ο νέος μας σύντροφος κάνει ακόμα παρέα με τον/την πρώην του, μπορεί να είναι μια pink flag που πρέπει να προσέξουμε. Ή ακόμα και το γεγονός ότι δεν μας επιτρέπει να γνωρίσουμε τα ενδιαφέροντά του. Αυτά, αν και δεν είναι πράγματα που μπορεί να συνιστούν αιτία για να χαλάσει εντελώς η σχέση, αν δεν τα διαχειριστούμε από την αρχή, ίσως να τα βρούμε μπροστά μας στην προεία.

Οι pink flags δεν είναι red flags

Οι red flags είναι συμπεριφορές πολύ πιο σοβαρές, που μπορεί να αφήσουν μεγάλο αντίκτυπο στην ζωή μας αργότερα, όπως για παράδειγμα είναι ο εθισμός στο αλκοόλ ή κάποια ουσία, οι χειριστικές συμπεριφορές, ο εγωισμός ή το gaslighting. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να ψάχνουμε τόσο έντονα τα red flags που να παραβλέψουμε τελικά τα προτερήματα ενός πιθανού συντρόφου.

Οι pink flags μπορούν να εμφανιστούν και σε μια πλατωνική σχέση

Στις φιλικές σχέσεις, που είναι επίσης σοβαρές για κάθε άνθρωπο, μπορεί και εκεί να δούμε να σηκώνονται κάποιες pink flags και να μας προειδοποιούν για μονομερή φιλία, έλλειψη ανταπόκρισης ή ακόμα και κάποια αδιαφορία. Στον εργασιακό χώρο pink flags μπορεί να είναι η κακή επικοινωνία για εργασιακά θέματα, η δυσκολία να πάρεις άδεια όταν την χρειάζεσαι ή ακόμα και το να διαπιστώσεις ότι συζητιούνται πράγματα ανάμεσα στους συναδέλφους για τα οποία δεν μαθαίνεις κάτι εσύ. Όπως λέει η Cooper, όλα τα παραπάνω μπορεί να λυθούν με μια καλή και ειλικρινή συζήτηση και λίγο ποιοτικό χρόνο με τον φίλο ή την φίλη μας.

Η ιδέα ότι θα βρεθεί ένας ή περισσότεροι άνθρωποι για να δομήσουμε 100% ταιριαστές σχέσεις, είτε αυτές είναι ερωτικές, είτε φιλικές ή εργασιακές, δεν είναι ρεαλιστική. Κάθε σχέση μπορεί να έχει τα προβλήματά της και πολλά από αυτά μπορεί να είναι παρεξηγήσεις ή διαχειρίσιμα ζητήματα τα οποία συνιστούν τελικά στις pink flags. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να καταφέρουμε να τα διαχειριστούμε χωρίς να κάνουμε μεγάλες και βασικές προσωπικές θυσίες. Αν όμως δυσκολευόμαστε να το κάνουμε και τελικά υποφέρουμε, τότε καλύτερα να πάμε παρακάτω.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!