Γράφει η Αθηναΐς Νέγκα

Ποιος θα το έλεγε; Μια παράγραφος από το υπόμνημα του Πέτρου Φιλιππίδη, που δεν ξέρουμε αν είναι αθώος ή ένοχος, μια εξιστόρηση για την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους  και τη “σχέση” τους, που δεν ξέρουμε αν είναι ψέμα ή αλήθεια, ήταν αρκετή για να ξυπνήσουν μνήμες!

“Είχαμε σχέση. Ήταν διαχυτική. Μου τηλεφωνούσε συνεχώς.Έφερνε εμένα και την οικογένεια μου σε δύσκολη θέση. Είχε εμμονή μαζί μου.”

Υπάρχει γυναίκα (και ενδεχομένως άντρας) που να μην έχει ακούσει τουλάχιστον μια ερωτική ιστορία στην οποία πρωταγωνιστούσε και δεν το ήξερε; Η εμφάνιση του Ανύπαρκτου εραστή που επιμένει πως είχατε δεσμό, είναι ένα ατύχημα. Σαν να πέφτει ένα πιάνο στο κεφάλι σου. Ας είχες τα γούστα σου, τις παρέες σου, τις επιτυχίες, τις αποτυχίες, τις σχέσεις σου, τους χωρισμούς σου, ας έζησες προσεκτικά, ας ήσουν πιο σκεπτόμενη γυναίκα κι από την Μαντάμ Κιουρί! Ας μη συναντηθήκατε ποτέ με αυτόν τον τύπο, σε καμία διάσταση.

Ένας στρατός,  όλα τα F16 της αεροπορίας μας, αεροπλανοφόρα και πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ, οι πύραυλοι του Πούτιν  ακόμη και η φρουρά του Φουρθιώτη  δεν μπορούν να σε σώσουν από το στόμα του Ανύπαρκτου, ο οποίος θα βάλει και σάλτσες: “Μεγάλος έρωτας 5 χρόνια. Έπρεπε να φύγω για σπουδές, την θυμάμαι που έκλαιγε”.

Πρόκειται για μια φάρσα της ζωής από την οποία κανείς δεν ξεφεύγει. Ο Ανύπαρκτος θα τα φέρει όλα στα μέτρα του. Ήθελες γάμο και εκείνος ήταν ο δύσκολος! Οι λεπτομέρειες δεν χειροτερεύουν την κατάσταση γιατί σοκάρεσαι τόσο που δεν  τις ακούς  καν.
Δυσκολεύεσαι. Κόμπος στον λαιμό σου, μυρμήγκιασμα στα χέρια, συμπτώματα εμφράγματος.

Πέντε λέξεις: “αυτός λέει πως τα είχατε”, ο καλοθελητής που μεταφέρει το “γεγονός”, τις φτύνει και λίγο περιπαιχτικά. Χαμογελάει σα βλάκας λες και ανακάλυψε το τεράστιο μυστικό σου, επαναλαμβάνει αν δει πως έμεινες άφωνη: “Ο Γιώργος που δουλεύει στο χαρτοπωλείο λέει πως τα είχατε παλιά. Ο Γιώργος!”  (χαμόγελο ηλιθίου).

Τι να απαντήσεις; Θα σε πιστέψουν; Και ο αγγελιοφόρος προφανέστατα φταίει. Διακατέχεται από αδιακρισία, δεν του αρέσουν οι αποστάσεις. Τι περίεργη ράτσα οι αγγελιοφόροι-καλοθελητές!

Δεν θυμάμαι ποτέ στη ζωή μου να λέω σε κάποια ή κάποιον “αυτός λέει πως τα είχατε”. Το θεωρώ αχρείαστο. Γιατί να κάνω οποιαδήποτε σύνδεση; Και να μου έχουν δώσει τέτοια πληροφορία, πρέπει την επόμενη στιγμή να την ξεχάσω. Μου διαφεύγουν σχέσεις, γάμοι, δεύτεροι γάμοι, διαζύγια, κληρονομικές διαφορές, αλλαγές φύλου.

Δεν ρωτάω, δεν θυμάμαι. Γιατί να μεταφέρω; Γιατί να μπλέξω και να μην ξεγλιστράω ανάμεσα στους ανθρώπους  χωρίς να ξέρω τίποτα, χωρίς να διασταυρώνω; Είμαι ήσυχη με αυτό που μου παρουσιάζουν, δεν με ενδιαφέρει καμιά κρυμμένη μεγάλη αλήθεια. Δεν θέλω να ξεσκεπάσω. Δεν θέλω να αποκαλύψω. Ο αγγελιοφόρος όμως αρέσκεται στο  ανακάτεμα. “Ο Νάσος που έχει το περίπτερο στην πλατεία είπε πως ήταν ο μεγάλος σου έρωτας όταν ήσουν μικρή!”

Είναι δυνατόν; Θες να πας στο περίπτερο, στο μαγαζί, στο σπίτι, να το γκρεμίσεις για το ψέμα που κάποιος κόλλησε στη ζωή σου γιατί η δική του ζωή έτσι όπως είναι δεν του έφτανε.

Πώς να  επανορθώσεις τη ντροπή και τη ζημιά που σου προκαλεί ένας Ανύπαρκτος ;

Θες να πας να βρεις όλους τους κατοίκους της γης, από την Καλκούτα μέχρι τη Νέα Υόρκη, να κεράσεις 7 δισεκατομμύρια καφέδες, να τα πείτε κάπου ήσυχα και να εξηγήσεις πως εσύ “με αυτόν ποτέ!”

Όμως κανείς δεν ενδιαφέρεται για το δράμα σου, που τηρουμένων των αναλογιών δεν είναι και δράμα. Πρόκειται για υποκατηγορία του slut-shaming, που δεν καταγράφεται: ένας τυχαίος, σε διάλεξε τυχαία, τον λόγο ξέρει μόνο η τρέλα του. Από μυθομανή δεν φαντάζεσαι τι μπορεί να ακούσεις. Υπάρχουν μάλιστα κατηγορίες Ανύπαρκτων Εραστών:

 

Ο Ανύπαρκτος με σοβαρό σκοπό

Στη φαντασίωση του είχε σκοπό να σε αποκαταστήσει. Μπορεί να έχει  πλάσει στο μυαλό του πως τα πράγματα ήταν σοβαρά, πως  είχατε αρραβωνιαστεί, πως τα είχατε πολλά χρόνια και θα διευκρινίσει και πόσα. Οι δε λεπτομέρειες μπορεί να σε ξαφνιάσουν τόσο επειδή ίσως να πρόκειται για περίπτωση φαντασιόπληκτου stalker που έχει συλλέξει τόσες πληροφορίες που είπε να τις γράψει στο βιβλίο της Ανύπαρκτης Αγάπης σας.

Μπορεί να ξέρει ένα σωρό πράγματα για σένα που εσύ να μην θυμάσαι, που έρχονται από την πατρίδα του Ανύπαρκτου που λέγεται Ανυπαρξία και κάπως έτσι καταλήγεις να έχεις ενοχές. Το ψέμα του είναι τόσο περιποιημένο που αρχίζεις να πιστεύεις πως κάτι δεν θυμάσαι ή αναρωτιέσαι μήπως έκανες  κάτι πολύ απαράδεκτο και φταις που ένας “φουκαράς” λέει πως υπήρξατε ζευγάρι. Δεν φταις, κι όμως νιώθεις παλιοκόριτσο.

Ο περιφρονητικός

“Ήσουνα τι ήσουνα μια παξιμαδοκλεφτρα” λέει το ρεμπέτικό τραγούδι που αγαπώ γιατί αποτελεί μνημείο της πιο περίεργης  ερωτικής απαξίωσης που  δεν κατάλαβα ποτέ γιατί τρέφει τους ανθρώπους. Θέλουν να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους σημαντικούς και την μεγάλη τους αγάπη αχάριστη. Για τον περιφρονητικό Ανύπαρκτο που λέει ψέματα, δεν ήσουν κάτι σπουδαίο πριν τον γνωρίσεις (ας μην τον γνώρισες ποτέ). Όλες σου οι επιτεύξεις οφείλονται σε αυτόν διότι σε έκανε κυρία. Τον χαρακτηρίζουν φράσεις όπως “ήταν ένα κοριτσάκι από χωριό”

 Ο “με ζήλευε”

Η αγαπημένη μου κατηγορία Ανύπαρκτου Εραστή, ο “Με Ζήλευε”, είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης από όλους γιατί το θέμα του είναι να βρει τα απαραίτητα ψέματα για να κάνει τον εαυτό του να φανεί καλύτερος. Και ξέρει πως για αυτόν τον σκοπό θα χρειαστεί ψέματα μεγατόνων. Θα τονίσει πως δεν άντεξε το υπερβολικό  πάθος σου για αυτόν!
Το βασικό του αφήγημα είναι πως υπήρξες αφόρητα ερωτευμένη με έναν τρόπο που δεν έχει υπάρξει  αφόρητα ερωτευμένη καμιά, ακόμη και με τον Μπραντ Πιτ! Επειδή μεγαλοπιάνεται του αρέσει να αναφέρει πως εκείνος ήταν η πέτρα του σκανδάλου και πίσω από διάσημους έρωτες, πως εξ αίτιας του χώρισε την πρώτη φορά η Τζένιφερ Λόπεζ τον Μπεν Αφλελ και τώρα που την απέρριψε, είναι πάλι μαζί.

Θα σε βγάλει κι εσένα τρελή, μα πρωτίστως κολλημένη μαζί του- μια παθιασμένη  χαμηλού επιπέδου με σχεδόν πορνικό πάθος και απαράδεκτες κοινωνικά ορμές προς εκείνον. Ας είσαι Αμαλ Αλαμουντιν, παντρεμένη με τον Τζωρτζ Κλούνει, και ας έχετε και δυο παιδιά στο παλάτι σας στη Λίμνη Κόμο. Χαρακτηριστική του φράση η “με παίρνει ακόμα τηλέφωνο”.

Ο Παραπονιάρης Ανύπαρκτος Εραστής

Αυτός είναι ίσως από τους συμπαθέστερους και αναμφισβήτητα ο πιο λαϊκός. Δεν θα μπει σε ταπεινωτικές λεπτομέρειες που να αφορούν εσένα, καθώς προτιμά να ταπεινώσει τον ίδιο του τον εαυτό αφήνοντας ένα αίνιγμα να πλανάται. Στην αρχή θα περιοριστεί: “Το Μαράκι το ξέρω πολύ καλά, μεγάλη ιστορία!”
Aς μην του έχεις μιλήσει ποτέ ή έστω ελάχιστα στην ζωή σου. Δυστυχώς η προθυμία του να αυτοεξευτελίζεται τον κάνει πιστευτό. Χαρακτηριστική του φράση με την οποία υπογραφεί τα μυθεύματα του: “Τώρα πια δεν μας μιλάει”.

Ο Ανύπαρκτος Μισοψεύτης

“Σχέση” μπορεί να μην είχατε. Είχατε πάει μια φορά ίσως για φαγητό, ίσως να βγαίνατε και κάποιες εβδομάδες αλλά να κατάλαβες στην πορεία πως επρόκειτο για τρόμπα και να δραπέτευσες. Εξαιτίας του βαθμού αστοχίας της γνωριμίας σας, δεν τον θυμάσαι ή τον θυμάσαι τόσο αμυδρά πως είναι σαν να μην τον γνώρισες. Εκείνος όμως διεκδικεί μια θέση στο Πάνθεον των Μεγάλων Εραστών και εσύ δεν θα σταθείς στον δρόμο του! Θα φουσκώσει την γνωριμία σας σαν αερόστατο.

Θα πει τις μεγαλύτερες υπερβολές, πως η σχέση σας ήταν γνωστή και θα απαιτήσει να αναγνωρίσεις κι εσύ πως υπήρξε. Αν σε πετύχει σε δημόσιο χώρο καλύτερα να κρυφτείς, άλλαξε πεζοδρόμιο, τρέξε σαν αίλουρος. Θα κάνει τα πάντα για να σε χαιρετήσει με διαχυτικότητα ακόμη και αν έχεις να τον δεις 50 χρόνια, ακόμη και αν δεν θυμάσαι το όνομα του. Σε θυμάται αυτός και θα γίνει ανυπόφορος και θορυβώδης για να αποδείξει πως με κάποιο τρόπο συνδέεστε. Είναι ικανός να φωνάξει μες στον κόσμο: “Εδώ τρώμε παγωτό σοκολάτα, από αυτό που σου άρεσε! (κλείσιμο ματιού)”.

 

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!