Είτε επιθυμείς να βγεις από την φιλική κατάσταση που είσαι ώστε να το πάτε παραπέρα, είτε σκέφτεσαι να κάνεις ένα βήμα καλής θελήσεως με κάποιον που ανταποδίδει το φλερτ, η άτιμη αυτή η πρώτη κίνηση είναι ένα δύσκολο βήμα. Τουλάχιστον για μερικούς από εμάς. Το έχεις φυσικά καταλάβει ότι το να αναλύεις τις αντιδράσεις του στα post σου ή να προσπαθείς να αποκωδικοποιήσεις μια διφορούμενη Instagram Story του δεν θα σε βγάλει πουθενά. Παρόλα αυτά, αν και μια δική σου πρωτοβουλία θα αποσαφηνίσει την κατάσταση και θα σου δείξει αν εκείνος ενδιαφέρεται ή όχι, ακόμα και η σκέψη να πάρεις τελικά αυτή την πρωτοβουλία σε κάνει να νοιώθεις ότι θα κάνεις εμετό. Απολύτως κατανοητό!

Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο και δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε εσένα: ο φόβος που συνοδεύει μια τέτοια πρωτοβουλία, συνδέεται άμεσα με τον φόβο της απόρριψης, όπως λένε οι ειδικοί. Γιατί φυσικά και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να σου πούνε όχι ή, ακόμα χειρότερα, να φερθούν αυτάρεσκα ή κομπλεξικά, πράγμα που είναι ικανό να σε κάνει να νοιώσεις χάλια ή ακόμα και να πληγωθείς. Ως εξαιρετικά προσαρμοστικά πλάσματα οι άνθρωποι, μαθαίνουμε από μικρή ηλικία να αποφεύγουμε καταστάσεις που μπορεί να μας προκαλέσουν πόνο ή απογοήτευση. Γι’ αυτό κρατιόμαστε πίσω και περιμένουμε τρανταχτά σημάδια ενδιαφέροντος ώστε να προχωρήσουμε παρακάτω.

Όπως λέει όμως ο κλινικός ψυχολόγος Dr. Joshua Klapow, όσο περισσότερο το κάνουμε, τόσο πιο εύκολο γίνεται στην πορεία. “Όσο πιο άνετοι είμαστε στο να ζητήσουμε από κάποιον να βγούμε ραντεβού, τόσο μικρότερο θα είναι το άγχος μας την επόμενη φορά, ασχέτως αποτελέσματος.”

Όπως λέει η dating expet, Julie Wadley, “τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Να σου πουν όχι; Να σε κάνουν να νοιώσεις αμηχανία; Να σε χλευάσουν; Σκέψου το χειρότερο και βρες τον τρόπο να επεξεργαστές αυτήν την πιθανότητα. Αν λοιπόν νοιώθεις έτσι, ίσως να χρειαστεί να κάνεις την κίνησή σου με ένα σημείωμα ή ίσως με μια πρόσκληση σε μια ελαφρώς μεγαλύτερη συντροφιά εξόδου που θα περιστοιχίζεσαι τουλάχιστον από λίγους φίλους.”

Και η Wadley συνεχίζει λέγοντας: “Να θυμάσαι ότι το κελεπούρι είσαι εσύ. Θύμισε στον εαυτό σου τα χαρίσματα και τις ικανότητές σου και πόση μεγάλη σημασία έχει η ύπαρξή σου για την οικογένεια και τους φίλους σου. Με δυο λόγια, κατάλαβε καλά και χώνεψέ το κι εσύ ότι έχεις πολλά να προσφέρεις στην σχέση.” Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στην δική σου πρωτοβουλία, δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι δεν αξίζεις να σε φλερτάρουν ή ότι κάτι πάει λάθος μ’ εσένα.

Υπάρχει βέβαια και μια εντελώς διαφορετική πιθανότητα για την οποία μπορεί να διστάζεις να κάνεις το πρώτο βήμα: ότι το πρόσωπο του ενδιαφέροντος σου ανταποδίδει φανερά το φλερτ αλλά εσύ δεν είσαι σε θέση να προχωρήσεις σε μια σχέση αυτή την στιγμή. Όπως λέει η Wadley, “ένας λόγος που πολλά άτομα κάνουν πίσω, είναι η ιδέα ότι δεν θέλουν να βρεθούν σε σοβαρότερη σχέση από αυτήν την οποία επιθυμούν να έχουν στην συγκεκριμένη φάση. Έτσι μπορείς να δεις άτομα να επιδίδονται σε έντονο φλερτ για καιρό και κανείς τους να μην το πάει παρακάτω, απλά και μόνο γιατί κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει κάτι σοβαρό.”

Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια είναι σαφώς πιο ώριμο να μιλήσεις ανοιχτά με το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει και να κάνεις τους περιορισμούς σου σαφείς και ξεκάθαρους. Ίσως αν εξηγήσεις ότι γουστάρεις μεν αλλά δεν φλέγεσαι για σχέση να ανοίξουν κι άλλοι δρόμοι και δρομάκια που δεν ξέρεις που θα οδηγήσουν

Αν λοιπόν αποφασίσεις να στείλεις εσύ μήνυμα, λέγοντας πως έχεις εισιτήρια για σινεμά, ένα μουσείο ή μια έκθεση τέχνης και εισπράξεις ένα “όχι”, ένα “ίσως” ή ένα “θα σου πω”, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Μπορείς να το ξεπεράσεις και να πας παρακάτω, ενώ θα έχεις μάθει κάτι για τον εαυτό σου στην διαδικασία. Άλλωστε σκέψου τον χρόνο που έχεις γλιτώσει αλλά φυσικά και την ψυχική ενέργεια.

Σε όλες τις πλευρές της ζωής συμβαίνουν διάφορα πράγματα και δεν είναι όλα πάντα ευχάριστα. Το ίδιο ισχύει και με την ερωτική μας ζωή. Είναι καλύτερα να τολμάμε που και που αλλά και να δοκιμάζουμε διαφορετικές εμπειρίες. Προστατεύοντας πάντα τον εαυτό μας από πιθανές απογοητεύσεις δεν τον αποκλείουμε τελικά από την απογοήτευση ή την στενοχώρια.