Ίσως θα έχετε κι εσείς στον κύκλο σας κάποιο ζευγάρι που περηφανεύεται ότι δεν καυγαδίζει ποτέ. Είναι όμως τελικά καλή η πλήρης απουσία καυγάδων και διαφωνιών μέσα σε μία σχέση;

Μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την επιτυχία κάθε σχέσης είναι το να τα πάνε καλά μεταξύ τους οι δύο σύντροφοι. Αν δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα οποιαδήποτε θέματά τους χωρίς να τσακωθούν, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά μεταξύ τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποια ανάγκη να συμφωνούμε με το ταίρι μας για τα πάντα. Οι διαφωνίες, ακόμα και οι καυγάδες, είναι ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα οποιασδήποτε σχέσης και ο τρόπος που προκύπτουν και στην συνέχεια τα διαχειριζόμαστε, λέει πολλά για την ίδια την σχέση. Ναι, οι διαφωνίες μπορεί να είναι δυσάρεστες, μπορούν όμως να μας οδηγήσουν να κάνουμε συζητήσεις που θα μας βοηθήσουν να πάμε την σχέση παρακάτω και στο τέλος να μας ενδυναμώσουν ως ζευγάρι.

Όπως λέει η ψυχοθεραπεύτρια Lucy Beresford, “οι διαφωνίες επιτρέπουν και στις δύο πλευρές να αποκαλύψουν τοις προσωπικές τους αξίες, τις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους. Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν, καθώς κάθε πλευρά διαπραγματεύεται το δικό της κομμάτι μέσα στην ίδια την σχέση.”

Από όσο λέει η ίδια, το να μην μαλώνουμε με το ταίρι μας μπορεί να είναι δείγμα ότι τα πάμε καλά και ότι έχουμε διαχειριστεί τα θέματά μας με ωριμότητα και αμοιβαία κατανόηση, μπορεί όμως και να σημαίνει ότι υπάρχουν θέματα σπρωγμένα κάτω από το χαλί, τα οποία δεν έχουν λυθεί.

Οι διαφωνίες του ζευγαριού επιτρέπουν στο κάθε μέλος του να εκφράσει τις ανάγκες του

“Το να μην καυγαδίζετε ποτέ μπορεί να σημαίνει ότι το ένα μέλος του ζευγαριού μπορεί να φοβάται την αντιπαράθεση με τρόπο που δεν είναι υγιής- είτε γιατί φοβάται την απόρριψη, είτε γιατί περιορίζει τον εαυτό του και την αυθεντικότητά του μέσα στην σχέση” εξηγεί η Beresford.

Φυσικά, οι διαρκείς διαφωνίες ή καυγάδες δεν είναι δείγμα υγείας για καμία σχέση, αλλά και πάλι μεγάλο ρόλο παίζει και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται. “Οι διαφωνίες που ξεκινούν πάντα από το ίδιο πρόσωπο και γίνονται για να ρίξει το φταίξιμο για το κάθε τι στο άλλο πρόσωπο, δηλώνουν συνήθως κάτι δυσάρεστο.”

“Αν δείτε ότι γυρίζετε γύρω γύρω από ένα θέμα καυγαδίζοντας διαρκώς χωρίς να μπορέσετε να φτάσετε στην καρδιά του προβλήματος, ίσως θα είναι καλύτερο να εξερευνήσετε τι βρίσκεται πίσω από αυτό το θέμα, τι βαθύτερα ζητήματα ή απογοητεύσεις κρύβονται εκεί.”

Για πολλούς ανθρώπους είναι συχνά ευκολότερο να προσποιούνται ότι τα πράγματα είναι μια χαρά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, όμως σύμφωνα με τα όσα λέει η Beresford, είναι καλύτερα να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα κατά μέτωπο. Είναι προτιμότερο να έχουμε μια διαφωνία με το ταίρι μας, παρά να θάβουμε μέσα μας τα αισθήματα, τις επιθυμίες ή τα όνειρά μας.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!