Η διετής πανδημία και τα βάσανα που μας προκάλεσε έχει επιφέρει ένα σωρό επιπτώσεις στην καθημερινή κοινωνική μας ζωή και μία από αυτές είναι και η σταδιακή απομάκρυνση από τους παλιούς μας φίλους. Είτε μένουν πια μακριά μας, είτε δουλεύουν από το σπίτι και χάσαμε τις ευκαιρίες να συναντιόμαστε μετά την δουλειά για έναν καφέ, είτε ακόμα άλλαξαν στάτους ζωής πχ παντρεύτηκαν, έκαναν παιδί κλπ, κάποιοι παλιοί μας φίλοι έχουν φύγει από την ζωή μας.

Αυτό φυσικά μπορεί να συμβεί έτσι κι αλλιώς καθώς μεγαλώνουμε, για έναν σωρό λόγους, ασχέτως πανδημιών ή άλλων κρίσεων, απλά γιατί έτσι είναι η ζωή. Άλλες φορές μας φέρνει κοντά με κάποιους ανθρώπους και κάποιες μας απομακρύνει. Οι παλιοί φίλοι όμως, είναι ένα κεφάλαιο της ζωής μας στο οποίο έχουμε επενδύσει χρόνο και συναίσθημα, έχουμε ζήσει μαζί όμορφες και δύσκολες στιγμές και κάποιοι είναι κρίμα να λείπουν εντελώς από την καθημερινότητά μας.

Οι μακροχρόνιες φιλίες είναι ικανές να μας προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση και χαρά και αξίζει να τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Οι περισσότεροι από εμάς όμως, φαίνεται ότι διστάζουμε να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα και να προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με τους παλιούς μας φίλους.

Οι δικαιολογίες έχουν συνήθως να κάνουν με τον φόβο ότι ίσως η προσπάθειά μας να πέσει στο κενό ή ακόμα και ότι ίσως ενοχληθούν που τους στείλαμε εκείνο το μήνυμα ή το μέιλ. Μια νέα μελέτη όμως δείχνει ότι η επανασύνδεση με τους παλιούς, καλούς μας φίλους, ίσως να είναι πιο εύκολη και σίγουρα πιο ουσιώδης από ότι νομίζουμε.

Η μελέτη αυτή έγινε από ερευνητές στο Pittsburgh, το New Jersey και το Kansas, από το αμερικανικό Journal of Personality and Social Psychology και έδειξε ότι στην πραγματικότητα, όταν κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα για να ξαναβρούμε κάποιους παλιούς μας φίλους, εκείνοι εκτιμούν την προσπάθειά μας πολύ περισσότερο από όσο περιμένουμε.

RC Psychology Offers Clinical Psychology Class | Roanoke College Psychology  Department

Τι βρέθηκε στην διάρκεια της έρευνας;

Το αντικείμενο αυτής της μελέτης ήταν να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε στα μηνύματα επανασύνδεσης από τους παλιούς μας φίλους. Βρέθηκε λοιπόν ότι όσο πιο αναπάντεχο το μήνυμα, τόσο περισσότερο εκτιμήθηκε, είτε αυτό ήταν μεσώ τηλεφώνου, είτε μέσω μέιλ.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν πίσω στην τελευταία φορά που προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με κάποιον φίλο ή φίλη χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο “απλά έτσι”. Ύστερα τους ζήτησαν να θυμηθούν την φορά που κάποιος φίλος ή φίλη έκανε μια τέτοια κίνηση. Βρέθηκε λοιπόν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων νοιώθουν ευγνωμοσύνη και ικανοποίηση όταν οι φίλοι τους έρχονται σε επαφή, ενώ την ίδια στιγμή, δεν πιστεύουν ότι τα δικά τους μηνύματα έχουν την ίδια συνέπεια σε εκείνους.

Με άλλα λόγια, ακόμα και αν εμείς επιθυμούμε να λαμβάνουμε μηνύματα από τους παλιούς μας φίλους μετά από καιρό, εξακολουθούμε να νομίζουμε ότι εκείνοι δεν θα εκτιμήσουν μια τέτοια δική μας κίνηση ανάλογα.

Το στοιχείο της έκπληξης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν με ενδιαφέρον ότι ένα συγκεκριμένο στοιχείο ήταν αυτό που ανέβαζε το επίπεδο ικανοποίησης περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο: το στοιχείο της έκπληξης.

“Ανακαλύψαμε ότι όσοι λάμβαναν το μήνυμα επανασύνδεσης έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στο στοιχείο της έκπληξης: όσο μεγαλύτερη ήταν η έκπληξη που ένοιωθαν, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η ικανοποίηση ή ευγνωμοσύνη τους,” είπε η επικεφαλής της έρευνας Peggy Liu, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Pittsburgh στο American Psychological Association. “Ανακαλύψαμε επίσης ότι οι άνθρωποι δεν περίμεναν την χαρά που θα έκαναν οι παλιοί τους φίλοι όταν η προσπάθεια επανασύνδεσης ήταν πιο απρόσμενη με εντονότερο το στοιχείο της έκπληξης. Αντίθετα θεωρούσαν ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε με φίλους με τους οποίους είχαν μια κάποια τακτικότερη επικοινωνία.”

Η επικοινωνία είναι σημαντική

Ίσως να διστάζουμε να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα για να ξαναβρεθούμε με κάποιο πρόσωπο που έχουμε καιρό να μιλήσουμε, θεωρώντας ότι η προσπάθειά μας μπορεί να μην έχει την αποδοχή που θα θέλαμε. Χάρη στην έρευνα αυτή όμως, μπορούμε να αισθανόμαστε πιο ήσυχοι, γνωρίζοντας ότι οι φίλοι μας ίσως να χαρούν πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουμε. Ίσως να το θέλουν κι εκείνοι αλλά να έχουν τους ίδιους δισταγμούς.

Όπως λέει η ίδια η Liu, ” Συχνά διστάζω να επικοινωνήσω με άτομα από τον προ-πανδημίας κοινωνικό μου κύκλο για ένα σωρό λόγους. Όταν όμως σκέφτομαι τα ευρήματα αυτής της έρευνας, θυμίζω στον εαυτό μου ότι ίσως και εκείνοι να θέλουν να επικοινωνήσουν και να διστάζουν για τους ίδιους ακριβώς λόγους.”

Έχουμε χάσει τόσα πολλά τα τελευταία δύο χρόνια, ας μην χάσουμε και τις φιλίες που ομορφαίνουν την ζωή μας. Αξίζει να προσπαθήσουμε να τις κρατήσουμε ζωντανές.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!