Τι σημαίνει ghosting; Όταν διακόπτης την σχέση σου με ένα άτομο με το να εξαφανίζεσαι στα καλά του καθουμένου και να διακόπτεις κάθε επικοινωνία μαζί του, χωρίς καμία προειδοποίηση. Πρόκειται μάλιστα για έναν από τους χειρότερους τρόπους για να τα χαλάσεις με κάποιον, αλλά είναι δυστυχώς πολύ συχνός. Κατατάσσεται μάλιστα στις συνηθισμένες συμπεριφορές του σύγχρονου dating.

Η ξαφνική του φύση και το γεγονός ότι έρχεται συνήθως απροειδοποίητα, μπορεί να σε πληγώσει αρκετά και η έλλειψη επίλογου στην σχέση να σε αφήσει να αναρωτιέσαι τι πήγε τόσο χάλια ώστε να βρεθείς απέναντι σε μια τέτοια συμπεριφορά.

Μια έρευνα για το dating των millennials από το BankMyCell, βρήκε ότι 29% των γυναικών έχουν βιώσει ghosting σε βραχυχρόνιες σχέσεις, ενώ 26% παραδέχτηκε ότι το έχουν κάνει και οι ίδιες. Οι λόγοι για αυτήν την συμπεριφορά ποικίλουν, με το 50% να λέει ότι το έκαναν για να αποφύγουν την απ’ ευθείας αντιπαράθεση και το 10% γιατί το άτομο με το οποίο έβγαινε έγινε πολύ απαιτητικό ή περίεργο στην συμπεριφορά του.

Παρόλα αυτά, ο λόγος που θα το κάνει κάποιος ή κάποια, μπορεί να βρίσκεται στο είδος της προσωπικότητάς του, όπως ισχυρίζεται μια νέα έρευνα, ότι δηλαδή υπάρχουν κάποιοι τύποι προσωπικοτήτων που είναι πιθανότερο να φερθούν με αυτόν τον τρόπο.

Ποιες προσωπικότητες είναι πιο επιρρεπείς στο ghosting;

Η έρευνα αυτή από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβας, ισχτελιζεται ότι η ξαφνική διάλυση μιας σχέσης χωρίς καμία δικαιολογία, είναι μια πρακτική που μοιάζει να ταιριάζει περισσότερο σε προσωπικότητες που έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά της “σκοτεινής τριάδας“.

Στην ψυχολογία, η σκοτεινή τριάδα περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Ναρκισσισμού, του Μακιαβελισμού (χειριστικοί και κυνικοί) και της Ψυχοπάθειας( άκαρδοι και ανταγωνιστικοί). Τα άτομα που έχουν εμφανίζουν έντονα αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι πιο πιθανό να διαπράξουν εγκλήματα, να προκαλέσουν κοινωνική δυσφορία και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία, τον γάμο ή σε έναν οργανισμό, ειδικά αν βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις. Τείνουν επίσης να είναι λιγότερο συμπονετικοί, ευχάριστοι, συμπαθητικοί και ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας Peter Jonason, επισημαίνει ότι δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που απλά εξαφανίζονται από μια σχέση, είναι κακά άτομα και πάσχουν από κάποια ψυχοπαθολογία. “Είναι άτομα που βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά από εμάς και για πολλούς διαφορετικούς λόγους” εξηγεί ο ίδιος. “Όλοι έχουμε το καλό και το κακό μέσα μας, τις φωτεινές και τις σκοτεινές στιγμές μας και δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο.”

Στην έρευνα αυτή, ζητήθηκε από τους 341 εθελοντές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, που διερευνούσε τα χαρακτηριστικά τους από την “σκοτεινή τριάδα”. Ύστερα τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την συμπεριφορά του ghosting σε 10 διαφορετικές περιπτώσεις, σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10 και να πουν αν το έχουν κάνει ποτέ οι ίδιοι.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι όσα άτομα είχαν περισσότερα χαρακτηριστικά της “σκοτεινής τριάδας”, έδειχναν μεγαλύτερη αποδοχή στην ιδέα του ghosting, ως έναν δόκιμο τρόπο να τελειώσει κανείς μια σχέση που δεν τον ικανοποιεί. Μια παλαιότερη έρευνα από την ίδια ομάδα μάλιστα, είχε δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερα σκορ ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της “σκοτεινής τριάδας”, σπανιότερα έκαναν μακροχρόνιες σχέσεις.

Πως να τα βγάλεις πέρα αν σου κάνουν ghosting

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι για να ακουμπήσεις πάνω στην πληγωμένη σου καρδιά αν σου συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι μια κατάσταση που πονάει, αλλά που δυστυχώς συμβαίνει στην σύγχρονη ζωή. Ακόμα κι αν έχεις ήδη διαγνώσει ότι το άτομο που βλέπεις έχει σημάδια της “σκοτεινής τριάδας”, είναι πιθανό να σαμποτάρεις την σχέση από την γέννησή της, πριν να έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί σε κάτι χειροπιαστό.

Επιπλέον, η πρακτική αυτή συμβαίνει και σε άλλου τύπου σχέσεις, όπως φιλικές ή επαγγελματικές.

Αν λοιπόν σου συμβεί, οι ειδικοί προτείνουν να μην πάρεις το πράγμα βαριά κατηγορώντας τον εαυτό σου και νοιώθοντας ντροπή. Φυσικά θα νοιώσεις ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα με πρώτο και καλύτερο την απόρριψη. Μην πέσεις όμως σε αυτολύπηση. Κράτα το κεφάλι ψηλά και πήγαινε παρακάτω. Μια καλύτερη σχέση είναι πιθανό να σε περιμένει στην γωνία. Δώσε φροντίδα και αγάπη στον ίδιο σου τον εαυτό κι αν δεις ότι δεν τα καταφέρνεις τόσο καλά όσο θα ήθελες, ζήτα την βοήθεια ενός ειδικού.