Μια πρόσφατη δήλωση του σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια μου άρεσε πολύ. Είναι  έξυπνα αυτά που λέει και τολμηρά. Είπε λοιπόν πως τα πράγματα αλλάζουν και η εκπαίδευση δεν τα ακολουθεί. Είπε πως έκανε μια συζήτηση με τις κόρες του για το revenge porn, πως τους εξήγησε πως και να συμβεί, κάποιος να έχει ένα βίντεο προσωπικών τους στιγμών και να το δημοσιεύσει δεν έγινε και τίποτα και τον θαύμασα γιατί μάλλον είναι καλύτερος γονιός από τους περισσοτέρους, τουλάχιστον στο να βρει αυτό που είναι σημαντικό και να καταφέρει να το εξηγήσει.

Οι σημερινοί μεσήλικες έχουν ίσως κάποια δικαιολογία, ως προς τη δυσκολία τους να μιλήσουν στα παιδιά τους  που πολύ τελευταία κατάλαβα. Οι δικοί τους γονείς, ήταν ή οπισθοδρομικοί ή μοντέρνοι ή κάτι ενδιάμεσο, πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσεις ή να το αντιγράψεις και έτσι η νέα επιτακτική τάση, να είμαστε υπερβολικά ενημερωμένοι και με σωστό τρόπο προστατευτικοί, τους βρήκε απροετοίμαστους. Δεν μπορούμε να είμαστε σούπερ γονείς: οι δικοί μας ήταν ανεπαρκέστατοι !

Για τα παιδιά, νομίζω πως μπορώ να μιλήσω πιο συγκεκριμένα και οφείλω να ομολογήσω πως δεν αισθάνομαι τόσο άνετα, με το να είμαι άνετη.

Έχω άρνηση. Δεν θέλω να μιλήσω στα παιδιά μου για το σεξ, ας έχω κάνει τόσα πράγματα για αυτά. Τα γέννησα, τα τάισα, μαζεύω τα δωμάτια τους, πλένω τα ρούχα τους, τους μαγειρεύω  ασχολούμαι με τα σχολεία τους και τις ατέλειωτες υποχρεώσεις με τις οποίες το ελληνικό σχολείο σε φορτώνει, όμως, λυπάμαι, αλλά δε θέλω να πρέπει να τους μιλήσω και για το σεξ. Οι υπόλοιπες, σούπερ μαμάδες, μπορεί να μην έχουν πρόβλημα, να ξυπνάει μέσα τους ο Θάνος Ασκητής και να τους είναι παιχνιδάκι αυτό που για μένα, είναι εφιάλτης. Δικάστε με! Θέλω να είμαι μαμά και όχι sex coach των παιδιών μου!

Ξέρω πως είναι υποχρέωση μου να το κάνω μια ή πολλές συζητήσεις για το σεξ, που δεν έχω ιδέα τι έκταση πρέπει να πάρουν, ίσως γιατί σε αντίθεση με όλες τις άλλες υποχρεώσεις που έχουν σχέση με τα παιδιά, εδώ δεν υπάρχει ημερομηνία ή ένας συγκεκριμένος κίνδυνος ώστε να τα προειδοποιήσω. Στην προειδοποίηση, όπως οι περισσότερες μαμάδες είμαι τέλεια. Δώσε μου έναν συγκεκριμένο κίνδυνο και μπορώ να μεγαλοποιήσω ή να τρομάξω για λόγους αποτρεπτικούς: Μη τρέχεις, θα πέσεις. Μη κάνεις κολωτούμπες , θα ζαλιστείς, ένα παιδί στο Μεξικό έπαθε μόνιμη ζαλάδα μετά από κωλοτούμπα!

Με το σεξ όμως; Έχω κάποιο δίκιο που βραχυκυκλώνω. Να τους πω “μη κάνεις σεξ”; Αποκλείεται!

Δεν υπάρχει σαφής κίνδυνος, άρα είμαι έξω απο τα νερά μου και δεν έχω ιδέα πώς πρέπει να το βάλω σε μια οικογενειακή συζήτηση το σεξ, που είναι αναμφίβολα πιο λεπτό θέμα από τις κολωτούμπες. Δε θέλω και να πω ψέματα.

Πείτε με ανεπαρκή, εγώ τουλάχιστον το δέχομαι. Δεν είναι θέμα ντροπής, το να ξεπεράσω την  ντροπή μου θα ήταν πιο εύκολο. Αισθάνομαι πως δεν έχω ιδέα πότε τα παιδιά μου θα χρειαστούν τα φώτα μου. Αν για παράδειγμα μια από τις κόρες μου, θέλει να μάθει να μαγειρεύει, θα δείξει ενδιαφέρον ή θα με ρωτήσει. Πώς ξέρω όμως πως το παιδί μου θέλει να μάθει από εμένα για το σεξ; Δεν είμαι καν σίγουρη πως εγώ ξέρω, αυτά που θέλει εκείνη να μάθει.

Θα ήθελα λοιπόν, μεταξύ μας τουλάχιστον, όσο διαβάζετε αυτή τη σελίδα, να συμφωνήσουμε στο εξής: Δε θα πούμε στα παιδιά μας πως τα μωρά  τα φέρνει ο πελαργός ή πως φυτρώνουν σαν λάχανα, αλλά το να εξηγήσουμε τι είναι το στοματικό σεξ, σε ένα παιδάκι (μέχρι τα 30 τους εγώ παιδάκια θα τα βλέπω), είναι  δύσκολή αποστολή.

Πείτε με δεύτερη φορά κακή μάνα αλλά εδώ τραβάω ζόρι.

Πιστεύω και πως αν οι γονείς μας, μας εξηγούσαν τι είναι το στοματικό σεξ, μάλλον δεν θα κάναμε ποτέ, είμαι εδώ λοιπόν για όλα τα υπόλοιπα περιφερειακά, κάπως πιο αδιάφορα πράγματα. Μπορώ να επιβεβαιώνω, να γνέφω καταφατικά, να μιλάω σαν επιστήμονας και χωρίς αμφιβολία  μπορώ να πω: χωρίς αντισύλληψη μη κάνεις σεξ γιατί θα μείνεις εύκολα έγκυος, χωρίς να το θες.

Είδατε; Σας είπα πως είμαι καλή στο να προειδοποιώ για τον κίνδυνο, τα υπόλοιπα είναι που δεν αντέχω.

Υπάρχουν και θέματα για τα οποία μπορώ να φανταστώ, τι θα πω στα παιδιά μου γιατί έχω να τους πω λίγα. Ναι, υπάρχουν straight, gay, bisexual  άνθρωποι και αρκετές ακόμη κατηγορίες που δε γνωρίζω καλά αλλά η αγάπη είναι αγάπη. Το αν προτιμάς κορίτσια ή αγόρια να αγαπάς, είναι λεπτομέρεια σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα χαρακτηρίστηκα μιας προσωπικότητας, οπότε και σε αυτό το θέμα θα είμαι φειδωλή καθώς πάλι λείπει η προειδοποίηση και ο κίνδυνος.

Υπάρχουν βέβαια πολλές επικινδυνότητες που συνδέονται με το σεξ και τις αναγνωρίζω. Μην κάνεις τίποτα, αν δεν θες. Υπάρχουν άνθρωποι που ίσως θέλουν κάτι που δε θες εσύ αλλά δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί τι θέλουν εκείνοι. Το σώμα σου είναι δικό σου και κανείς, δεν κάνει στο σώμα σου κάτι που δεν θέλεις.  Μη βιαστείς. Μη βάζεις τον εαυτό σου σε δύσκολες καταστάσεις. Μη πιστεύεις αυτά που βλέπεις στα porn sites, τα περισσότερα είναι γελοία και δεν συμβαίνουν στην κανονική ζωή.

Φτάνουν αυτά; Γιατί εγώ, μέχρι εκεί φτάνω.

 

 

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!