Η πρώτη συνάντηση με την οικογένεια του συντρόφου σου είναι κάτι που μπορεί να προκύψει στην διάρκεια των γιορτών, καθώς θα υπάρξει πιθανά η ευκαιρία σε κάποιο οικογενειακό πάρτι ή τραπέζωμα. Αν η σχέση σας έχει φτάσει στο σημείο όπου θα θέλατε να γνωρίσετε ο ένας την οικογένεια του άλλου, τότε οι γιορτές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Για πολλούς από εμάς όμως, μια τέτοια συνάντηση μπορεί να μοιάζει με δοκιμασία, καθώς, ας μην γελιόμαστε, είναι πολύ πιθανό να νοιώθουμε ότι θα περάσουμε από κάποιου τύπου εξετάσεις. Φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου απαραίτητο να ισχύει και οι άνθρωποι να μην έχουν καμιά τέτοια πρόθεση, δεν βλάπτει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, ώστε κι εμείς να περάσουμε καλά κι εκείνοι το ίδιο.

Ο κλινικός ψυχολόγος και life coach, Dr. Joshua Klapow λέει ότι “Αν πρόκειται να γνωριστείτε με την οικογένεια του συντρόφου σας για πρώτη φορά, αυτό σημαίνει ότι η σχέση σας περνάει στο επόμενο στάδιο οικειότητας. Μην πάτε λοιπόν σε αυτήν την συνάντηση χωρίς να είστε προετοιμασμένοι και δώστε την ανάλογη βαρύτητα στο γεγονός.”

Πως θα πρέπει να φερθούμε λοιπόν; Θα πρέπει να τους πάμε κάποιο δώρο; Τι να κάνουμε αν δεν τρώμε τα φαγητά τους; Πως θα κάνουμε την καλύτερη εντύπωση χωρίς να καταπιέσουμε τον εαυτό μας;

Ζητάμε από τον σύντροφό μας να μας προετοιμάσει

Δεν λέει κανείς ότι θα πρέπει να προετοιμαστείτε σαν να πηγαίνετε σε συνέντευξη για δουλειά, χρειάζεστε όμως μια αρκετά καλή προετοιμασία για να αισθανθείτε πιο σίγουροι και ασφαλείς. “Κάντε λοιπόν μια ουσιαστική κουβέντα με τον σύντροφό σας,” λέει ο Klapow, “σχετικά με τον τρόπο ζωής και σκέψης των γονιών του. Όχι μόνο σχετικά με ποια θέματα θα είναι καλό να αποφύγετε στην συζήτηση, αλλά και πως είναι η σχέση του μαζί τους, την ιστορία τους και που περίπου βρίσκονται αυτή την στιγμή.”

Κουβεντιάστε τις πιθανές σας ανησυχίες από πριν

Η γνωριμία με νέα άτομα μιας διαφορετικής ηλικίας ή γενιάς με εμάς, μπορεί έτσι κι αλλιώς να είναι στρεσογόνα, πόσο μάλλον με άτομα τόσο σημαντικά για τον σύντροφό μας, όσο οι γονείς και η οικογένειά του. Καλό θα είναι λοιπόν να κουβεντιάσουμε τις πιθανές μας ανησυχίες από πριν και να συμφωνήσουμε ότι αν αισθανθούμε κάποια στιγμή άβολα ή σε δύσκολη θέση, θα υπάρχει εύκαιρη μεταξύ μας μια στρατηγική απεμπλοκής. Συμφωνούμε σε μια έκφραση ή μια λέξη, που θα αποτελέσει το σήμα εξόδου αν τα πράγματα εξελιχθούν δύσκολα για μας. Ακούγοντας αυτό ο σύντροφός μας θα καταλάβει ότι είτε χρειαζόμαστε υποστήριξη, είτε ότι ήρθε η ώρα να φύγουμε.”

Δεν πάμε με άδεια χέρια

Αυτό είναι ένας γενικός κανόνας όταν μας καλούν κάπου και φυσικά το ίδιο ισχύει και για την συγκεκριμένη περίπτωση. Κρατάμε ένα δώρο για τους οικοδεσπότες για να τους δείξουμε ότι εκτιμούμε την φιλοξενία τους. Αυτό μπορεί να είναι λουλούδια, κάποιο γλυκό ή ένα μπουκάλι κρασί. Μπορούμε μάλιστα να έχουμε συνεννοηθεί με τον σύντροφό μας από πριν για τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους και να κινηθούμε ανάλογα. Θα τους δείξουμε έτσι την ευγένειά μας και τις ευχαριστίες μας που μας κάλεσαν.

Προθυμοποιούμαστε να βοηθήσουμε

Σε συγκεντρώσεις με μεγάλη παρέα, όπως είναι συνήθως οι γιορτές αυτές, το κάθε νοικοκυριό χρειάζεται ένα χέρι βοηθείας. Αυτό το χέρι θα πρέπει να είναι το δικό μας, χωρίς να περιμένουμε να μας ζητηθεί κάτι τέτοιο. Σηκωνόμαστε λοιπόν από την καρέκλα μας όταν κρίνουμε ότι υπάρχει χώρος για βοήθεια και δηλώνουμε πρόθυμοι για κάτι τέτοιο, περιμένοντας ταυτόχρονα οδηγίες από τους σπιτονοικοκύρηδες. Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να έχουν τους καλεσμένους μέσα στα πόδια τους όσο μαζεύουν το τραπέζι.

Είμαστε προσεκτικοί με τα ευαίσθητα θέματα

Επειδή είναι φυσικά πιθανό να προκύψουν συζητήσεις για τα πολιτικά, τα ποδοσφαιρικά, ή για κοινωνικές καταστάσεις που διχάζουν τις παρέες λόγω των αντίθετων απόψεων, εμείς καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί. Δεν θέλουμε να μπούμε σε αντιπαράθεση με τους ξένους ανθρώπους με το καλημέρα σας. Δεν εξυπακούεται φυσικά ότι θα το βουλώσουμε κιόλας, αλλά ίσως αυτή να μην είναι η κατάλληλη στιγμή για να δηλώσουμε το ένα ή το άλλο για τις ιδέες και τα πιστεύω μας. Όπως λέει ο Klapow, “είναι καλύτερο να μείνουμε ουδέτεροι και να πάρουμε αυτήν την ευκαιρία για να καταλάβουμε ποιο είναι το κλίμα σε αυτήν την οικογένεια και πως να φερθούμε στο μέλλον, χωρίς να χρειαστεί να προδώσουμε τον εαυτό μας.”

Σεβόμαστε τις οικογενειακές τους παραδόσεις

Είναι πολύ πιθανό, η οικογένεια του συντρόφου σας να μην έρχεται από το ίδιο πολιτιστικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο με εσάς. Αυτό θα πρέπει φυσικά να το γνωρίζετε από πριν και να έχετε ενημερωθεί σχετικά από τον σύντροφό σας, θα πρέπει όμως να δείξετε σεβασμό στις παραδόσεις της οικογένειας αυτής οπωσδήποτε. Αν κάποιο τελετουργικό δεν σας ταιριάζει, μπορείτε να απέχετε ευγενικά, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να κάνετε αρνητική κριτική ή να δείξετε δυσφορία. Άλλωστε έχετε την ευκαιρία να δείτε πιο βαθιά στον τρόπο που μεγάλωσε ο σύντροφός σας.

Κάντε ένα πλάνο του τι θα κάνετε αν έχετε διατροφικά ζητήματα

Αν για παράδειγμα είστε vegetarian, καλό θα είναι ο σύντροφός σας να έχει ενημερώσει την οικογένειά του σχετικά, ώστε να μην βρεθείτε σε δύσκολη θέση. Αν έχετε κάποια αλλεργία το ίδιο. Αν φοβάστε ότι δεν θα υπάρχει κάτι να φάτε κι εσείς, τότε μπορείτε να προσφέρετε ένα δικό σας πιάτο στο τραπέζι, ως συνεισφορά και να βγείτε έτσι διακριτικά από την δύσκολη θέση.

Δεν πειράζει αν δεν τα πάτε και τόσο καλά

Ενώ λοιπόν εσείς θα θέλατε να σας αποδεχθεί η οικογένεια του νέου σας συντρόφου, είναι πιθανό κάτι τέτοιο να μην συμβεί. Όπως είναι πιθανό να μην τους συμπαθήσετε εσείς. Δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα τα πάμε καλά με όλον τον κόσμο και ούτε θα πρέπει να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο από εμάς. Αν λοιπόν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι καλό να το συζητήσουμε με τον σύντροφό μας μετά την επίσκεψη και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι πήγε στραβά. Αν απλά δεν ταιριάζουν τα χνώτα μας, τότε δεν πειράζει. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Γνωρίζοντας ότι εμείς έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια για το αντίθετο, αισθανόμαστε εντάξει με τον εαυτό μας και συνεχίζουμε την ζωή μας κανονικά.

Πάνω απ’ όλα είμαστε ο αυθεντικός εαυτός μας

Ενώ φυσικά είμαστε ευγενείς και πλησιάζουμε την οικογένεια του συντρόφου μας με σεβασμό, δεν προσπαθούμε σε καμία περίπτωση να παρουσιάσουμε μια εκδοχή μας που δεν είναι κοντά στην αλήθεια μας. Άλλωστε αυτός είναι και ο πιο σίγουρος τρόπος να μας καταλάβουν και να μας αποδεχθούν.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!