Κάθε σχέση έχει τα πάνω της και τα κάτω της και κάθε σχέση μπορεί να οδηγηθεί στον χωρισμό. Η σχέση μας με το άτομο που μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι έχει τις ίδιες πιθανότητες να καταλήξει σε χωρισμό με κάθε άλλη κι όσο κι αν θυμόμαστε με νοσταλγία τον πρώτο καιρό της συγκατοίκησής μας, αν η κατάσταση σήμερα είναι ενοχλητική ή επιζήμια για εμάς, δεν έχουμε παρά να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια κατά πρόσωπο. Η συγκατοίκηση έχει φυσικά τις δυσκολίες της, ακόμα κι αν το πρόσωπο με το οποίο ζούμε παρέα είναι ο αδερφός ή μια ξαδέρφη μας ή ακόμα και μια φίλη από το πανεπιστήμιο με την οποία τα πηγαίναμε πάντα πολύ καλά. Αν όμως αυτή η σχέση μας καταπιέζει ή μας βλάπτει κατά κάποιον τρόπο, ίσως είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα στην ζωή μας και να χωρίσουμε από τον/την συγκάτοικό μας. Να εδώ μερικά από τα σημάδια που θα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις.

Δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στην ώρα τους

Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες ενδείξεις ότι η σχέση σας δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι τελικά αναγκάζεσαι εσύ να πληρώνεις το μερίδιο τους από νοίκι ή λογαριασμούς ΔΕΚΟ και να περιμένεις πότε θα πάρεις τα χρήματά σου. Αν μάλιστα βλέπεις ότι έχουν χρήματα για άλλου τύπου αγορές ή διαρκείς εξόδους, τότε το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν είναι καλός τύπος συγκάτοικου και μάλλον πρέπει να πας παρακάτω.

Δεν τα πας καλά με τον κοινωνικό τους κύκλο

Σίγουρα θα χρειαστεί να έρθουμε σε επαφή με τον κοινωνικό κύκλο τους ή με την σχέση τους. Δεν γίνεται να μοιράζεσαι ένα διαμέρισμα και να μην συναντήσεις ποτέ τους φίλους του/της συγκατοίκου σου. Όταν όμως αυτό γίνεται με έναν τρόπο που σε καταδυναστεύει, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Αν οι φίλοι ή η σχέση τους πρακτικώς ζουν μαζί σας, τότε τα πράγματα είναι λίγο άνισα για εσένα.

Δεν αντέχεις το κάπνισμα

Αν ο/η συγκάτοικός σου έχει αρχίσει ξαφνικά να καπνίζει ενώ εσύ δεν αντέχεις τον καπνό, τότε δύο λύσεις υπάρχουν: ή θα καπνίζει στο μπαλκόνι, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα ή θα το διαλύσετε. Ποιος θέλει να ζει σε ένα σπίτι που μυρίζει τσιγαρίλα, ιδιαίτερα αν ο ίδιος είναι άκαπνος; Κανείς.

Όταν έχει χαθεί η εμπιστοσύνη

Δεν μπορείς να περιμένεις ότι ο/η συγκάτοικός σου θα είναι τέλειος/α διαρκώς, όπως δεν είσαι κι εσύ φυσικά. Όταν όμως δημιουργούνται ζητήματα εμπιστοσύνης, είναι πραγματικά σημαντικό να τα λάβουμε υπόψη μας και να πούμε αντίο. Τα δύο βασικά ζητήματα είναι η κλοπή και τα ψέματα και δεν θα πρέπει να παραβλέψεις κανένα από τα δύο αν και όταν συμβούν. Έχεις δικαίωμα να ζεις με ασφάλεια μέσα στον ίδιο σου τον χώρο και κανείς δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να κάνεις το αντίθετο. Αν θέλεις να δώσεις πρώτα μια ευκαιρία, μπορείς να κάνεις μια κουβέντα, αν το πρόβλημα συνεχίσει όμως, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να χωριστείτε.

Σε πνίγουν με τον αρνητισμό τους

Το βάρος να ζεις με ένα αρνητικό πρόσωπο είναι βαρύτερο από το να πληρώνεις το ενοίκιό σου μόνος/η. Το να μοιράζεσαι έναν χώρο με κάποιον που μόνιμα γκρινιάζει ή διαμαρτύρεται για τα πάντα, μπορεί να βλάψει την ψυχική σου υγεία. Φυσικά δεν υπάρχει συγκάτοικος με μόνο θετικά συναισθήματα, όπως δεν είσαι κι εσύ ένα αγγελάκι όλη την ώρα, όμως ένα άτομο με βαριά και αρνητική ενέργεια, δεν είναι το κατάλληλο για να μοιράζεσαι το σπίτι σου.

Δεν καθαρίζει ποτέ ή καθαρίζει υπερβολικά

Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά ενός/μιας συγκατοίκου, μπορεί να οδηγήσουν σε διαζύγιο. Ένα πρόσωπο που δεν μαζεύει ποτέ τίποτα και αφήνει τα άπλυτα πιάτα του σε στοίβες στον νεροχύτη, δεν μπορείς να το ανεχτείς για πολύ καιρό. Κι ένα άτομο που έχει πάθος με το να είναι τα πάντα πεντακάθαρα όμως και γκρινιάζει ακόμα κι όταν αφήσεις ένα βιβλίο στον καναπέ πριν πας για ύπνο (ναι, υπάρχουν και τέτοια άτομα) επίσης δεν αντέχεται. Αν η ιδέα που έχετε για την συντήρηση του σπιτιού δεν είναι πάνω κάτω η ίδια, τότε όχι, δεν θα περάσετε καλά μαζί.

Καταστρέφουν τα πράγματά σου και δεν τα αντικαθιστούν

Βρίσκεις την μάσκαρα σου χρησιμοποιημένη και ξερή γιατί έμεινε ανοιχτή πάνω στον νιπτήρα ή βλέπεις ρούχα σου στο καλάθι με τα άπλυτα ενώ δεν τα έχεις φορέσει; Να ένα σημάδι ότι το άτομο με το οποίο συγκατοικείς, όχι μόνο χρησιμοποιεί τα πράγματά σου χωρίς να σε ρωτήσει αλλά δεν έχει την ευγένεια να αντικαταστήσει κάτι που έχει λερώσει ή χαλάσει. Αν μάλιστα κάνουν και τους ανήξερους, τότε φυσικά και ακούς πολλά καμπανάκια να χτυπάνε προς την κατεύθυνση της αλλαγής συγκάτοικου.

Τρώνε διαρκώς το φαγητό σου

Αν φτάσετε να τσακώνεστε για τα αποθέματα φαγητού που υπάρχουν στο σπίτι, τότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Φυσικά και θα μοιραστείτε φαγητό και μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει και οργανωμένα, αγοράζοντας κοινές προμήθειες. Όταν όμως η συμφωνία είναι διαφορετική κι ο καθένας σας αγοράζει και τρώει το δικό του φαγητό κυρίως, είναι πραγματικά πολύ σπαστικό να βρίσκεις το δικό σου ράφι του ψυγείου άδειο, όταν είχες αφήσει εκεί κάποια πράγματα για να φτιάξεις το βραδινό σου μετά την δουλειά. Ένα άτομο που συχνά φέρεται έτσι δείχνει έλλειψη σεβασμού κι αυτό δεν είναι καλό δείγμα, σωστά;

Η μεγάλη τεμπελιά είναι βασικό ζήτημα

Είναι αυτονόητο ότι όταν αποφασίσουμε να συγκατοικήσουμε με κάποιο πρόσωπο, θα πρέπει να θέσουμε κάποιους βασικούς κανόνες που θα περιλαμβάνουν συμμετοχή και των δύο στις δουλειές, την πληρωμή λογαριασμών ή στην χρήση του μπάνιου και την προετοιμασία του φαγητού. Αν το πρόσωπο με το οποίο μοιραζόμαστε αυτές τις υπευθυνότητες, είναι ο βασιλιάς της τεμπελιάς και διαρκώς σπάει τους κανόνες αυτούς, τότε ίσως θα πρέπει να πάτε κι οι δυο παρακάτω.

Το να βρει κανείς τον κατάλληλο συγκάτοικο που θα μπορέσει πιθανά να γίνει και φίλος, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, δεν είναι όμως και δύσκολη. Δεν χρειάζεται να βαστάμε την σπάθα της δικαιοσύνης διαρκώς πάνω από το κεφάλι τους, όπως δεν θέλουμε να κάνουν και για εμάς. Αν όμως τα παραπάνω σημάδια είναι τακτικά, καλύτερα να το ξανασκεφτούμε.