Ακόμα και στην σημερινή εποχή των social media, που έχουμε την αίσθηση ότι γνωρίζουμε χοντρικά τι κάνουν και που βρίσκονται όλοι οι φίλοι μας, είναι δυνατό να χαθούμε με κάποια άτομα που νοιώθαμε κοντά κι έχουμε όμορφες στιγμές στην κοινή μας ιστορία. Αν μάλιστα βρίσκεστε ηλικιακά κάπου στην δεκαετία των 20, με τις μετακινήσεις από πόλη σε πόλη για σπουδές ή εργασία, είναι πολύ πιθανό να απομακρυνθείτε από φίλους που μέχρι χθες μιλούσατε τακτικά. Για την ακρίβεια, μια έρευνα του 2016, έχει δείξει ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν επαφή κάποια στιγμή μετά τα 25 τους χρόνια. Είναι φυσικό να μην παραμείνουμε φίλοι με όλα τα άτομα που κάναμε παρέα στην σχολή μας, κάποιους από αυτούς όμως, όσο ο καιρός περνάει και δεν μαθαίνουμε νέα τους, είναι πιθανό να μας λείπουν και να μην ξέρουμε πως να τους προσεγγίσουμε ξανά.

“Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να χάνουμε επαφή, παρότι συχνά αισθανόμαστε ενοχές γι’ αυτό” λέει η life coach Desiree Wiercyski στο Bustle. “Οι ενοχές μπορεί να κάνουν κάποια άτομα να ντρέπονται να έρθουν σε επαφή, αν όμως υπάρχει η θέληση για επανασύνδεση, τότε δεν έχουμε παρά να βγούμε για έναν απλό καφέ. Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε αν εξακολουθούμε να κολλάμε με έναν παλιό φίλο, είναι να ξαναβρεθούμε από κοντά.”

Ο τρόπος για πετύχουμε αυτήν την επανασύνδεση μπορεί να είναι τόσο απλός όσο ένας καφές ή για κάποια άτομα να χρειάζεται περισσότερα στάδια. Ας δούμε πως μπορεί να γίνει:

Στείλτε ένα απλό μήνυμα

Το πρώτο βήμα φυσικά, μπορεί να έχει την μορφή ενός απλού μηνύματος. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι θέλουμε ο παλιός μας φίλος/η να νοιώσει άνετα και φυσικά, οπότε ας μην γράψουμε κατεβατά προσπαθώντας να εξηγήσουμε την δική μας στάση τόσον καιρό που δεν επικοινωνούσαμε. Ένα απλό γειά σου, τι κάνεις, μου έλειψες ή σε σκεφτόμουν, είναι μια χαρά για αρχή. Όταν θα σας απαντήσει και αρχίσει η μεταξύ σας επαφή να λειτουργεί ξανά, μπορείτε να βρείτε τους τρόπους που θα αναθερμάνουν την παλιά σας φιλία.

Να είστε ευθείς

“Αποδέξου ότι νοιώθεις άβολα” λέει η Wiercyski “και αντιμετώπισε την κατάσταση με ειλικρίνεια. Ρώτα τον/την τι κάνει, πες ότι τον/την σκεφτόσουν, πες λίγα λόγια για την δική σου κατάσταση και ρώτα ευθέως αν θέλει να ξανασυναντηθείτε. Ναι, μπορεί να μην σας είχε πάρει κανένα τηλέφωνο κι εκείνος/η ως τώρα, αλλά το ίδιο κι εσείς. Παραδεχτείτε ότι η ζωή σας πήρε από κάτω τόσον καιρό και ότι τώρα θα θέλατε να ξαναβρεθείτε παρέα.

Αν θέλετε να συναντηθείτε από κοντά, οργανώστε το άμεσα

Κουβέντες του τύπου “Ας πιούμε έναν καφέ κάποια στιγμή” στην πραγματικότητα σημαίνουν “Ας μην ξαναμιλήσουμε για κανέναν χρόνο”. Αν και αυτή είναι η λιγότερο πιεστική φράση που μπορείτε να πείτε, αν δεν το οργανώσετε όμως άμεσα, θα σημάνει ότι απλά θα ξαναχαθείτε. Αν η πρότασή σας για καφέ είναι ειλικρινής, κανονίστε μέρα και ώρα. Τα κοινά σχέδια, βάζουν τα θεμέλια για το νέο βήμα της φιλίας σας.

Αποφύγετε να καλέσετε την φίλη σας ή τον φίλο σας για μια έξοδο με την νέα σας συντροφιά γιατί μπορεί να νοιώσουν άσκημα. Αν πιστεύετε ότι θα υπάρχει αμηχανία, κανονίστε να συναντηθείτε σε κάποια δραστηριότητα, πχ για να παρακολουθήσετε κάτι μαζί. Έτσι θα έχετε και οι δυο την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να διαχειριστείτε το όποιο μικροάγχος  της επανασύνδεσης.

Δοκιμάστε το παλιομοδίτικο ταχυδρομείο

Αν θέλετε πραγματικά να γλυκάνετε την ψυχή της φίλης ή του φίλου σας, στείλτε μια κάρτα ή ένα παλιομοδίτικο γράμμα. Τα χειρόγραφα μηνύματα έχουν κάπως διαφορετική αξία από τα ηλεκτρονικά και δείχνουν ότι είχατε την διάθεση να ξοδέψετε χρόνο για να το κάνετε. Γράψτε κάποια κοινή αστεία σας ανάμνηση ή κάτι που θα αναδεικνύει την σημασία που έχει για σας μια πιθανή επανασύνδεση.

Μιλήστε τους για τα πράγματα που αγαπούν

Μια γνήσια ανησυχία που μπορεί να έχετε για μια τέτοια επανασύνδεση είναι ότι δεν θα έχετε για ποιο πράγμα να μιλήσετε όταν τελικά βρεθείτε παρέα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική για κάτι τέτοιο λέει η Wiercyski: “Κάντε ερωτήσεις σχετικά με τα πράγματα που αγαπούν, τις τωρινές τους ασχολίες ή τα πάθη. Αυτό θα κρατήσει την πίεση που νοιώθετε μακριά σας και θα τους κάνει να νοιώσουν καλά μιλώντας για τον εαυτό τους και την ζωή τους.” Οι άνθρωποι αγαπούν να μιλούν για τον εαυτό τους κι αυτό είναι εξαιρετικά βοηθητικό για να σπάσει ο πάγος.

Ποντάρετε στην κοινή σας νοσταλγία

Οι κοινές σας εμπειρίες, είτε αποκτήθηκαν ένα χρόνο ή πέντε χρόνια πριν, είναι μια καλή βάση για να ξαναβρείτε το δέσιμο που είχατε τότε. Δείτε τις παλιές σας φωτογραφίες ή αναρτήσεις το Facebook και γελάστε με τις χαρούμενες φατσούλες σας, ή θυμηθείτε εκείνη την συναυλία που είχατε κι οι δυο βραχνιάσει από τις φωνές. Η νοσταλγία κάνει τους ανθρώπους να νοιώθουν περισσότερο συνδεδεμένοι, οπότε, ακόμα κι αν το συγκρότημα που αγαπούσατε παλιά θεωρείται uncool στην εποχή μας, θα σας δώσει μεγάλη χαρά να ξανατραγουδήσετε ένα από τα τραγούδια τους ως φόρο τιμής στο κοινό σας παρελθόν.

Γελάστε παρέα όπως παλιά

Ένα από τα πιο ανεκτίμητα πράγματα που μας ενώνουν με τους παλιούς μας φίλους είναι το γέλιο. Ή μάλλον τα γέλια. Τα γέλια που κάναμε για κάθε απίθανη αιτία και που δεν είναι δύσκολο να τα ξαναβρούμε αν κάποιος από τους δυο μας δεν έχει αλλάξει δραματικά όσον καιρό ήμασταν απομακρυσμένοι. Ξαναβρείτε αυτήν την διάθεση με αστεία μηνύματα ή memes, θυμηθείτε τα κρύα ανέκδοτα που έλεγε ένα από τα άτομα της παρέας σας και διαπιστώστε πόσο εύκολο είναι για τους παλιούς φίλους να το ξαναπιάσουν από εκεί που το είχαν αφήσει, αν βάλουν λίγο-ή πολύ-γέλιο στην εξίσωση ξανά.

Μιλήστε και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο φίλος/η σας

Ένα άλλο σπουδαίο θεμέλιο μιας καλής φιλίας είναι το να μπορούμε να μιλάμε για τα δύσκολα με την ίδια άνεση που μιλάμε για τα εύκολα. Αν γνωρίζετε τις δυσκολίες της ζωής τους, καλό θα είναι να δώσετε μια ευκαιρία να μιλήσουν γι’ αυτές αν το επιθυμούν. Το ίδιο φυσικά μπορείτε να κάνετε κι εσείς όταν η κουβέντα θα έχει αρχίσει να ρέει. Είναι επίσης σπουδαίο να συζητήσετε και τα δύσκολα πράγματα που αφορούν την ίδια σας την σχέση. Τι ήταν αυτό που σας απομάκρυνε; Μήπως κάποια παρεξήγηση ή κάποια λάθος συμπεριφορά; Είναι καλύτερα όλα αυτά να τα κουβεντιάσετε στην αρχή της επανασύνδεσής σας και να μην τα σπρώξετε κάτω από το χαλί. Αν ξαναρχίσετε να κάνετε παρέα κανονικά, θα τα βρείτε μπροστά σας στην πορεία.

Ερευνήστε τι έχει αλλάξει από την τελευταία φορά που βρεθήκατε

Ξανασυναντηθήκατε και βρήκατε ότι θα θέλατε να συνεχίσετε να είστε φίλοι. Αξίζει λοιπόν να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εντοπίσετε τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ζωή και των δυο σας όσο ήσασταν ξεκομμένοι. Κοιτώντας λίγο αυτές τις αλλαγές, θα μπορέσετε να διερευνήσετε το έδαφος πάνω στο οποίο θα ξαναφυτρώσει  η φιλία σας. Ας προσεγγίσουμε λοιπόν ο ένας τον άλλον με μια ανανεωμένη περιέργεια και ενδιαφέρον για το πρόσωπο που ο καθένας από εμάς έχει γίνει στο μεταξύ.

“Ξεχάστε τις όποιες προσδοκίες μπορεί να έχετε από την ανανέωση της φιλίας σας και μην προσπαθήσετε να πιέσετε τα πράγματα προς καμία κατεύθυνση” λέει η Wiercyski. “Μπορεί να είστε όπως ήσασταν παλιά, μπορεί να είναι και διαφορετικά. Όταν όμως το προσεγγίσετε χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, θα επιτρέψετε και σε εσάς και στον φίλο/η σας να το προχωρήσετε χωρίς πίεση.”

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!