Όταν είσαι μητέρα η ίδια, είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνεις παρέα με άλλες μητέρες. Αν δε, είσαι και εκπαιδευτικός τότε αυτό είναι ακόμα πιο σίγουρο. Θα τις γνωρίσεις στην παιδική χαρά, στις σχολικές δραστηριότητες, έξω από το κολυμβητήριο, την σχολή χορού ή το καράτε. Θα μοιραστείς μαζί τους πληροφορίες για τα  παιδικά θέατρα της χρονιάς ή για τον καλό παιδίατρο της γειτονιάς κι αν είναι καλό ή κακό το γάλα αγελάδας για τα παιδιά. Μοιραία κάποιες θα σου ταιριάζουν περισσότερο και κάποιες λιγότερο και ίσως να καταφέρεις να ξεχωρίσεις κάποιες κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται οι μαμάδες, ανάλογα με το γονεϊκό  μοντέλο που ακολουθούν, όπως οι παρακάτω:

Μαμάδες ελικόπτερα

Ο όρος “γονέας ελικόπτερο” χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στο βιβλίο του Δρα Haim Ginott, Parents and Teenagers, το 1969 από εφήβους που έλεγαν ότι οι γονείς τους αιωρούνταν αδιάκοπα πάνω από τα κεφάλια τους σαν ελικόπτερα. Έγινε τόσο δημοφιλής ως έκφραση που το 2011 μπήκε στα λεξικά. Οι μαμάδες ελικόπτερα αδυνατούν να αφήσουν ήσυχα τα παιδιά τους. Εμπλέκονται σε κάθε δραστηριότητά τους, από το διάβασμα για το σχολείο, τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες ή ακόμα και με ποιους φίλους θα κάνουν παρέα. Προσπαθούν να προβλέψουν κάθε τι, καλό ή κακό και να προετοιμαστούν οι ίδιες, πριν προετοιμάσουν τα παιδιά τους γι’ αυτό που πρόκειται να συμβεί. Τίποτα δεν τους ξεφεύγει. Θα τις δεις στην παιδική χαρά να στέκονται πολύ κοντά στις παιδικές παρέες, έτοιμες να παρέμβουν όταν θεωρήσουν ότι το παιδί τους κινδυνεύει, αδικείται ή έχουν λυθεί τα κορδόνια του. Αφήνουν συνήθως μικρά περιθώρια αποτυχίας στα παιδιά τους και αν αυτή προκύψει, τείνουν να τα βάζουν με δασκάλους, προπονητές ή ακόμα και με τα άλλα παιδιά. Τα όρια που θέτουν στα παιδιά τους είναι πολύ στενά, είναι όμως συνήθως λάθος τοποθετημένα. Δεν αφορούν μόνο τα ίδια, αλλά και όλον τον κόσμο που τα περιβάλλει, ο οποίος θα πληρώσει ακριβά σε κάθε στραβοπάτημα του δικού τους παιδιού.

Οι μαμάδες φίλες

Οι μαμάδες που έχουν κάνει την επιλογή να είναι “φίλες” με τα παιδιά τους, έχουν ταυτόχρονα κάνει και την επιλογή να μην είναι μητέρες οι ίδιες. Δίνουν στα παιδιά τους το περιθώριο να κάνουν ότι επιθυμούν. Δεν θέτουν όρια διότι πιστεύουν ότι σε μια φιλική-ισότιμη σχέση τα όρια είναι αυτονόητα και τίθενται από μόνα τους. Στην θεωρία. Στην πράξη τα παιδιά δεν μπορούν να θέσουν όρια στον ίδιο τους τον εαυτό διότι στερούνται προηγούμενων εμπειριών. Έτσι μεγαλώνουν με την αβεβαιότητα του τι είναι σωστό και τι λάθος. Κάνουν όποιες επιλογές νομίζουν ότι πρέπει να κάνουν και συνήθως ξεπερνούν τα όρια, όπως είναι απόλυτα φυσικό και επόμενο. Όμως δεν πειράζει! Η μαμά φίλη είναι πρόθυμη να συγχωρήσει την κακή συμπεριφορά αν κουβεντιάσει με το παιδί της φιλικά και ισότιμα και στο τέλος τα βρουν μεταξύ τους. Ο υπόλοιπος κόσμος ας απορεί που ο πεντάχρονος Γιαννάκης φωνάζει την μαμά του Μαρία, είναι άλουστος μια βδομάδα και ντύνεται σαν επαναστατημένος έφηβος.

Οι εναλλακτικές μαμάδες

Οι εναλλακτικές μαμάδες είναι εκείνος ο τύπος γονέα που αμφισβητεί κάθε τι που αφορά το παιδί του. Γιατί το ωράριο του Νηπιαγωγείου δεν είναι πιο ευέλικτο; Γιατί να πρέπει να κάνει τα υποχρεωτικά εμβόλια στο παιδί της; Τι πειράζει που η Νεφέλη (συνηθισμένο όνομα παιδιού εναλλακτικής μητέρας) θέλει να έρθει στο σχολείο ντυμένη με την αποκριάτικη στολή της; Επίσης, τι πειράζει που η ίδια αργεί σχεδόν πάντα στο σχόλασμα κι όταν έρχεται μπαίνει στην τάξη όπου έχει μείνει η Νεφέλη μόνη της με την κατάκοπη δασκάλα, παριστάνοντας την λαγουδίνα (υπαρκτό περιστατικό) που έρχεται να συναντήσει το λαγουδάκι της; Η εναλλακτική μητέρα είναι και η ίδια ένα μεγάλο παιδί γεμάτο καλές προθέσεις και αντιμετωπίζει την μητρότητα χαλαρά. Το παιδί της θα έχει πρόσβαση σε δραστηριότητες ενηλίκων όπως συναυλίες, διαδηλώσεις και ξενύχτια στην πλατεία της γειτονιάς με την παρέα των γονιών του. Είναι πιθανό να του λείπει η κλασσική μητρική φιγούρα που μαγειρεύει κάθε μέρα για την οικογένεια και να επιθυμεί να κάνει παρέα με παιδιά τέτοιου τύπου μητέρας.

 Οι πολύ υπεύθυνες μαμάδες

Σε αυτήν εδώ την κατηγορία ανήκουν συνήθως και οι μαμάδες εκπαιδευτικοί. Πολύ οργανωμένες μητέρες, με πλήρη επίγνωση του ρόλου τους, έχουν ρίξει πολύ διάβασμα για να τον αναλάβουν και συνεχίζουν να ενημερώνονται σχετικά, ακόμα κι όταν τα παιδιά τους φύγουν για το Πανεπιστήμιο. Η καθημερινή ζωή του παιδιού τους είναι προσχεδιασμένη με λεπτομέρεια και οι ίδιες τοποθετούν τις γονεϊκές τους υποχρεώσεις πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους. Τα όρια που θέτουν στα παιδιά τους είναι συνήθως αυστηρά και η σχολική τους πορεία παρακολουθείται στενά. Οι πολύ υπεύθυνες μαμάδες είναι εκείνες που  αναλαμβάνουν πρώτες να βοηθήσουν στις σχολικές εκδηλώσεις, να οργανώσουν εκδρομές και να δημιουργήσουν ομάδες γονέων. Τα παιδιά τους είναι συνήθως τα «καλά» παιδιά της τάξης. Δεν ξεπερνούν εύκολα τα όρια κι όταν το κάνουν, οι δάσκαλοί τους ίσως και να χαίρονται, αντιμετωπίζοντας το παράπτωμά τους ως δείγμα ανεμελιάς και παιδικότητας. Οι πολύ υπεύθυνες μητέρες χρειάζονται να κάνουν λίγη παρέα με τις εναλλακτικές ή τις φίλες που και που, για να μάθουν να χαλαρώνουν και λιγάκι.

Οι μοντέρνες μαμάδες

Όμορφες, καλοντυμένες, συνήθως εύπορες γυναίκες με πολλά ενδιαφέροντα, ένα εκ των οποίων είναι και το παιδί τους. Δεν διστάζουν να ντύσουν ολόμαυρα την τρίχρονη κόρη τους, κόντρα στο κλισέ που θέλει τα παιδάκια ντυμένα με «χαρούμενα» χρώματα. Την έχουν στα σίγουρα γράψει στο γυμναστήριο που πηγαίνουν οι ίδιες για να κάνει baby yoga όπως και στην λίστα αναμονής για το καλό ιδιωτικό σχολείο. Οι μοντέρνες μαμάδες δεν συχνάζουν στους παιδότοπους και τις παιδικές χαρές.  Έχουν Instagram όπου ανεβάζουν φωτό του παιδιού τους με τα απαραίτητα “γυαλάκια για να μην φαίνεται το πρόσωπό του, ενώ συχνά ντύνονται ασορτί κάνοντας το παιδί τους να μοιάζει ως ένα ακόμα αξεσουάρ ευζωίας. Τα παιδιά τους είναι εύκολο να γίνουν αυτό που λέγαν οι παλιοί “μικρομέγαλα” και να χάσουν αρκετή από την ανεμελιά και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας πολύ γρήγορα.

Οι Drama Queen μαμάδες

Αυτή η κατηγορία μητέρας είναι ο εφιάλτης του εκπαιδευτικού. Όχι μόνο βιώνει την μητρότητα ως κάτι το πολύ βαρύ, τύπου “Καμία δεν εγέννησε, μόνο η Ρηνιώ τον Γιάννο”, το δράμα της θέλει να το επικοινωνήσει και με όλον τον κόσμο. Γλίστρησε η Κατερινούλα της όπως κατέβαινε την σκάλα για να πάει στο κυλικείο; Συναγερμός! Πρέπει να επιπληχθεί η δασκάλα της για αμέλεια. Να ενημερωθεί ο διευθυντής του σχολείου για την αμέλεια της δασκάλας αλλά και για το επικίνδυνο σκαλοπάτι που έκανε την Κατερινούλα να πέσει. Διότι για ποιόν λόγο έπεσε το παιδί; Από μόνο του; Αποκλείεται! Το σκαλοπάτι φταίει. Αν ο διευθυντής δεν επιδιορθώσει το σκαλοπάτι, θα απειλήσει ότι θα απευθυνθεί στους ανωτέρους του. Ως τον υπουργό θα φτάσει! Και φυσικά, όσο διαρκεί αυτός ο χαμός, τα ίδια λέει όχι μόνο στις άλλες μαμάδες στην τάξη, αλλά και στον φούρναρη, στον χασάπη και στον φαρμακοποιό της γειτονιάς. Με την υπερβολή που ζει η μαμά το δήθεν ατύχημα, όλοι νομίζουν ότι η Κατερινούλα είναι τουλάχιστον στον γύψο αν όχι στο ΚΑΤ. Στην πραγματικότητα η Κατερίνα μετατρέπεται σιγά σιγά σε μια μικρή ντίβα που φτάνει να απειλήσει ως και την δασκάλα της ότι αν δεν της γίνει το χατίρι, θα το πει στην μαμά της.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!