Τα βιβλία, οι ταινίες και οι σειρές μας έχουν διδάξει ότι ο έρωτας έχει να κάνει με ρομαντικές σκηνές, επικούς καυγάδες ή εμπόδια και μεγάλες χειρονομίες δημόσιας εκδήλωσης των αισθημάτων μας. Στην πραγματικότητα όμως, όσο και αν ίσως θα θέλαμε να έχουμε κι εμείς τέτοιες ρομαντικές σκηνές στην ζωή μας, ο μεγάλος έρωτας δηλώνεται από άλλες, πολύ πιο ταπεινές και ήσυχες χειρονομίες ή συμπεριφορές.

Κι επειδή το ρομάντζο μας δεν μένει στο “τα έφτιαξαν και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”, αλλά προχωράει μέσα από την καθημερινότητα, τις αναποδιές, τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις, είναι δυνατό να φθαρεί και να χλομιάσει πολύ γρήγορα. Υπάρχουν όμως κάποια όχι και τόσο ρομαντικά σημάδια που δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια όμορφη και δυνατή σχέση που έχει πιθανότητες να αντέξει στον χρόνο. Ας δούμε μερικά:

Δεν χρειάζεται να δείχνετε συνέχεια πόσο ενδιαφέρεστε ο ένας για τον άλλον

Δύο σύντροφοι είναι δυνατό να έχουν εντελώς διαφορετικά χόμπι και πράγματα που τους αρέσει να κάνουν και φυσικά θέλουμε να δείχνουμε ένα ενδιαφέρον στο τι παθιάζει, διασκεδάζει ή ταξιδεύει τους συντρόφους μας. Σε μια γερή σχέση όμως, δεν χρειάζεται να υποκρινόμαστε ότι μας αρέσουν κι εμάς τα ίδια πράγματα. Αν λοιπόν στην δική σας σχέση δεν νοιώθετε ότι χρειάζεται να υποκρίνεστε ότι σας αρέσει το ποδόσφαιρο ή τα μιούζικαλ για να μην κακοκαρδίσετε ο ένας τον άλλον, αλλά απολαμβάνει ο καθένας τα δικά του χωρίς εξηγήσεις και ενοχές, τότε είστε σε μια υγιή και χαρούμενη σχέση.

Οι δουλειές και τα θελήματα δεν είναι βάσανο

Αν μοιράζεστε αβίαστα τις δουλειές και τα θελήματα της καθημερινότητας χωρίς γκρίνιες και χωρίς να μπαίνει ζυγαριά ακριβείας για να μετρηθεί ποιος έκανε τα περισσότερα, τότε είστε σε καλό δρόμο. Αν μάλιστα όλα αυτά παίρνουν που και που ευχάριστο και διασκεδαστικό τόνο, τότε ακόμα καλύτερα Πολλές μεγάλες αγάπες πνίγηκαν στον κουβά του σφουγγαρίσματος.

Δεν χρειάζεται να το διπλοσκεφθείτε πριν τους ζητήσετε βοήθεια

Αν νοιώθετε μεγάλη άνεση να ζητήσετε βοήθεια ο ένας από τον άλλον, από απλά πράγματα όπως το να σας πάνε μια μέρα στην δουλειά, έως και σύνθετα πράγματα όπως να σας συμπαρασταθούν σε μια δύσκολη στιγμή, τότε η σχέση σας είναι αρκετά σίγουρη. Αν μάλιστα βοηθάτε ο ένας τον άλλον χωρίς καν να ζητηθεί αυτή η βοήθεια, τότε μπράβο σας!

Αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες

Σε μια υγιή σχέση, οι σύντροφοι νοιάζονται ο ένας για τον άλλον χωρίς καν να χρειαστεί να μιλήσουν ιδιαίτερα για το είδος της βοήθειας που υπάρχει ανάγκη να δοθεί. Αν για παράδειγμα πάει το αυτοκίνητό σας στο πλυντήριο χωρίς καν να το ζητήσετε ή αναλαμβάνετε μια υποχρέωσή τους γιατί βλέπετε ότι δεν προλαβαίνουν, τότε υπάρχει βαθύ αμοιβαίο νοιάξιμο.

Μπορείτε να μοιράζεστε τον θυμό, την ενόχληση ή την αμφιβολία μαζί τους

Αν έχετε την άνεση να γυρίσετε από την δουλειά με μούτρα εξαιτίας ενός προβλήματος που αντιμετωπίσατε και δεν χρειάζεται να προσαρμόσετε την συμπεριφορά σας για να μην χαλάστε την διάθεση του συντρόφου σας, αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Είναι σπουδαίο όταν οι δύο σύντροφοι μπορούν να μοιράζονται μια κακή μέρα ή μια κακή στιγμή σε πλαίσιο αποδοχής και κατανόησης, προσπαθώντας σαν βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να το ξεπεράσει.

Έχετε και οι δύο τις δικές σας ασχολίες

Κάποιος κάνει συλλογές, ενώ το ταίρι του αγαπάει την πεζοπορία. Βγαίνουν που και που με τους φίλους τους και όχι παρέα. Και οι δύο μοιράζονται τις εμπειρίες τους με χαρά και χωρίς ζήλια. Αυτό σημαίνει ότι ως ζευγάρι κατανοούν την αναγκαιότητα να έχουν προσωπικές, ξεχωριστές στιγμές διασκέδασης και το σέβονται αμφότεροι. Αν βιώνετε κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι μεταξύ σας υπάρχει εμπιστοσύνη και γνήσιο νοιάξιμο.

Σε κάνουν να γελάς χωρίς ιδιαίτερο λόγο

Τα ζευγάρια που μοιράζονται ένα ήρεμο επίπεδο αποδοχής, συνήθως γελούν και αστειεύονται ευκολότερα μεταξύ τους σαν καλοί, καλοί φίλοι. Βασικό πλεονέκτημα μιας γερής σχέσης.

Δεν σας ενοχλούν οι σωματικές λειτουργίες

Τα ζευγάρια που ζουν μαζί δεν είναι εύκολο να μην εκτεθούν ο ένας στα αποτελέσματα των σωματικών λειτουργιών του άλλου. Αν δεν διστάζετε να ζητήσετε να σας σπάσουν ένα σπυράκι ή να σας φέρουν χαρτί τουαλέτας όσο είστε ήδη στο μπάνιο, τότε είστε άνετοι μεταξύ σας και έχετε αποδεχθεί ο ένας τον άλλον ως ανθρώπινα όντα και ως συντρόφους.

Μπορείτε να μιλάτε ανοιχτά για χρήματα

Όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, οι δύο σύντροφοι έχουν την άνεση να μιλήσουν μεταξύ τους για χρήματα, για μισθούς, για οικονομικές υποχρεώσεις και άλλα τέτοια. Μπορούν να μοιραστούν κοινούς στόχους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την απόκτηση κάποιου αγαθού ή να βοηθήσουν οικονομικά ο ένας τον άλλον χωρίς υστεροβουλία. Αν μοιράζεστε τις ίδιες οικονομικές αξίες παρέα, τότε ακόμα καλύτερα.

Τα λέτε ανοιχτά μεταξύ σας όταν υπάρχει ανάγκη

Αν για παράδειγμα ένας από τους δύο συντρόφους έχει μια κακή συνήθεια ή κάνει κάποιο λάθος συστηματικά με την συμπεριφορά του, δείχνει νοιάξιμο και αγάπη αν ο άλλος του τα ψάλει κάποια στιγμή γι’ αυτό. Φυσικά θα πρέπει να το κάνει με τέτοιον τρόπο που να μη μειώσει τον άλλον, αλλά να τον βοηθήσει να καταλάβει, εξηγώντας ότι έχει μόνο το καλό του στο μυαλό. Ταυτόχρονα υποστηρίζει, στέκεται δίπλα στον σύντροφό του και δίνει όλη την βοήθεια που χρειάζεται εκείνος για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του χωρίς να κατακρίνει.

Δεν υπάρχει ανάγκη μεγάλης δημόσιας εκδήλωσης της αγάπης

Είναι πολλές οι φορές που βλέπουμε ζευγάρια να κατακλύζουν τα social τους με δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης και αφοσίωσης. Υπάρχουν όμως και τα ζευγάρια που ανταλλάσσουν αισθήματα με ένα βλέμμα από την άλλη άκρη του δωματίου, που πιάνουν ο ένας το χέρι του άλλου στην διάβαση, που αλληλοπειράζονται χωρίς να παρεξηγούνται. Ζευγάρια που δεν έχουν δηλαδή την ανάγκη να δείχνουν πόσο ερωτευμένα είναι, απλά γιατί το ζουν μέσα από κάθε μικρή τέτοια στιγμή.

Περνάτε όμορφα και μόνοι σας, έξω ή στο σπίτι

Αν έχετε φτάσει σε τέτοιο σημείο οικειότητας που μπορείτε να περάσετε όμορφα με ένα μπουκάλι κρασί και μια σειρά στην τηλεόραση, χωρίς να χρειάζεται να στολιστείτε για να βγείτε έξω, η σχέση αυτή βαδίζει πολύ γερά. Τα ζευγάρια που καταφέρνουν να φτιάξουν όμορφες στιγμές με το τίποτα είναι πιο ήρεμα και χαλαρά μεταξύ τους.

Έχετε μια δική σας γλώσσα για να συνεννοείστε

Αν η καθημερινές κουβέντες σας είναι στολισμένες με προσωπικά, δικά σας αστεία και αναφορές που σας κάνουν να συνεννοείστε χωρίς πολλές κουβέντες ή να γελάτε με το τίποτα, τότε έχετε φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο εξοικείωσης και αποδοχής που είναι ζηλευτό. Είναι επίσης ένα γερό θεμέλιο για μια σχέση ζωής.

Έχετε ανάγκη ο ένας τον άλλον στις πιο δύσκολες στιγμές

Αν το ταίρι σας είναι το πρώτο πρόσωπο που ζητάει ο καθένας από εσάς όταν περνάει δυσκολίες, αρρώστιες ή κρίσεις πανικού, τότε αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός είναι πραγματικά σημαντικός και η παρουσία του στην ζωή σας ουσιαστική. Το αίσθημα της προστασίας και της ασφάλειας είναι βασικό σε μια σχέση.

Δεν έχετε αμφιβολίες για την συμπεριφορά τους όταν δεν είστε παρόντες

Αν η ιδέα να πάει το ταίρι σας σε ένα μπάτσελορ ή μπατσελορέτ πάρτι μόνο του δεν σας αγχώνει, αντίθετα σας κάνει να χαίρεστε για εκείνον/ην περιμένοντας να σας διηγηθεί ύστερα όλες τις αστείες ιστορίες του, αυτό σημαίνει ότι δεν αμφιβάλετε για την συμπεριφορά του όταν δεν είστε μαζί και νοιώθετε εμπιστοσύνη. Τι πιο ωραίο!

Βλέπετε ο ένας τον άλλον με τον ίδιο τρόπο, ακόμα κι όταν δεν είναι στα καλύτερά του

Ίσως η πιο χαρακτηριστική ένδειξη αληθινής αγάπης είναι να βλέπετε ο ένας τον άλλον με τον ίδιο τρόπο, είτε είστε κουρασμένοι και γκρινιάρηδες μετά από μια μακριά μέρα δουλειάς, είτε είστε στολισμένοι για Σαββατιάτικο ραντεβού. Να δείχνετε την ίδια προσοχή στο αγχωμένο, σκεφτικό ή ανήσυχο ταίρι σας, όπως στο λαμπερό, χαρούμενο ή ενθουσιασμένο ταίρι σας. Τι πιο ωραίο από αυτό;

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!