Σκέψου για λίγο την σχέση σου. Μήπως πάντα όλα είναι δικό σου λάθος; Σε όλα είσαι μείον σε σχέση με τον σύντροφό σου; Νιώθεις την αυτοεκτίμησή σου να βουλιάζει όταν βρίσκεσαι δίπλα του; Τότε υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να βάλεις στο μυαλό σου. Κατ’ αρχάς, μάλλον είσαι σε μία τοξική σχέση. Κατά δεύτερον, κατά πάσα πιθανότητα δεν ευθύνεσαι εσύ γι’ αυτό, αλλά ο σύντροφός σου, αφού τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι ίσως πρόκειται για ναρκισσιστή.
Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν μπορούμε να το κρίνουμε αυτό 100%. Όταν λες κάποιον “ναρκισσιστή” δεν μιλάς απλά για ένα στοιχείο χαρακτήρα, αλλά για μία πάθηση -ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας-. Αυτή μόνο ένας ειδικός μπορεί να τη διαγνώσει με σιγουριά. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια, βάσει των οποίων μπορούμε να κρίνουμε αν ο άνθρωπος απέναντι μας έχει πιθανότητες ή τάσεις να είναι ναρκισσιστής.
Αν τα παρακάτω σημάδια ταιριάζουν στον σύντροφό σου, φύγε. Ακούγεται απόλυτο, αλλά ένας ναρκισσιστής είναι ένας τοξικός άνθρωπος και έχει αποδειχτεί ότι κανένα μέσο βοήθειας δεν μπορεί να τον αλλάξει. Κυρίως γιατί ο ίδιος αδυνατεί να κατανοήσει την αρνητική φύση της συμπεριφοράς του.
Είσαι ο μόνος που λέει συγγνώμη
Δεν έχει σημασία τι έχει συμβεί και πόσο σοβαρό είναι. Ο σύντροφός σου δεν ζητάει ποτέ συγγνώμη είτε ξέχασε τα γενέθλιά σου, είτε σου μίλησε τρομερά άσχημα, είτε οτιδήποτε. Όχι από εγωισμό, αλλά γιατί δεν βρίσκει καν λόγο να ζητήσει συγγνώμη. Είναι, μάλιστα, πιο πιθανό με κάποιον τρόπο να φέρει έτσι τα πράγματα, που στο τέλος εσύ βρίσκεσαι να ζητάς συγγνώμη.
Είσαι πάντα ο φταίχτης
Ένας ναρκισσιστής δεν θα αφήσει ποτέ την ευθύνη να πέσει πάνω του. Για να το πετύχει αυτό, δεν χρησιμοποιεί μόνο μέσα, όπως η “απλή” αποποίηση ευθυνών. Είναι διατεθειμένος να σε βγάλει τρελό για να πετύχει τον σκοπό του. Και αυτό σημαίνει τόσο ότι θα γυρίσει να σε πει υπερβολικό ή υστερικό για την έκφραση και του παραμικρού παραπόνου, όσο ότι θα παραποιήσει εντελώς την πραγματικότητα για να φέρει τα πράγματα υπέρ του. Θα σε πείσει ότι κάτι δεν έγινε όπως το θυμάσαι ή ότι εσύ έκανες κάτι -που έκανε εκείνος στην πραγματικότητα-. Είναι, μάλιστα, τόσο καλός σε αυτή την τακτική, που θα καταλήξεις όντως να αμφισβητείς την αλήθεια που έχεις στο μυαλό σου.
Ο εαυτός του είναι το αγαπημένο του θέμα συζήτησης
Για να μην το αδικήσουμε, έχει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Μιλάει για την προσωπικότητά του. Κομπάζει για τα επιτεύγματά του. Αναλύει τις επιθυμίες και τους στόχους του. Αναφέρεται σε άλλους ανθρώπους, για να πει πόσο καλύτερός τους είναι. Υπογραμμίζει τι λάθη κάναμε και του χάλασαν το κέφι. Μιλάει συνέχεια για τον εαυτό του; Ναι, αλλά δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε για έλλειψη ποικιλίας.
Η γάτα και το ποντίκι
Ή “απαιτώ την προσοχή σου”. Ο σύντροφός σου γενικά είναι πολύ απόμακρος, καθόλου τρυφερός και συχνά δεν είσαι καν σίγουρος ότι είστε σε κανονική σχέση. Κάποια στιγμή αποφασίζεις ότι δεν αντέχεις άλλο και πρέπει να απομακρυνθείς. Μόλις το συνειδητοποιεί, ξαφνικά αλλάζει στάση, έτσι ώστε να σε κρατήσει κοντά του και να μην χάσει την αποκλειστικότητα. Μόλις, τσιμπήσεις το δόλωμα, γίνεται ξανά ο συνηθισμένος “καλός” εαυτός του. Και ο κύκλος συνεχίζεται και συνεχίζεται, μέχρι να αποφασίσεις να βγεις μια και καλή από αυτόν.
Σε μειώνει συνεχώς
Ένας ναρκισσιστής δεν μπορεί να ανεχτεί κανένας -και ειδικά η σχέση του- να είναι καλύτερος από εκείνον. Αν τύχει να έχεις καλύτερη εμφάνιση, κοινωνική ζωή ή δουλειά, τότε θα βρει έναν τρόπο να σε μειώσει. Ο λιγότερος κακός -αλλά εξίσου τοξικός τρόπος- είναι να σε γεμίζει προσβολές και επικρίσεις για ό,τι είναι αυτό που υπερισχύεις. Στο χειρότερο σενάριο θα ψάξει να βρει έναν τρόπο να σε σαμποτάρει, όπως να χαλάσει τις φιλίες σου βάζοντας λόγια ή να ρίξει την απόδοσή σου στη δουλειά.
Σε αποξενώνει από οικογένεια και φίλους
Ο ναρκισσιστής θέλει να είναι το κέντρο του κόσμου σου και να έχει τον έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σε κρατήσει μακριά από ανθρώπους που κλέβουν τον χρόνο του, αλλά και που πιθανώς θα προσπαθήσουν να σου ανοίξουν τα μάτια για την τοξική συμπεριφορά του. Θα προσπαθεί να σε βάλει αποκλειστικά στον δικό του κοινωνικό κύκλο, βρίσκει τρόπους να μην έχεις επαφές με τους φίλους και την οικογένειά σου και, όταν είσαι μαζί τους, φροντίζει να σε βομβαρδίζει με μηνύματα και τηλεφωνήματα.
Νιώθεις σαν να περπατάς σε τεντωμένο σκοινί
Προσέχεις κάθε κουβέντα και πράξη σου. Ακόμα και κάτι φαινομενικά αθώο και ασήμαντο, μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ με τον σύντροφό σου. Κι επειδή δεν αντέχεις άλλο τις προσβολές και τις κατηγορίες του, έχεις αποφασίσει ότι θα είσαι πολύ προσεχτικός σε ό,τι κι αν κάνεις. Κι ας ξέρεις ότι ακόμα κι απ’ το τίποτα εκείνος κάτι μπορεί να βγάλει. Αξίζει πράγματι όλη αυτή την ψυχική καταπίεση;
Είναι χειριστικός
Και όχι μόνο στα πράγματα που έχει άμεσο όφελος. Ναι, καταφέρνει και καθοδηγεί τις συζητήσεις -ακόμα και τα λόγια σου- εκεί που τον συμφέρει, αλλά η χειριστικότητά του ακουμπά κάθε πτυχή της ζωής σου. Σου λέει τι ρούχα μπορείς ή όχι να φοράς, με ποιους μπορείς να κάνεις παρέα, πού είναι εντάξει να πας, πότε έχεις δικαίωμα να μιλήσεις. Δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι κάτι παραπάνω για να καταλάβεις ότι η κατάσταση είναι τοξική.
Η δημόσια εικόνα του είναι διαφορετική
Στον ιδιωτικό σας χώρος ένας ναρκισσιστής είναι πιθανόν να έχει πολλά χαρακτηριστικά του σε πιο ήπιο βαθμό. Όταν είστε έξω, όμως, τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο. Γίνεται πιο αλαζόνας και εγωμανής απ’ όσο συνήθως και φροντίζει να φαίνεσαι μείον και υπό. Δεν ανέχεται να αισθάνεται κατώτερος από εσένα και σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτεί να φανείς ανώτερος μπροστά σε κόσμο.
Ο ναρκισσιστής σε lockdown
Αν ο σύντροφός σου είναι ναρκισσιστής, θα δεις τα παραπάνω σημάδια να υπερμεγεθύνονται σε καθεστώς lockdown. Απομονωμένος μέσα στο σπίτι έχει ελάχιστες πηγές από τις οποίες μπορεί να “τραφεί”. Οπότε θα ρίξει όλες τις τάσεις του σε εσένα. Στο lockdown είναι πιο προσβλητικός, χειριστικός και εγωμανής από ποτέ. Και την ίδια στιγμή, όταν αποφασίζεις να δώσεις τέλος, γίνεται πιο τρυφερός και ευγενικός από ποτέ.