Η δύναμη των πρώην μας είναι συχνά υπολογίσιμο συναισθηματικό μέγεθος και δεν είναι καθόλου περίεργο να περάσει από το μυαλό μας μια πιθανή επανασύνδεση. Είναι το γνώριμο του πράγματος, είναι οι κοινές εμπειρίες, είναι οι αναμνήσεις, είναι η οικειότητα του σώματος, είναι εν ολίγης ένα σωρό αυτά που μας δένουν και ίσως μας βάζουν στον πειρασμό να στείλουμε εκείνο το μήνυμα στην πρώην σχέση μας.

Επειδή όμως η πιθανότητα να ζήσουμε μια επική αναθέρμανση του παλιού μας έρωτα στο στυλ Ben και Jennifer δεν είναι και πολύ μεγάλη, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να βάλουμε καλά στον νου μας πριν το στείλουμε το συγκεκριμένο μήνυμα. Ακόμα και αν μοιάζει απείρως ευκολότερο αυτό από το να ξεκινήσουμε κάτι νέο, ίσως τελικά δεν αποδειχθεί και η σοφότερη επιλογή. Άλλωστε χωρίσαμε για κάποιον ή κάποιους λόγους, σωστά;

Όπως λοιπόν λέει ο ειδικός θεραπευτής εξειδικευμένος σε θέματα γάμου και σχέσεων, David Klow, αν έχετε σκοπό να επιχειρήσετε έναν δεύτερο γύρο με τον ή την πρώην σας, τότε υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι.

Πάρτε το πολύ, μα πολύ αργά

Όπως λέει λοιπόν ο Dr Klow, αν και η γλύκα της επανασύνδεσης με ένα άτομο που προφανώς δεν μας έχει τελειώσει είναι μεγάλη (βλέπε πρώτα ραντεβού, καυτό γνώριμο σεξ κλπ), δεν θα πρέπει να βιαστούμε να πέσουμε ξανά στην παλιά καθημερινότητα της σχέσης αυτής διότι χρειαζόμαστε χρόνο να επεξεργαστούμε τα παρακάτω:

Πρέπει να καταλάβουμε τι πραγματικά επιζητάμε από την σχέση αυτή

Ένα τέτοιο πρώτο βήμα είναι να ανοίξουμε τα χαρτιά μας και να κάνουμε σαφές στο νέο-παλιό μάς ταίρι, τι ακριβώς ζητάμε εμείς από την νέα μας αυτή προσπάθεια. Και όταν λέμε τα χαρτιά μας, εννοούμε όλα μας τα χαρτιά, ακόμα κι αυτά που κρατούσαμε κρυφά όσο τα είχαμε παλιότερα. Ποιες είναι οι προσδοκίες μας και ποιες οι ποιότητες που επιθυμούμε από τον σύντροφό μας. Υπήρχε κάτι στο παρελθόν που έλειπε και αν ναι, τι ήταν αυτό; Κάνουμε σαφές ότι μας είναι απαραίτητο από την αρχή την νέας αυτής προσπάθειας.

Αν όμως υπάρχουν ζητήματα αξιών ή βασικού τρόπου ζωής, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα αν το ξανασκεφτούμε διότι αυτές οι αποστάσεις δεν γεφυρώνονται εύκολα. Είμαστε λοιπόν αμφότεροι όσο πιο έντιμοι γίνεται σχετικά με τις προσδοκίες μας από την αρχή.

Δείτε το ως ένα νέο κεφάλαιο μιας παλιάς σχέσης

Όσο κι αν γνωρίζετε ο ένας τον άλλον, λέει ο Klow, ο χρόνος αλλάζει τους ανθρώπους, οπότε θα πρέπει να ξαναγνωριστείτε κάπως. Κάντε ερωτήσεις  για να δείτε τι νοιώθουν ή πως σκέφτονται τώρα και μην εμπιστεύεστε τα όσα γνωρίζετε γι’ αυτούς από το παρελθόν. Επειδή μάλιστα μπορεί να θυμόμαστε κάποια πράγματα με λάθος τρόπο, θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να διαχωρίσουμε το παρελθόν από το παρόν και την φαντασία (ή την λάθος ανάμνηση) από την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να ωραιοποιούμε το παρελθόν, οπότε καλό θα είναι να συγκρίνουμε την ιδέα που έχουμε για το άτομο αυτό με το ποιος-α ποια πραγματικά είναι σήμερα.

Μιλήστε για τα όσα κάνατε όσο ήσασταν χώρια

Δεν χρειάζονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, είναι όμως απαραίτητο να πείτε και να μάθετε τι κάνατε κι οι δυο σας όσο καιρό ήσασταν χώρια. Αν δεν τα είχατε φτιάξει στο μεταξύ με ένα άτομο που γνωρίζεται με το πρώην ταίρι σας, δεν είναι ανάγκη να πείτε πολλά. Για να μην υπάρξουν τριβές ή εκπλήξεις αργότερα όμως, καλό θα είναι να υπάρξει ένα κάποιο update και από τις δύο πλευρές.

Διερευνήστε το γιατί θέλετε να τα ξαναφτιάξετε με αυτό το άτομο

Αν επιστρέφετε σε μία παλιά σχέση γιατί στο ενδιάμεσο δεν είχατε τύχη με τα ερωτικά σας, τότε αυτός ίσως να μην είναι ένας καλός λόγος για να το κάνετε λέει ο Dr Klow. Ψάξτε το λοιπόν λιγάκι μέσα σας και δείτε αν γυρνάτε εκεί επειδή πραγματικά το επιθμείτε ή γιατί δεν υπάρχει κάτι καλύτερο στον ορίζονται.

Ακούστε το ένστικτό σας

Αν έχετε καταλάβει ότι στο παρελθόν αυτής της σχέσης αφήσατε ορισμένα σοβαρά ζητήματα να γλιστρήσουν κάτω από το χαλί, η δεύτερη φορά θα σας δώσει την ευκαιρία να τα ξαναπιάσετε, αν φυσικά εμφανιστούν και πάλι. Ίσως την προηγούμενη φορά δεν είχατε εντοπίσει τα Red Flags και δεν ακούσατε το ένστικτό σας. Κάντε το αυτή την φορά και πάρτε την ευκαιρία να διερευνήσετε όσα σας ενοχλούν τώρα όπως και τότε.

Ξεδιαλύνετε παλιά προβλήματα

Το καταλαβαίνουμε ότι είναι πιθανό να ξαναβρούμε μπροστά μας πράγματα που μας ενόχλησαν την προηγούμενη φορά, οπότε αν επιχειρούμε επανένωση με παλιό μας ταίρι είναι καλό να βάλουμε κάτω τα ζητήματα που είχαμε ως ζευγάρι από την αρχή και να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν λέμε να ξαναρχίσουμε τους καυγάδες, αλλά όχι και το κουκούλωμα. Προβλήματα που είχαμε είναι πιθανό να ξαναπροκύψουν, οπότε τα προλαβαίνουμε και τα κουβεντιάζουμε από την αρχή.

Κουβεντιάστε για ζητήματα εμπιστοσύνης

Για να έχετε χωρίσει οι δυο σας στο παρελθόν, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν προβλήματα εμπιστοσύνης. Ίσως ο ένας ή και οι δύο να έχουν προδοθεί ή προδώσει τον άλλο με κάποιον τρόπο και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι μας, η εμπιστοσύνη σπάει εύκολα και ξανακολλάει πολύ δύσκολα. Ζευγάρια που επιθυμούν να ξανασυνδεθούν λοιπόν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα εμπιστοσύνης αν θέλουν να πάνε παρακάτω αυτή την φορά. Είναι επίσης καλό να κάνουμε σαφές το τί σημαίνει πίστη για τον καθένα μας ξεχωριστά αλλά και μέσα σε αυτή την σχέση που ξαναγεννιέται.

Προετοιμαστείτε ότι θα χρειαστεί να συγχωρήσετε

Αν υποθέσουμε ότι το πρώην ταίρι σας σας απάτησε σωματικά ή συναισθηματικά και γι’ αυτό χωρίσατε στο παρελθόν. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να συγχωρήσετε αυτή του την απιστία αν πρόκειται να πάτε παρακάτω ξανά. Αλλιώς θα περάσετε άσκημα. Αν για παράδειγμα του στείλετε μήνυμα και αργήσει να σας απαντήσει είναι πολύ πιθανό να πέσετε γρήγορα σε ένα σπιράλ αρνητικών σκέψεων και να ταραχτείτε διότι νοιώθετε ότι συμβαίνει το ίδιο ξανά.

Είναι απόλυτα φυσικό να υπάρχουν παλιές πληγές που δεν έχουν κλείσει εντελώς, είναι όμως καλό να υπάρξει  και μια ευθεία και ειλικρινής επικοινωνία για το θέμα της απιστίας ώστε να μην πέσει η σχέση στον ίδιο φαύλο κύκλο έλλειψης εμπιστοσύνης.

Μην περιμένετε να είναι όλοι ΟΚ με αυτή σας την απόφαση

Επειδή εσείς είστε έτοιμοι να ξαναγυρίσετε σε μια παλιά σχέση δεν σημαίνει ότι και οι δικοί σας ή οι φίλοι σας είναι το ίδιο έτοιμοι. Άνθρωποι που σας αγαπούν και έχουν δει πόσο πληγωθήκατε ή υποφέρατε την προηγούμενη φορά, είναι πιθανό να έχουν τις αντιρρήσεις τους και να σας τις εκφράσουν. Καλό είναι να τους πούμε ότι λαμβάνουμε υπόψη μας όλα όσα μας λένε και να τους δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας για την αγάπη τους. Ύστερα μπορούμε να τους ενημερώσουμε για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε αυτήν την σχέση σήμερα και να τους καθησυχάσουμε. Φυσικά θα πάρουν τον χρόνο τους μέχρι να μπορέσουν να το αποδεχθούν, είναι φυσικό.

Συμπερασματικά λοιπόν, η επανένωση με κάποιο πρώην ταίρι μας δεν θα είναι περίπατος στο πάρκο και λαμπερές πρεμιέρες και μονόπετρα όπως με τους Beniffer. Είναι πολύ πιθανό να πέσουμε γρήγορα στην ρουτίνα της σχέσης που είχαμε παλιότερα. Επίσης οι άνθρωποι αλλάζουν αλλά και δεν αλλάζουν επίσης. Αν το ταίρι σας είχε υπερβολικό άγχος, δούλευε μανιωδώς ή πρόδιδε συχνά την εμπιστοσύνη σας, τότε είναι μάλλον απίθανο να έχει αλλάξει ριζικά στο μεταξύ, οπότε προσοχή!

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!