Το να μιλήσεις ανοιχτά σε ένα φιλικό σου πρόσωπο για τον τοξικό του σύντροφο μπορεί να είναι δύσκολο, μπορεί όμως να είναι και σημαντικό.

Τα τελευταία χρόνια, όλη αυτή η ενημέρωση και η διαρκώς εξελισσόμενη συζήτηση για τα ζητήματα σχέσεων και ψυχικής υγείας, έχει φέρει πολλούς ανθρώπους στο σημείο να είναι πλέον περισσότερο ικανοί να αναγνωρίσουν κακές ή τοξικές συμπεριφορές, να τις ονομάσουν και να λάβουν τα μέτρα τους για να προστατευθούν. Ακόμα και οι νέοι όροι που έχουμε μάθει, μπορούν να μας βοηθήσουν να δώσουμε όνομα σε μια κακοποιητική ή προσβλητική συμπεριφορά, κατανοώντας την καλύτερα.

Πολλά άτομα όμως, είναι τόσο βαθιά βυθισμένα σε τοξικές σχέσεις ή περιβάλλοντα, που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν εύκολα ότι κάτι δεν πάει καλά με την σχέση τους. Αυτά τα άτομα, όταν ανήκουν στο στενό μας περιβάλλον, είναι φίλοι μας και τους αγαπάμε, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν μια καλύτερη διαύγεια της κατάστασης την οποία βιώνουν και να τα στηρίξουμε να ώστε να προστατευθούν και να ανταπεξέλθουν.

Αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο και είναι πιθανό, ακόμα κι αν έχουμε πάρει την απόφαση να κάνουμε μια σχετική κουβέντα μαζί τους, να μην ξέρουμε από που να αρχίσουμε. Ιδιαίτερα αν φοβόμαστε ότι μιλώντας τους υπάρχει ο κίνδυνος να τους αποξενώσουμε και να τους χάσουμε από την ζωή μας. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Πως μπορεί να εκφράζεται μια τοξική συμπεριφορά στις σχέσεις;

Όπως λέει η life coach, Jodie Salt, η τοξική ή απειλητική συμπεριφορά μπορεί να εκφράζεται με ψέματα, έντονη άσκηση ελέγχου, περιορισμό των χρημάτων, ακόμα σωματική βία. Υπάρχει όμως περίπτωση, η τοξική συμπεριφορά να είναι και αρκετά υπόγεια. Μπορεί να χαρακτηρίζεται από διαρκείς βαριές σιωπές ή από διαρκείς παρεμβάσεις όταν μιλάει ο σύντροφος, από gaslighting ή από συγκαλυμμένη συναισθηματική κακοποίηση.

Πως να πεις σε κάποιον φίλο ή φίλη ότι ανησυχείς για την σχέση του/της

Όπως λέει η  Salt, υπάρχουν τρία στάδια με βάση τα οποία μπορείς να προσεγγίσεις το θέμα: η πρόθεση, η αυτό-επίγνωση και η θετικότητα.

“Σιγουρέψου ότι η πρόθεσή σου είναι καθαρή και ευγενική, ότι βασίζεται σε γνήσια αισθήματα αγάπης και ότι πραγματικά θέλεις αν βοηθήσεις το άτομο αυτό. Αφού το σιγουρέψεις μέσα σου, τότε αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις σαφές στην συζήτηση, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο σε κάνει να νοιώθεις άβολα.”

Η Salt συνεχίζει λέγοντας ότι ο στόχος σου θα πρέπει να είναι να βοηθήσεις το φιλικό σου πρόσωπο να αποκτήσει επίγνωση αυτού που του συμβαίνει, παρά να το πιέσεις να αντιμετωπίσει άμεσα την κατάσταση ή να χωρίσει. “Έχει να κάνει με την βοήθεια που θα του δώσεις ώστε να αποκτήσει αυτό-επίγνωση. Αν χρειαστεί, θα πρέπει να του εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνει τοξικότητα και ποια σημεία της συμπεριφοράς του συντρόφου του είναι τοξικά.”

“Για να αποφύγεις να βάλεις το φιλικό σου άτομο σε αμυντική ή αρνητική στάση, ξεκίνα με κάτι που θα του προκαλέσει περιέργεια, όπως για παράδειγμα, “Έχεις ακούσει άραγε τι σημαίνει “gaslighting”; Έχεις μήπως διαβάσει κι εσύ τίποτα σχετικά γιατί το βλέπω παντού γραμμένο τώρα τελευταία.”

Τέλος, η Salt υπογραμμίζει την μεγάλη σημασία το να πούμε όσα έχουμε να πούμε με έναν τρόπο που να δείχνει σαφώς ότι νοιαζόμαστε αλλά δείχνει ταυτόχρονα και αυτοπεποίθηση.

“Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να ακούσουμε εκτός από το να μιλήσουμε και να πούμε όλα όσα έχουμε να πούμε. Ένας τρόπος να το πετύχουμε είναι να αναφερθούμε σε συμπεριφορές που έχουμε προσέξει και όχι στην γνώμη που έχουμε για τον συγκεκριμένο σύντροφο.”

“Μπορεί να είναι κάτι σαν κι αυτό: “Έχω προσέξει ότι όταν είμαστε παρέα, σε διακόπτει διαρκώς και δεν σε αφήνει να μιλήσεις.” ή “Τον είδα να μην σε αφήνει να πεις την γνώμη σου για το τάδε θέμα ή όταν κατάφερες να την πεις σε κορόιδεψε λέγοντας ότι δεν έχεις ιδέα.”

 

Με δυο λόγια, θα πρέπει να είσαι αποφασισμένος/η να μιλήσεις με γεγονότα και να πεις τους φόβους και τις σκέψεις σου, αλλά ταυτόχρονα να είσαι ευγενικός/η και συμπονετικός/η. Επίσης είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερες από μια συζητήσεις με το φιλικό σου πρόσωπο για να καταφέρεις να περάσεις το μήνυμά σου καθαρά και να αρχίσει εκείνο να βλέπει την πραγματικότητα όπως είναι. Θέλει υπομονή, στοργή και ευγένεια.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!