Κάθε χρόνο οργανώνουμε στο σπίτι μας ένα μεγάλο δείπνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Είναι αυτό που ονομάζουν ρεβεγιόν, μόνο που εμείς δεν χορεύουμε διότι δεν είμαστε του χορευτικού και δεν παίζουμε χαρτιά διότι μας πιάνει νύστα. Τι κάνουμε; Έχει πραγματικά πλάκα, διότι κάνουμε ακριβώς τα ίδια κάθε χρόνο. Ακούγονται πάνω κάτω τα ίδια αστεία και πειράγματα από όλους προς όλους, τρώμε φαγητά που έχω φτιάξει εγώ αλλά και μεζέδες που πάντα φέρνουν κι εκείνοι (ο γνωστός ρεφενές), τσακωνόμαστε για τα ίδια μικροπράγματα (ποια χρονιά είχαμε πάει στα Καλάβρυτα και πότε χτίστηκε η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου) και ξοδεύουμε γύρω στο τέταρτο για να αγκαλιαστούμε και να φιληθούμε όλοι μεταξύ μας μόλις αλλάξει ο χρόνος.
Εκτός από τα παραπάνω χαζά πειράγματα, μεταξύ μας κυκλοφορεί αβίαστα το συναίσθημα, χωρίς επιφυλάξεις, πιασμένο χέρι χέρι με την ασφάλεια που σου δίνουν οι δικοί σου άνθρωποι. Πολλές χρονιές μας έχουν καλέσει σε άλλα σπίτια ή μας έχουν γίνει προτάσεις να πάμε σε κάποια πίστα να ξεφαντώσουμε. Το κάναμε μια χρονιά μόνο και μόνο για να έχουμε το άλλοθι να ορκιστούμε “Ποτέ ξανά” και να επιστρέψουμε στη θαλπωρή του δικού μας ρεβεγιόν.
Φέτος λοιπόν τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου έτσι. Στο ρεβεγιόν μας δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να έρθει κανείς, ακόμα κι αν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις των 9 ατόμων, γιατί έχουμε όλοι υπερήλικους γονείς ή άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου στα σπίτια μας. Αυτό όμως με βασανίζει από την 1η Δεκέμβρη. Το να σπάει μια παράδοση δεν είναι καθόλου του τύπου μας. Είμαστε και λιγάκι προληπτικοί…
Αφού λοιπόν το σκέφτηκα καλά, αποφάσισα ότι φέτος θα προσπαθήσω να οργανώσω ένα ΖΟΟΜ ρεβεγιόν, παρότι δεν έχουμε ευχέρεια στην επικοινωνία αυτού του είδους.
Έβαλα κάτω τα στοιχεία του παραδοσιακού μας ρεβεγιόν, τα ανέλυσα και να τι σκέφτηκα να κάνω ώστε να μπορέσει η ιδέα μου να εκτελεστεί όσο το δυνατό καλύτερα

Προσκλήσεις

Θα φτιάξω προσκλήσεις και θα τις στείλω με email ζητώντας τους να μου απαντήσουν αν μπορούν και αν θέλουν να κάνουμε πρωτοχρονιά διαδικτυακά παρέα όπως κάθε χρόνο.

Το ραντεβού μας δεν θα είναι στις εννέα που συναντιόμαστε συνήθως, αλλά αρκετά αργότερα για να μην μας κουράσει αυτού του είδους η επαφή και να μην κινδυνέψουμε να πέσουμε σε αμηχανία.

Θα ετοιμάσω ένα πακέτο έκπληξη για το κάθε σπιτικό

Το πακέτο αυτό θα φροντίσω να σταλεί έγκαιρα σε όσους μένουν μακριά, ώστε να βρίσκεται στα χέρια τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Για τους φίλους που μένουν κοντά μας θα το στείλω απλά με ένα ταξί, αν δεν επιτρέπεται μέχρι τότε η κυκλοφορία, ώστε να τους το πεταχτούμε εμείς.

Τι θα περιέχει το πακέτο μου

Σίγουρα ένα μπουκάλι κρασί, το ίδιο για όλους. Θα βάλω μέσα το chutney με τα καραμελωμένα κρεμμύδια που φτιάχνω κάθε χρόνο κι ένα ωραίο τυρί. Αντί για την κλασσική μου (και ιστορική βασιλόπιτα), το πακέτο θα έχει τόσα cupcakes-βασιλόπιτα όσα είναι τα άτομα σε κάθε νοικοκυριό. Από τις μικρές αυτές βασιλοπιτίτσες-cupcakes που θα έχω φτιάξει μόνη μου, μία σε κάθε σπίτι θα έχει φλουρί.

Τι θα ζητάω από τους φίλους μας

Με δεύτερο email, που θα έπεται της πρόσκλησης, θα ζητήσω από το κάθε νοικοκυριό με το οποίο θα συνδεθούμε να έχει ετοιμάσει μια φωτογραφία της παρέας μας ή της οικογένειάς τους από την χρονιά που μας πέρασε. Αυτήν την φωτογραφία θα την δείξουμε όλοι στο ZOOM και θα ακούσουμε την ιστορία που την συνοδεύει.
Αυτό πιστεύω ότι θα σπάσει τον πάγο της απόστασης και της ανορθόδοξης αυτής επαφής και θα μας βοηθήσει να επικοινωνήσουμε πιο εύκολα.
Επίσης θα ζητήσω να έχει ανοιχτεί το κρασί και να έχουν σερβιριστεί τα υπόλοιπα καλούδια, ώστε να τρώμε όλοι κάτι παρόμοιο, άσχετα με το μενού που θα υπάρχει ήδη στο κάθε τραπέζι.

Η Βασιλόπιτα

Όταν μπει ο καινούριος χρόνος, αντί να κόψουμε βασιλόπιτα, θα πάρει ο καθένας μας το cupcake του. Σε κάθε σπίτι θα πέσει ένα φλουρί.

Μια πρόταση

Κλείνοντας το πρωτότυπο αυτό ρεβεγιόν και για να μείνει κάτι αισιόδοξο για το τέλος, όλοι μας θα χρειαστεί να οραματιστούμε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε δια ζώσης. Θα είναι για φαγητό ή για κάποιο κοντινό ταξιδάκι; Θα είναι στο νησί απ’ όπου όλοι καταγόμαστε ή στην Αθήνα;

Τα όνειρα άλλωστε δεν κοστίζουν τίποτα.

Το ΖΟΟΜ ρεβεγιόν  επίσης δεν θα κοστίσει ιδιαίτερα, σκεφτείτε το. Κι αν δεν προλαβαίνετε ή δεν έχετε την δυνατότητα να στείλετε πακέτα δώρων, μπορείτε να κάνετε όλο το υπόλοιπο. Πάλι καλύτερο θα είναι από το τίποτα.