Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, υπάρχουν όμως αρκετές συνήθειες που μας ροκανίζουν το πορτοφόλι χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Επειδή συνήθως πρόκειται για μικροποσά, δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, στο τέλος του μήνα όμως, αν τα αθροίσουμε, θα δούμε ότι ίσως να αξίζει τον κόπο να περιορίσουμε αυτές τις δαπάνες.

Εμφιαλωμένο νερό

Πραγματικά περιττή καθημερινή συνήθεια, το εμφιαλωμένο νερό που συνήθως κοστίζει 50 λεπτά, είναι μια δαπάνη που μπορούμε εύκολα να περιορίσουμε ή να κόψουμε τελείως. Φαντάσου ότι αν ξοδεύεις 1 ευρώ την ημέρα για δύο μπουκαλάκια νερό αυτά μαζεύονται 30 ευρώ στο τέλος του μήνα ενώ όλο αυτό το πλαστικό κάνει κακό και στο περιβάλλον. Αντικατάστησέ το με ένα ωραίο θερμός που μπορείς να γεμίζεις στο σπίτι ή το γραφείο όσες φορές επιθυμείς και αν νομίζεις ότι το εμφιαλωμένο είναι καλύτερο από το νερό της βρύσης (που συνήθως δεν είναι) μπορείς να βρεις θερμός με φίλτρο για να κάνεις την δουλειά σου.

Οι τόκοι των πιστωτικών καρτών σου

Αν έχεις πιστωτικές καλό θα είναι να εξοφλείς όλο το ποσό της δόσης σου κάθε μήνα διότι ακόμα και ένα μικρό υπόλοιπο σε φορτώνει με τόκους από 18% έως 28% ανάλογα με την πολιτική της τράπεζάς σου. Αυτό για ένα ποσό 1000 ευρώ σε υπόλοιπο κάρτας σημαίνει 200 ευρώ τουλάχιστον τον χρόνο.

Αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων τραπεζών

Με τα περισσότερα υποκαταστήματα των τραπεζών να έχουν κλείσει στις γειτονιές, η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ της δικής σου τράπεζας μπορεί να συνεπάγεται κάμποσο περπάτημα πια. Οπότε σηκώνεις μετρητά απ’ όπου μπορείς και από ΑΤΜ άλλων τραπεζών. Αυτό όμως σε χρεώνει με έξοδα έως και 4 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα. Μπορεί εκείνη την ώρα που βαριέσαι να μην σου φαίνονται πολλά, αν το κάνεις τακτικά όμως μαζεύεται ένα νόστιμο ποσό που θα ήταν καλύτερα να είχε παραμείνει στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Επίσης το περπάτημα κάνει καλό στην υγεία όσο και η οικονομία στο πορτοφόλι σου

Έξοδα αποστολής

Αν ψωνίζεις online τακτικά θα δεις ότι τα έξοδα αποστολής είναι ένα αρκετά σεβαστό ποσό αναλογικά με τις αγορές σου. Για να το αποφύγεις μπορείς να εκμεταλλευτείς τις ανάλογες προσφορές που κάνουν συχνά τα online καταστήματα ή να ψωνίζεις μεγαλύτερες ποσότητες σε λιγότερες φορές ώστε να εκμεταλλεύεσαι την δωρεάν αποστολή. Μπορείς να ρωτήσεις για παράδειγμα τους κοντινούς σου ανθρώπους αν χρειάζονται κι εκείνοι πράγματα από το ηλεκτρονικό φαρμακείο και να τα αγοράσεις όλα μαζί.

Fancy καφέδες

Αντί να αγοράσεις τον καφέ σου από το fancy ακριβό μαγαζί του κέντρου, άλλαξε συνήθεια και αγόρασε από το καφέ της γειτονιάς σου ή ακόμα καλύτερα, πάρε έναν από το σπίτι σου.

Food delivery

Το έτοιμο φαγητό που έρχεται στην πόρτα σου μπορεί να σε βγάζει από τον κόπο του μαγειρέματος, δεν είναι όμως για συνέχεια. Κοστίζει πολύ περισσότερο από το σπιτικό και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μια υγιεινή επιλογή όταν κρατάει για καιρό.

Το συχνό καθαριστήριο

Εκτός από τα ρούχα που ζητούν αυστηρά “Dry Cleaning” όλα τα υπόλοιπα μπορείς να τα πλύνεις στο σπίτι σου και να γλιτώσεις τα έξοδα του καθαριστήριου. Μελέτησε λίγο τα προγράμματα του πλυντηρίου σου και θα δεις ότι ακόμα και τα πολύ ευαίσθητα ρούχα υπάρχει τρόπος να πλυθούν όπως τους αξίζει χωρίς να πληρώσεις.

Η premium βενζίνη

Εκτός κι αν κινείσαι διαρκώς σε δρόμους ταχείας διέλευσης και είσαι επίσης ένας πολύ παθιασμένος άνθρωπος με το αυτοκίνητό σου, η premium βενζίνη δεν θα σου κάνει καμία διαφορά. Για την ακρίβεια δεν θα καταλάβεις το παραμικρό όσον αφορά την απόδοση του κινητήρα σου, ιδιαίτερα αν κινείσαι κυρίως μέσα στην πόλη. Βάλε λοιπόν απλή βενζίνη και φύλαξε τα λεφτά σου για κάτι άλλο.

Λαχεία και τυχερά παιχνίδια

Αν είσαι ο τύπος που παίζει ένα Lotto όποτε έχει jackpot δεν έχεις πρόβλημα. Αν όμως το κάνεις τακτικά, ακόμα και για το minimum ποσό των 3 ευρώ, ίσως η ιδέα ότι έχεις μία πιθανότητα στα 13 εκατομμύρια να κερδίσεις κάτι μεγάλο, σε πείσει να σταματήσεις αυτό το περιττό έξοδο ή έστω να το περιορίσεις.

Κακός προγραμματισμός γευμάτων

Αν δεν έχεις ένα στοιχειώδες πρόγραμμα διατροφής στο μυαλό σου όταν πηγαίνεις στον μανάβη ή την λαϊκή, τότε μπορεί να πετάξεις φρούτα ή λαχανικά που θα χαλάσουν πριν προλάβουν να  καταναλωθούν.

Όλα τα παραπάνω, παρέα με τις πολλές συνδρομές σε κανάλια ή περιοδικά, τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και την απροθυμία πολλών από εμάς να παρακολουθήσουμε συστηματικά τις δαπάνες μας ώστε να εντοπίσουμε που ξοδεύουμε αλόγιστα, μπορούν να μας στερήσουν χρήματα που θα μπορούσαμε να είχαμε κρατήσει για άλλες πιο ουσιαστικές ανάγκες.