Αν σκέφτεστε να χαρίσετε ένα ζώο για τις γιορτές σε κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τότε δεν μπορούμε παρά να σας συγχαρούμε για την σκέψη. Ένα σωρό ζώα βρίσκονται στα καταφύγια και οι φιλοζωικοί σύλλογοι βογκάνε να τα βγάλουν πέρα. Αν λοιπόν αντί για κάποιο υλικό πράγμα, εσείς αποφασίσετε να σώσετε ένα ζώο και να του χαρίσετε ένα σπίτι, τότε μπράβο σας και πάλι μπράβο σας!

Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε καλά πριν κάνετε αυτήν την κίνηση. Ένα ζώο έχει ευθύνες που δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν. Μετά από κάθε υιοθεσία ακολουθούν κάποια χρόνια με τα οποία το άτομο που θα το λάβει ως δώρο θα ζήσει μαζί του, που μπορεί να φτάνουν τα 10 ή τα 15, ακόμα τα 20. Για να μην κινδυνέψει λοιπόν το ζωάκι να βρεθεί ξανά σε κάποιον φιλοζωικό σύλλογο επειδή το πρόσωπο στο οποίο το χαρίσατε δεν ήταν έτοιμο για αυτήν την δέσμευση, υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Δωρίστε ένα ζώο, αλλά ποτέ ως έκπληξη

Τα κατοικίδια είναι μια από τις πιο όμορφες προσθήκες στην ζωή μας, δεν έχουν όλοι όμως τον χρόνο, την ενέργεια, τα χρήματα ή την όρεξη να τα βάλουν στην ζωή τους. Γι’ αυτό, θα πρέπει πάντα, μα πάντα να ρωτάμε πριν κάνουμε μια τέτοια κίνηση. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε μια κουβέντα με τον συγγενή ή φίλο μας σχετικά, κι ας τους ακούμε να λένε χρόνια πόσο ωραία θα ήταν η ζωή τους με ένα κατοικίδιο. Από τα λόγια στην πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση, όπως υπάρχει και το κατάλληλο timing.

Πληρώνουμε όλα τα έξοδα υιοθεσίας

Από την στιγμή που θα πάρουμε την έγκριση του παραλήπτη αυτού του τόσο ιδιαίτερου δώρου, πληρώνουμε όλα τα έξοδα υιοθεσίας στον φιλοζωικό σύλλογο και τοςυ αφήσουμε να διαλέξουν οι ίδιοι το ζώο τους. Ακόμα κι αν δεν γίνει τελικά η υιοθεσία, θα έχουμε κάνει μια καλή δωρεά-στο δικό τους όνομα- σε έναν σύλλογο που παλεύει να συντηρήσει τόσα ζώα και δεν θα έχουμε ταλαιπωρήσει κανένα από αυτά.

Δωρίζουμε ζώα μόνο σε κοντινούς μας συγγενείς

Όταν αποκτάς ένα κατοικίδιο, είναι σαν να αποκτάς ένα παιδί. Αν μάλιστα το ζώο αυτό είναι μικρούλι, τότε εκτός από την ισόβια δέσμευση ή τα έξοδα, ο παραλήπτης του θα πρέπει επίσης να το εκπαιδεύσει. Αυτό σημαίνει ξενύχτια με γαυγίσματα, φαγωμένες παντόφλες, τσίσα και κακά μέσα στο σπίτι ή γρατσουνισμένα υφάσματα καναπέδων από γατονυχιές. Δωρίζουμε λοιπόν ένα κατοικίδιο μόνο σε άμεσους συγγενείς μας και αυτό φυσικά μετά τις ανάλογες συζητήσεις. Υπάρχουν ευθύνες εκεί, που πρέπει να παρθούν με πλήρη συνείδηση της δέσμευσης αυτής.

Δεν βασιζόμαστε στην παρόρμηση της στιγμής

Η παρόρμηση θα είναι χρήσιμη αν θέλετε να αγοράσετε ένα υλικό δώρο ή να προσφέρετε μια εμπειρία, πχ ένα ταξίδι. Όταν παίζεται η ζωή κάποιου πλάσματος όμως, η παρόρμηση δεν είναι καλός σύμβουλος. Μην υιοθετήσετε ένα γατάκι, έναν σκύλο, ακόμα και μια χελώνα, αν δεν έχετε πλήρη συνείδηση του τι πάτε να κάνετε και φυσικά μην το κάνετε αυτό σε κανέναν φίλο ή συγγενή σας. Επίσης, αν πάρετε ένα ζώο από παρόρμηση, δεν λαμβάνετε υπόψη σας το μέγεθος, τον χαρακτήρα ή το πόσο ενεργητικό και παιχνιδιάρικο είναι. Αυτές όμως οι παράμετροι δεν είναι λεπτομέρειες. Μην δωρίσετε για παράδειγμα ένα μεγάλο σκυλί στην αδερφή σας που έχει προβλήματα με τα γόνατα ή τα χέρια της ή μια γάτα σε κάποιον που μόλις αγόρασε καινούρια επίπλωση.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!