Από τον περασμένο Σεπτέμβριο το Instagram έχει ξεκινήσει να επιτρέπει σε ορισμένους χρήστες του να βάζουν αυτόματους υπότιτλους στα βίντεό τους στο IGTV. Η δυνατότητα αυτή έχει δύο βασικές θετικές χρήσεις. Από τη μία, κάποιος που, για παράδειγμα, μιλάει Ισπανικά, μπορεί να βάλει αγγλικούς υπότιτλους αν θέλει να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό. Από την άλλη, -σημαντικότερο- χρήστες της εφαρμογής που είναι κωφοί ή έχουν προβλήματα ακοής θα έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο περιεχόμενο. 

Τις τελευταίες μέρες, πολλοί χρήστες ανέφεραν ότι η ίδια δυνατότητα υπάρχει πλέον και στις ιστορίες του Instagram. Ίσως είσαι ανάμεσα σε αυτούς, διαφορετικά θα περιμένεις μέχρι την επίσημη κυκλοφορία της λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση, αν ανήκεις στους πρώτους και πάλι δεν μπορείς να ανεβάσεις την ιστορία με τους υπότιτλους. Για την ώρα, το Instagram θέλει κάποιοι χρήστες να το δοκιμάσουν πρακτικά. Δεν θεωρεί, όμως, ότι η λειτουργία είναι έτοιμη να τη δει το ευρύ κοινό. (Μπορείς, βέβαια, να χρησιμοποιήσεις την εγγραφή οθόνης)

Όταν έρθει η ώρα, λοιπόν, θα πρέπει να ξέρεις και πώς γίνεται. Η απάντηση είναι πολύ εύκολα. Θα τραβάς ή θα ανεβάζεις το βίντεο στις ιστορίες σου και θα πηγαίνεις εκεί που βρίσκονται τα αυτοκόλλητα. Εκεί θα βρεις την επιλογή “Captions”, με παρόμοιο τρόπο όπως την “Τοποθεσία”. Απλά θα πατάς πάνω και η δημιουργία υπότιτλων βάσει του ήχου του βίντεο θα γίνεται αυτόματα. Θα μπορείς, μάλιστα, να επιλέγεις και τι εμφάνιση θες να έχει το κείμενο των υπότιτλων. 

Να πούμε, βέβαια, ότι το feedback μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει 100% επιτυχία. Φαίνεται ότι η εφαρμογή κάποιες λέξεις δεν τις “ακούει” αρκετά σωστά. Ωστόσο, γι’ αυτό ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν έχει επίσημα κυκλοφορήσει. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε ή θα έχει βελτιωθεί η κατανόηση της φωνής ή έστω θα έχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε χειροκίνητα ό,τι έχει καταγράψει λάθος.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!