Είναι εξαιρετικά πιθανό να έχεις στη ζωή σου έναν άνθρωπο, είτε φίλο είτε συγγενή είτε γνωστό, που όποτε συζητάτε δεν σταματά να καυχιέται για τις επιτυχίες του. Όχι μόνο την στιγμή, που κάτι συμβαίνει στη ζωή του και απλά θέλει να μοιραστεί τη χαρά του. Μιλάμε για εκείνο το άτομο, που βρίσκει τρόπο να κοκορευτεί σε κάθε σας συζήτηση, ακόμα κι αν δεν υπάρχει πραγματική αφορμή, με μοναδικό σκοπό την αυτοπροβολή και την τόνωση του εγώ του, αλλά πιθανώς και τη δική σου μείωση και πτώση της αυτοπεποίθησης. Και, δυστυχώς, δεν είναι απίθανο πράγματι να καταφέρνει τα τελευταία κομμάτια, με την εποχή μας να μάς έχει μάθει να θέτουμε συνεχώς τον εαυτό μας σε σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους και συχνά σε ανταγωνισμό. Γι’ αυτό και είναι χρήσιμο να ξέρεις πώς μπορείς να αντιδράσεις την επόμενη φορά, που θα έρθεις σε επαφή με κάποιον, που δεν σταματά να καυχιέται. 

Άλλαξε το θέμα 

Είναι από τις πιο ήπιες οδούς, που μπορείς να ακολουθήσεις. Δεν χρειάζεται να το κάνεις με απότομο τρόπο, ούτε με αγένεια. Απλά όσο πιο ομαλά και “αυθόρμητα” μπορείς μετέφερε τη συζήτηση σε ένα θέμα, για το οποίο γνωρίζεις ότι οι πιθανότητες λένε πως δεν θα βρει τρόπο να συνεχίζει να καυχιέται. Αυτή η λύση θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα, αν δεν θες να δημιουργηθεί κάποια ένταση ανάμεσα σε εσένα και το άλλο άτομο. 

Bragging GIFs | Tenor

Μη δείξεις εντυπωσιασμένος

Όπως είπαμε, βασικός του σκοπός είναι να θρέψει το εγώ του. Αυτό μπορεί να συμβεί, μόνο αν δείξεις εντυπωσιασμένος απ’ όσα σού λέει ή αν δείξεις να επηρεάζεσαι με κάποιον τρόπο από αυτά. Μην γίνεις επιθετικός ή προσβλητικός, απλά κράτα έναν αδιάφορο τόνο στη φωνή σου και πες κάτι τύπου “Καλό αυτό για εσένα” ή “Εντάξει, μωρέ”. Κατευθείαν θα σταματήσει, καταλαβαίνοντας ότι όχι απλά δεν θα κερδίσει επιβεβαίωση από εσένα, αλλά το ακριβώς αντίθετο. 

Ακολούθησε το παράδειγμά του

Με άλλα λόγια, ξεκίνα κι εσύ να κοκορεύεσαι για κάτι. Εκεί που μιλάς, όμως, σταμάτα κάποια στιγμή απότομα και κάνε την αυτοκριτική σου. Πέταξε, δηλαδή, κάποια ατάκα, που να δείχνει ότι αισθάνεσαι άσχημα, γιατί ξαφνικά κατάλαβες ότι τόση ώρα καυχιόσουν και δεν είναι ευγενικό. Για παράδειγμα πες, “Αχ, συγγνώμη κοκορεύομαι τόση ώρα. Σταματάω. Δεν είναι ωραίο για τους άλλους ανθρώπους”. 

Cocky GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Πες για “κάποιον άλλον” που κοκορεύεται όλη την ώρα

Μην το κάνεις την ώρα, που καυχιέται για κάτι. Κάποια στιγμή, όμως, πάνω στη συζήτηση πες για έναν γνωστό σου, έναν συνάδελφο, για παράδειγμα, και εξήγησε ότι δεν τον συμπαθείς ιδιαίτερα και σε εκνευρίζει. Μάλιστα, τόνισε ότι θα είχες πολύ καλύτερη εντύπωση για εκείνον, αν δεν είχε το αρνητικό ότι κοκορεύεται όλη την ώρα για πράγματα. Στο φινάλε, ρώτα τον αν έχει κι αυτός κανένα τέτοιο άτομο στη ζωή του.

Μίλα του ξεκάθαρα για τη συμπεριφορά του

Ειδικά αν μιλάμε για κάποιον άνθρωπο, με τον οποίο έχεις οικειότητα, η επικοινωνία και η ειλικρίνεια μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Πάντα, φυσικά, με τακτ και διακριτικότητα, αφού δεν θες να προσβάλεις τον άλλον και να χαλάσεις την σχέση σου μαζί του. Πάρ’ τον, λοιπόν, και μίλα του ιδιωτικά και όχι μπροστά σε άλλα άτομα, που μπορεί να είναι παρόντα στο κοκόρεμά του. Εξήγησέ του πώς μπορεί να εκλαμβάνεται η συμπεριφορά του από τους άλλους ανθρώπους, αλλά και πώς πιθανώς τους κάνει να αισθάνεται. 

Δώσ’ του την επιβεβαίωση που θέλει

Πάει αντίθετα σε όλα τα παραπάνω, αλλά ίσως είναι η μόνη λύση, ειδικά αν μιλάμε για κάποιον που δεν θες να θίξεις με τίποτα, όπως ο προϊστάμενός σου. Πες του απλά ό,τι πιο λιτό μπορείς, που να τού δείχνει ότι αποδέχεσαι αυτό, που λέει, και τον λόγο, που κοκορεύεται. Οι πιθανότητες λένε πως θα καταλήξεις να τελειώνεις στα γρήγορα, με εκείνον να ικανοποιείται και να ολοκληρώνει με το παραλήρημα αυτοπροβολής του. 

Bragging GIFs - Get the best GIF on GIPHY

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!