Υπάρχουν άνθρωποι, που κάθε φορά που καθαρίζουν το σπίτι τους είναι σαν να κάνουν γενική καθαριότητα και προσέχουν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Υπάρχουν κι άλλοι, όμως, που μέσα σε όλο το πρόγραμμα της καθημερινότητάς τους, το τελευταίο που θέλουν να κάνουν είναι να περάσουν και ώρες με σκούπες, σφουγγαρίστρες και ξεσκονόπανα. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, ταυτιζόμαστε 100% μαζί σου. Ξέρουμε, όμως, ότι και συχνά βαλτώνεις με το πόσο ακατάστατο ή βρώμικο σού φαίνεται το σπίτι σου. Ακόμα κι αν δεν έχεις καμία όρεξη να το διορθώσεις. 

Η λύση; Να μην πέσεις με τα μούτρα. Ναι, κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο θα χρειαστεί να κάνεις γενική. Μέχρι τότε, όμως, μπορείς να επικεντρωθείς στο πώς θα αισθάνεσαι απλά το σπίτι σου πιο καθαρό. Χωρίς να τρελαίνεσαι και χωρίς να ξοδεύεις τη μισή σου μέρα σε αυτό. Ο τρόπος είναι πανεύκολος και χρειάζεται με το ζόρι 15 λεπτά από τον χρόνο σου. 

Αποφάσισε πώς ορίζεις εσύ το καθαρό

Όταν κάτι μάς ενοχλεί στην καθαριότητα του σπιτιού μας, συνήθως είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, ίσως θεωρείς ότι το σπίτι σου δεν είναι καθαρό όταν βλέπεις τρίχες στα πλακάκια, ή όταν έχουν μείνει άπλυτα ποτήρια στον νεροχύτη, ή όταν οι επιφάνειες έχουν δαχτυλιές, ή όταν βλέπεις σκόνη στους καθρέφτες. Βρες, λοιπόν, τι ακριβώς σε αναστατώνει περισσότερο είτε είναι ένα είτε περισσότερα πράγματα και εστίασε κυρίως σε αυτό. 

Ακολούθησε την τακτική 5-5-5

Όπως είπαμε, το ζήτημα τη δεδομένη στιγμή είναι να αισθανθείς τον χώρο καθαρό και όχι να το κάνεις 100% καθαρό. Αρκεί, λοιπόν, να αφιερώσεις από πέντε λεπτά σε τρία διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού. Και εννοούμε κυριολεκτικά να βάλεις χρονοδιακόπτη και να σταματήσεις μόλις αρχίσει να βαράει και να πας στο επόμενο δωμάτιο. Μπορεί ο χρόνος φαινομενικά να είναι λίγος, αλλά αρκεί γι’ αυτό που τώρα θέλουμε να πετύχουμε. Να φτάσουμε, δηλαδή, το μίνιμουμ αξιοπρεπούς καθαριότητας του χώρου. 

Μπορείς να διαλέξεις όποια δωμάτια εσύ θέλεις. Ωστόσο, συνήθως οι καλύτερες επιλογές είναι το σαλόνι, το μπάνιο και η κουζίνα. Τι ακριβώς σου προτείνουμε να κάνεις σε κάθε πεντάλεπτο; 

Στο σαλόνι πέρνα με ένα πανί όποια επιφάνεια βλέπεις να έχει σκονη, βάλε στη σωστή θέση τυχόν μαξιλάρια, ριχτάρια και καλύμματα, σκούπισε το πάτωμα (με απλή ή ηλεκτρική σκούπα) και απομάκρυνε οποιοδήποτε αντικείμενο δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Στην κουζίνα ξεκίνα πλένοντας ό,τι βρίσκεται στον νεροχύτη, βάλε τα πράγματα στα ντουλάπια και τα συρτάρια που είναι η θέση τους και καθάρισε τους πάγκους σου με αντιβακτηριακά μαντηλάκια. Τέλος, στο μπάνιο ξεκίνα ρίχνοντας ένα καθαριστικό στη λεκάνη, κλείσε την κουρτίνα της ντουζιέρας/μπανιέρας σου, με ένα καθαριστικό για τζάμια και χαρτί καθάρισε καθρέφτες, νιπτήρα και ραφάκια, γύρνα στη λεκάνη, τρίψ’ την με το βουρτσάκι και άδειασε τον κάδο. 

Ή αφιέρωσε και τα 15 λεπτά σε ένα δωμάτιο

Υπάρχουν φορές, που το πρόβλημά μας δεν είναι γενικά όλο το σπίτι, αλλά ένα πολύ συγκεκριμένο δωμάτιο. Αυτές τις φορές, λοιπόν, η καλύτερη λύση είναι να αφιερώσουμε όλο το 15λεπτο σε αυτό το δωμάτιο. Προφανώς, πάλι οι πιο πιθανές επιλογές είναι ένα από τα τρία προαναφερθέντα δωμάτια. 

Πώς ακριβώς θα ξοδέψεις τα 15 σου λεπτά; Όποιο δωμάτιο κι αν διαλέξεις, ξεκίνα κάνοντας όσα αναφέραμε στο 5λεπτο του. Μετά πρόσθεσε ακόμα κάποιες λεπτομέρειες. Αν επιλέξεις το σαλόνι, ξεκίνα βάζοντας στο πλυντήριο μαξιλαροθήκες και καλύμματα. Ειδικά αν έχεις κατοικίδιο, μετά πάρε μία ειδική βούρτσα ή ένα ηλεκτρικό σκουπάκι και πέρνα καναπέδες, καρέκλες και πολυθρόνες. Στη συνέχεια, σκούπισε κάτω από όλα σου τα έπιπλα, ξεσκόνισε οτιδήποτε έχει κάδρο, όπως κορνίζες, και άνοιξε τα παράθυρα για να καθαρίσεις τόσο το τζάμι τους, όσο και το πλαίσιο τους. Αν διαλέξεις την κουζίνα, τότε ξεκίνα σκουπίζοντας το πάτωμα και τινάζοντας έξω το χαλί της. Συνέχισε βγάζοντας έξω τα σκουπίδια, περνώντας με ένα πανί όλους τους πάγκους και τα σημεία, που ακουμπάς συχνά, όπως την πόρτα του ψυγείου, και βγάλε καθαρές πετσέτες. Τέλος, αν κατευθυνθείς προς το μπάνιο, καθάρισε όλα τα εξωτερικά σημεία της λεκάνης με ένα πανί και μετά κάνε το ίδιο για τους τοίχους γύρω από την ντουζιέρα/μπανιέρα σου και όλα της τα εξαρτήματα. Ρίξε ένα καθαριστικό για δύσκολους λεκέδες στο πάτωμα της μπανιέρας/ντουζιέρας σου, άφησέ το και άρχισε να καθαρίζεις με ένα πανί το διακόπτη για το φως. Μόλις τελειώσεις, γύρνα στην μπανιέρα/ντουζιέρα και τρίψε εκεί που έριξες το καθαριστικό.