Θυμόσαστε τους κουμπαράδες γουρουνάκια της παιδικής μας ηλικίας; Σχεδόν όλοι είχαμε από έναν κι αν ψάξουμε στο πατάρι του πατρικού μας, ίσως να υπάρχει ακόμα. Εκεί μαζεύαμε τα χαρτζιλίκια μας, όσα τέλος πάντων δεν ξοδεύαμε στο κυλικείο του σχολείου για τυρόπιτες και λουκουμάδες ή στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς σε κάρτες και αυτοκόλλητα. Όταν τον ανοίγαμε, κάποια στιγμή πριν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις με τους γονείς μας για το που θα ξοδεύαμε τον θησαυρό μας (διότι θησαυρός μας φαινόταν το ποσό που είχαμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε, καθώς εκείνοι επέμεναν να αγοράσουμε “κάτι χρήσιμο” ενώ εμείς θέλαμε να πάρουμε παιχνίδια.

Ε λοιπόν, την ίδια αίσθηση δοκίμασα και φέτος όταν άνοιξα τον αυτοσχέδιο κουμπαρά που έφτιαξα από ένα σκληρό κουτί αρώματος, αφού το κόλλησα γερά γύρω γύρω και του άνοιξα μια χαραμάδα στην πάνω πλευρά του. Αυτό έγινε λίγο μετά τα γενέθλιά μου που είναι τον Οκτώβρη και το ποσό που βάζαμε κάθε εβδομάδα ήταν σχετικά σταθερό. Όταν ανοίχθηκε ο κουμπαράς μας στην αρχή του καλοκαιριού, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Το αίσθημα ήταν και πάλι ίδιο με αυτό της παιδικής μου ηλικίας. Τα χρήματα θα κάνουν τις  διακοπές μας πολύ πιο άνετες!

Καθώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μαζεύουμε έτσι χρήματα, έχουμε κι έναν κουμπαρά για ψιλά, μια φοντανιέρα με καπάκι, με τα οποία πηγαίνω αρκετές φορές στην λαϊκή ή μου τα αλλάζουν στο σούπερ μάρκετ, θεωρώ τον εαυτό μου πεπειραμένο σε αυτού του είδους την οικονομία και είμαι έτοιμη να δώσω αρκετά tips σε όσους θέλουν να το δοκιμάσουν. Είναι ένας εύκολος τρόπος να μαζέψεις λεφτά χωρίς να αισθάνεσαι ότι κάνεις οικονομία και είτε χρησιμεύσουν για να αγοράσεις ένα ωραίο ζευγάρι παπούτσια, είτε να βγάλεις τα εισιτήρια για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, είναι πάντα ευπρόσδεκτα

Αγόρασε (ή κατασκεύασε) έναν κουμπαρά που δεν ανοίγει εύκολα

Ένας κουμπαράς που ανοίγει εύκολα μπορεί επίσης εύκολα να αδειάσει όταν δεν σου βρίσκονται μετρητά να πληρώσεις το ντελίβερι ή να πάρεις μαζί σου ένα πρωί που δεν προλαβαίνεις να περάσεις από το ΑΤΜ. Έτσι όμως καταστρατηγείται το αρχικό σχέδιο και το ράβε ξήλωνε κρατάει το ποσό παγιωμένο. Τα χρήματα του κουμπαρά είναι σαν να μην υπάρχουν. Εξαιρούνται φυσικά οι σοβαρές έκτακτες ανάγκες.

Βάλε ένα χρονικό περιορισμό

Είναι σημαντικό να έχεις ένα σημείο στο μέλλον που να ξέρεις ότι θα ανοίξεις τον κουμπαρά σου και θα χαρείς τα πλούτη σου. Ακόμα κι αν ξαναξεκινήσεις νέο κουμπαρά την επόμενη μέρα, θα πρέπει να ξέρεις πότε τελειώνει η προσπάθεια ώστε να προσμένεις αυτήν την ημέρα με χαρά και ένα αίσθημα επιτεύγματος.

Βάλε έναν στόχο

Έχω κάποιους φίλους που αποφάσισαν ότι το φετινό καλοκαίρι χρειάζεται να βαφτεί το εξοχικό τους. Έβαλαν λοιπόν κουμπαρά στο υπνοδωμάτιό τους και τον τάιζαν εβδομαδιαίως. Είχαν μάλιστα και έναν άτυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος θα βάλει τα πιο πολλά. Μάζεψαν ένα γενναίο ποσό που τους περίσσεψε να κάνουν και μόνωση της ταράτσας. Αν λοιπόν έχουμε έναν στόχο, κάτι για το οποίο θέλουμε να μαζέψουμε χρήματα, ακόμα κι αν το ίδιο ποσό υπάρχει στον τραπεζικό μας λογαριασμό και δεν έχουμε ανάγκη τον κουμπαρά, η ξεκούραστη αυτή οικονομία των λίγων ευρώ κάθε τόσο, θα μας φανεί σαν χρήματα που μας χαρίστηκαν από την καλή μας νεράιδα κι όχι οι δικές μας οικονομίες.

Αντικατάστησε μια κακή συνήθεια

Αν έχεις αποφασίσει να διακόψεις το κάπνισμα, ένα καλό κίνητρο για να συνεχίσεις την προσπάθεια είναι να ρίχνεις το ισόποσο της μηνιαίας δαπάνης σου για τσιγάρα, σε έναν κουμπαρά. Όσο βαρύτερος καπνιστής ήσουν, τόσα περισσότερα χρήματα θα συγκεντρώσεις σε ένα προκαθορισμένο διάστημα, πχ σε έξι μήνες. Μ αυτόν τον τρόπο έχεις δυο καλά και τα πνευμόνια σου ευνοείς και την τσέπη σου.

Αντικατάστησε και μια οποιαδήποτε άλλη συνήθεια

Αν για παράδειγμα δεν ετοιμάζεις ποτέ καφέ στο σπίτι πριν φύγεις για την δουλειά και παίρνεις πάντα απ’ έξω, σκέψου πόσα χρήματα θα μπορούσες να συγκεντρώσεις αν τροποποιούσες αυτήν την απλή συνήθεια. Πάρε καφέ από το σπίτι στο θερμός σου και κάνε καλό στο περιβάλλον όπως και στην τσέπη σου. Κάνε το αυτό για έναν μήνα και ρίχνε το αντίστοιχο ποσό στον κουμπαρά σου. Στις 30του μήνα πάρε την σχέση σου σε ένα ωραίο δείπνο με τα λεφτά που μάζεψες από τους καφέδες.

Χρησιμοποίησε χρωματικό κώδικα

Αν θέλεις λίγο να παίξεις, δεν έχεις παρά να αγοράσεις δύο κουμπαράδες γουρουνάκια σε διαφορετικό χρώμα τον καθένα. Βάλε στον ροζ τα ψιλά και στον κίτρινο τα χάρτινα λεφτά που μαζεύεις από τον πάτο της τσάντας σου, το κάθισμα του αυτοκινήτου, τα ρέστα από τα διόδια ή όσα σου περίσσεψαν από τα ψώνια της λαϊκής αγοράς. Άνοιγε τον ροζ μια φορά τον μήνα και άλλαξε τα κέρματα με χάρτινα χρήματα που μπορείς να ρίξεις στον κίτρινο κουμπαρά ή να τα ξοδέψεις όπως σου αρέσει.

Μπορείς να το κάνεις και τραπεζικά

Αν για παράδειγμα δώσεις μια πάγια εντολή στην τράπεζά σου να μεταφέρει ένα μικρό ποσό κάθε πρώτη του μήνα σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό με προθεσμία (δεν μπορείς να κάνεις αναλήψεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δηλαδή) θα δεις ότι σε λίγο καιρό θα ξεχάσεις ότι αυτά τα χρήματα βγαίνουν από τον μισθό σου. Σε αυτόν τον λογαριασμό μπορείς να ρίχνεις και τα χρήματα από τον κουμπαρά γουρουνάκι.

Μπορείς να το μετατρέψεις σε ένα είδος challenge

Ναι, υπάρχουν ανάλογα challenge στο YouTube, δεν το σκεφτήκαμε από μόνοι μας αυτό. Συγκεντρώνοντας όλα τα παραπάνω tips μπορείς να μετατρέψεις τις οικονομίες στο ταπεινό γουρουνάκι σε ένα είδος δοκιμασίας υπομονής και επιμονής στον στόχο και να συσπειρώσεις σε αυτό και άλλα μέλη της οικογένειας. Ένα συνηθισμένο τέτοιο challenge που διεξάγεται σε πολλές οικογένειες που ξέρω, μπορεί να δώσει ένα διετές κίνητρο στα παιδιά να κάνουν οικονομία για ένα ταξίδι στην Disneyland για παράδειγμα. Το οργανώνουμε όλοι μαζί παρέα και συμμετέχουμε ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις.