Όλα καλά και όλα ωραία με το καλοκαίρι. Ακόμα και τη ζέστη του μπορούμε να την αντέξουμε την περισσότερη ώρα. Όχι όλη, όμως. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να προσπαθείς να κοιμηθείς, αλλά να ζεσταίνεσαι τόσο πολύ, ώστε να μην τα καταφέρνεις και να στριφογυρνάς με τις ώρες στο κρεβάτι σου. Αυτή ίσως είναι η στάνταρ στιγμή που σε όλους μας αρχίζει να λείπει ο χειμώνας, ή έστω το φθινόπωρο. 

Δεν νομίζεις, όμως, ότι έχεις αφήσει τη ζέστη να σου χαλάσει αρκετές καλοκαιρινές νύχτες πλέον; Ναι, κι εμείς το ίδιο πιστεύουμε. Γι’ αυτό θα σου πούμε ακριβώς τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις για να βγάλεις πιο δροσερά αυτό το καλοκαίρι και να κοιμηθείς λίγο περισσότερο. 

Κρύο πανί ή παγάκια

© Victoria Wendish / Unsplash

Τοποθέτησε ένα πανί στην κατάψυξή σου ή ετοίμασε παγάκια μέσα σε μία πλαστική σακούλα. Βγάλ’ τα ακριβώς πριν πέσεις για ύπνο και όταν ξαπλώσεις, τοποθέτησέ τα στους καρπούς και τον λαιμό σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα ρίξεις αρκετά τη θερμοκρασία του σώματός σου. 

Κλείσε τα παράθυρα

Συνήθως κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Αφήνουμε τα παράθυρα ανοιχτά όλη τη μέρα, θεωρώντας ότι έτσι θα κρατήσουμε το σπίτι δροσερό. Στην πραγματικότητα, όμως, απλά μειώνουμε τα εμπόδια, που βρίσκει η ζέστη, για να μπει σε αυτό. Προτίμησε, λοιπόν, να κλείσεις όλα τα παράθυρα και τις κουρτίνες σου, για να μην ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία. 

Κρύο νερό

Τα άκρα μας είναι τα σημεία που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός μας. Οπότε προσπάθησε να τα κρατήσεις δροσερά. Ο πιο απλός τρόπος είναι να έχεις μία λεκάνη με κρύο νερό δίπλα στο κρεβάτι σου και να βουτήξεις σε αυτήν τα πόδια σου ακριβώς πριν ξαπλώσεις. 

Κρύο ντους

© Karolina Grabowska / Pexels

Είναι από τους πιο απλούς τρόπους να ρίξεις τη θερμοκρασία σου πριν κοιμηθείς. Ιδανικά πρέπει να είναι κρύο, αλλά και ένα χλιαρό μπορεί να βοηθήσει. Σε καμία περίπτωση, μην κάνεις πάντως καυτό ντους. 

Βάλε τα σεντόνια σου στο ψυγείο

Εντάξει, καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να σου φαίνεται παράξενο, αλλά βοηθάει. Βάλε, λοιπόν, σεντόνια και μαξιλαροθήκη μέσα στο ψυγείο ή την κατάψυξη για δέκα λεπτά, ακριβώς πριν πέσεις για ύπνο. Αν δεν έχεις αρκετό χώρο, τότε βάλε μόνο τη μαξιλαροθήκη. 

Κλινοσκεπάσματα και πιτζάμες με μεγάλο ποσοστό βαμβάκι

© Svitlana / Unsplash

Ίσως σου κοστίσουν κάπως πιο ακριβά, αλλά σίγουρα θα σε βοηθήσουν. Όσες περισσότερες φυσικές ίνες έχει το ύφασμα, τόσο πιο πολύ επιτρέπει στον αέρα να κινηθεί ελεύθερα σε αυτό. Άρα τόσο περισσότερο και θα δροσιστείς. Το λινό είναι η καλύτερη επιλογή.

Μην πιεις αλκοόλ

© Ron Lach / Pexels

Ή τουλάχιστον μην πιεις πολύ και μην το πιεις λίγο πριν πέσεις για ύπνο. Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό σου και εντείνει το αίσθημα ζέστης που νιώθεις. Αντιθέτως, θα σε βοηθήσει αν πιεις γύρω στα 250ml νερού ακριβώς πριν ξαπλώσεις. 

Κοιμήσου μόνος

Εντάξει, αν είσαι σε σχέση δεν είναι ούτε τόσο εύκολο, ούτε τόσο ευχάριστο. Η παρουσία, όμως, κι άλλου ανθρώπου στο κρεβάτι μπορεί να κάνει τα πράγματα αρκετά πιο καυτά. Και δεν το εννοούμε με την καλή σεξουαλική έννοια. Η θερμότητα του σώματός του έρχεται και προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα του δικού σου. Επιπλέον, είναι πιο δύσκολο να κουνηθείς και να τεντωθείς, άρα και να επιτρέψεις σε μέρος της θερμότητας να απελευθερωθεί. 

Μην φας πολλή πρωτεΐνη

Δεν σου λέμε να σταματήσεις να τρως εντελώς κοτόπουλο και αβγά το βράδυ, αλλά τουλάχιστον μείωσέ τα. Η πρωτεΐνη αυξάνει τους μεταβολικούς ρυθμούς του σώματος μας και κατά συνέπεια ανεβάζει και τη θερμοκρασία του.

Μην κάνεις γυμναστική αργά το βράδυ

© Zac Ong / Unsplash

Υποθέτουμε δεν χρειάζεται να σου πούμε ότι όσο γυμνάζεσαι, η θερμοκρασία του σώματός σου ανεβαίνει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πέφτει μόλις τελειώσεις. Αντιθέτως, μένει. Οπότε όταν γυμνάζεσαι αργά το βράδυ, η ανεβασμένη θερμοκρασία θα σου κάνει παρέα και στο κρεβάτι. Ιδανικά προσπάθησε να γυμνάζεσαι το πρωί. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!