Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που μας κάνει σαφές ότι το καλοκαίρι έχει τελειώσει και το κάνει με τον πιο όμορφο τρόπο. Ρίχνει την θερμοκρασία τόσο που να χρειάζεσαι πια ένα λεπτό πανωφόρι, μικραίνει λίγο την μέρα, φέρνει στην επικαιρότητα τα κλειστά παπούτσια. Εκεί που μεγαλουργεί, είναι στην φύση. Κιτρινοκόκκινα φύλα, φευγάτα σύννεφα, μαλακές βροχές, πουλιά που μας χαιρετάνε πετώντας γι’ αλλού και φυσικά κολοκύθες!

Αν είχε ένα σήμα κατατεθέν ο Οκτώβρης, αυτό θα ήταν μια μεγάλη ολοστρόγγυλη κολοκύθα. Οι τρόποι για να την μαγειρέψουμε είναι πολλοί, όμως η κολοκύθα είναι και ένα πρώτης τάξεως διακοσμητικό στοιχείο για το σπίτι μας. Είναι άλλωστε το βασικό διακοσμητικό στοιχείο του Halloween για τους λαούς που το γιορτάζουν και θα την δει κανείς,  σκαλισμένη ή μη, μπροστά σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Επειδή λοιπόν οι κολοκύθες κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και χρώματα πλέον και στην ελληνική αγορά, μπορούν να ομορφύνουν και τα δικά μας σπίτια. Διατηρούνται άθικτες για πάρα πολύ καιρό, ιδιαίτερα αν δεν βρέχονται εκεί όπου ακουμπάνε και δίνουν μια νότα παραμυθιού στο σπιτικό μας. Ας δούμε μερικούς τρόπους να τις χρησιμοποιήσουμε:

Κολοκύθες για στολισμό της εισόδου του σπιτιού μας

Εδώ χρειαζόμαστε διάφορα μεγέθη και χρώματα κολοκύθας για να συνθέσουμε την διακόσμηση της εισόδου μας. Μαζί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια δυο γλάστρες χρυσάνθεμα και φυσικά μερικά σταθερά αντικείμενα όπως ψάθινα καλάθια, ρουστίκ κουβάδες ή ότι άλλο μας αρέσει. Αν μένουμε σε διαμέρισμα και δεν έχουμε όλον αυτόν τον χώρο μπροστά στην είσοδό μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δύο στοιχεία μόνο από αυτές τις ιδέες.

Με ένα χρώμα κολοκύθας

πηγή: stonegableblog.com στο Pinterest

Με διάφορα χρώματα κολοκύθας

πηγή: thewonderforest.com, Pinterest

Με φωτάκια για μεγαλύτερη θαλπωρή

πηγή: kelleynan.com, Pinterest

Με ένα ξύλινο κιβώτιο

πηγή: sugarmaplenotes.com, Pinterest

Κολοκύθες για εσωτερική διακόσμηση

Οι κολοκύθες όμως, μπορούν να στολίσουν όμορφα και το εσωτερικό του σπιτιού μας. Μπορούμε να φτιάξουμε συνθέσεις για τον μπουφέ μας, το τραπέζι ή το περβάζι ενός παραθύρου. Βάφονται πολύ εύκολα είτε με χρώματα κιμωλίας είτε με μπογιές σε σπρέι, οπότε μπορούν να υπηρετήσουν το διακοσμητικό μας όραμα με διάφορους τρόπους. Για να βάψουμε μια κολοκύθα με σπρέι χρειάζεται να καλύψουμε πρώτα το κοτσάνι της ώστε να διατηρήσει το φυσικό του χρώμα και να την τοποθετήσουμε μέσα σε μια κάπως βαθιά κούτα. Αυτό θα προστατέψει κι εμάς και τον χώρο. Μπορούμε να τις κάνουμε μπρονζέ ή ασημένιες, ριγωτές ή με πουά. Δείτε το παρακάτω tutorial για περισσότερα:

Tο τραπέζι μας, με μικρές κολοκύθες

πηγή: centsiblechateau.com, Pinterest

Ή με μεγαλύτερες

πηγή: bowerpowerblog.com, Pinterest

Μια φθινοπωρινή γωνιά

πηγή: janelletrinette.com, Pinterest

Στο περβάζι ενός παραθύρου

πηγή: findinghomefarms.com, Pinterest

Όπως ξέρουμε όμως, οι κολοκύθες σκαλίζονται, αδειάζονται από σπόρους και σάρκα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν κι αλλιώς. Μπορούμε για παράδειγμα να ανοίξουμε την κολοκύθα μας από πάνω, σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από απλό κυλινδρικό βάζο ή δοχείο. Την αδειάζουμε τελείως και τοποθετούμε μέσα το βάζο. Είναι σημαντικό να αδειάσει καλά η κολοκύθα μας για να κρατήσει όσο το δυνατό περισσότερο και να μην μυρίσει από τα υπολείμματα που θα έχουν μείνει μέσα.

Κολοκύθα βάζο

πηγή: blessthisnestblog.com, Pinterest

Κολοκύθες κηροπήγια

πηγή revelblog.com, Pinterest