Γράφει ο Ορφέας Κρεστενίτης

 

Μπορεί μόλις να ανακάλυψες την σεξουαλικότητά σου και να θέλεις να βγεις και να το δηλώσεις αμέσως, διότι κανείς πλέον δεν σε κρατάει. Ίσως από την άλλη να γνωρίζεις εδώ και καιρό σε ποιο φάσμα της LGBTQ+ κοινότητας ανήκεις, αλλά ακόμα να μην το έχεις επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Αναρωτιέσαι πώς να το κάνεις, ποια είναι η σωστή στιγμή, τι ακριβώς να πεις στους στενούς συγγενείς και στους αγαπημένους φίλους. Δεν είσαι το μόνο πλάσμα που το σκέφτεται αυτό. Όλ@ μας περάσαμε από το ίδιο στάδιο και κάποι@ άλλ@ ακόμα περνάνε. Ιδού μερικές σκέψεις που προέκυψαν από την δική μου εμπειρία:

Γιατί να κάνει κανείς coming out;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο φτάνει στην στιγμή του coming out του. Μπορεί να βρίσκεται σε σχέση και να θέλει να γνωρίσει τον άνθρωπό του στον ευρύτερο κύκλο του. Ίσως  θέλει να γνωρίσει περισσότερα άτομα σαν κι αυτό και να αισθανθεί μέλος της κοινότητας στην οποία ανήκει. Μπορεί απλά να θέλει να το κάνει, επειδή έτσι αισθάνεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δεν είναι η δουλειά μας να μάθουμε περισσότερα άλλωστε.

Το ταξίδι κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό

Κάποιοι επιλέγουν να κάνουν coming out κατά την διάρκεια των εφηβικών, ακόμα και παιδικών τους χρόνων ενώ κάποιοι άλλοι στα βαθιά γεράματα. Άλλοι το λένε σε όλους, ενώ κάποιοι άλλοι σε πολύ λίγα και εκλεκτά άτομα.  Για μερικούς δυστυχώς, το να “βγουν από την ντουλάπα” γίνεται με βίαιο τρόπο από τρίτους, δίχως να τους ενδιαφέρουν οι συνέπειες σε ψυχολογικό είτε ακόμα και σε σε σωματικό επίπεδο. Το θέμα είναι εσύ πως νιώθεις άνετα και άσε τους άλλους να λένε.

Αν θες να το κάνεις, καν’το

Πραγματικά, δεν υπάρχει κάποιος σωστός χρόνος, πέραν από την στιγμή που εσύ σαν ύπαρξη νιώθεις πως πατάς σταθερά στα πόδια σου και είσαι έτοιμ@ για κάθε ερώτηση και αντίδραση που θα έρθει προς τα εσένα. Είναι λογικό να θες να το πεις πρώτα στους φίλους σου και μετά στην οικογένειά σου. Ή να το πεις στα αδέρφια σου αλλά να μην το πεις στους γονείς σου. Όπως επίσης είναι λογικό να το ξέρει όλο το στενό οικογενειακό σου περιβάλλον αλλά να μην το πεις στους συναδέλφους σου. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος σε αυτήν την διαδικασία. Υπάρχει και η περίπτωση να το γράψεις σε ένα post σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή να κάνεις ένα “coming out party” και να το γιορτάσεις σε όλο του το μεγαλείο. You do you.

Γιατί κάποιος να μη θέλει να κάνει ποτέ coming out;

Αρκετά πολύπλοκη απάντηση. Κάποι@ μπορεί να γνωρίζουν ότι το στενό τους περιβάλλον δεν είναι πολύ ή καθόλου φιλικά προσκείμενο προς την κοινότητα και φοβούνται την αντίδρασή τους. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει εξωφρενικές ιστορίες από ανθρώπους που εκδηλώθηκαν και βρέθηκαν σε αρκετά δυσμενείς καταστάσεις.  Άλλ@ νιώθουν ότι είναι μία εξαιρετικά αγχώδης διαδικασία, ή ένα πολύ προσωπικό ζήτημα για να το πουν παραέξω. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως είναι εντάξει το να μην θέλεις να το κάνεις. Δε σε κάνει ψεύτικ@ ή λιγότερο μέλος αυτής της κοινότητας.

Υπάρχει ιδανικός χώρος;

Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπολογίσεις. Αν θέλεις μια πιο ιδιωτική συζήτηση, προσπάθησε να αποφύγεις τους δημόσιους χώρους, γιατί είναι πιθανό να σας ακούσει κάποιος τρίτος. Παρόλα αυτά μπορείτε να πάτε σε κάποια ήσυχη καφετέρια, για παράδειγμα (όταν ο Covid το επιτρέψει). Είναι επίσης κι ένα καλό μέρος για όσ@ φοβούνται ότι ο συνομιλητής τους μπορεί να γίνει βίαιος. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα μέρη με πολύ θόρυβο, για παράδειγμα τα κλαμπ, για να μπορέσετε να μιλήσετε με την ησυχία σας. Αν όμως νιώθεις πιο άνετα να το κάνεις στο σπίτι, δοκίμασέ το. Σε περίπτωση που πιστεύεις ότι θα χρειαστείς βοήθεια, έχε έναν-δύο ανοιχτόμυαλους και υποστηρικτικούς φίλους μαζί σου, κακό δε θα κάνει. Απόφυγε τα e-mail ή τα μηνύματα που μπορεί να δει κάποιος εν ώρα εργασίας. Κάνε το καλύτερα όταν ο συνομιλητής σου έχει λίγο ελεύθερο χρόνο, για να το επεξεργαστεί. Τελευταίο tip: Θα ήταν καλό να μην το πεις στην αρχή μίας περιόδου στην οποία θα περάσετε πολλές μέρες με αυτόν τον άνθρωπο. Δηλαδή μην το κάνετε στην αρχή των διακοπών των Χριστουγέννων ή πριν από ένα μεγάλο ταξίδι. Όλοι σας θα χρειαστείτε κάποιον χρόνο και χώρο για να το επεξεργαστείτε.

Η άλλη πλευρά

Μπορεί να δεχτείτε ένα σωρό ερωτήσεις όπως, “Τι μπορώ να κάνω για να σε υποστηρίξω;” ή “Πόσο καιρό το ξέρεις;” καθώς και “Είσαι σίγουρος;”. Η πιθανότητες στο να γίνονται αυτές οι ερωτήσεις με σκοπό να σας προσβάλλουν είναι λίγες, αλλά υπάρχουν. Καλό θα ήταν να μην απαντήσεις αν πραγματικά δεν θέλεις ή αν δε νιώθεις σιγουριά. Είναι δυνατόν, ηθελημένα ή άθελά τους, να σου δημιουργήσουν αμφιβολίες. Εκεί πρέπει να τους κάνεις ένα μάθημα περί ανακάλυψης της σεξουαλικότητας. Μερικοί άνθρωποι το χρειάζονται γιατί ποτέ δεν μπήκαν σε αυτήν την διαδικασία. Οπότε ή τους κάνεις εσύ αυτό το μάθημα ή του λες τι να διαβάσουν και να συμβουλευτούν, σε περίπτωση που δεν θέλεις να ασχοληθείς περαιτέρω. Επιπλέον, αν θες αυτό το συγκεκριμένο θέμα να μείνει μεταξύ σας, πες τους το. Όπως είπαμε και παραπάνω, ο κάθε άνθρωπος χειρίζεται αυτήν την κατάσταση όπως εκείνος επιθυμεί.
Εν κατακλείδι, αν θες το κάνεις, το κάνεις αλλά με τους δικούς σου όρους. Αν δε θες να το κάνεις, μην το κάνεις, σωστό είναι κι αυτό. Ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και όλα θα πάνε καλά!

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!