Αν τα τρόφιμά σου μοιάζουν δυσαρεστημένα όταν βγαίνουν από το ψυγείο και επιπλέον χαλάνε γρήγορα, είναι σχεδόν ζεστά και έχουν πάρει μυρωδιές από άλλα τρόφιμα, τότε σίγουρα κάτι τρέχει με το ψυγείο σου. Είναι πιθανό να έχεις κάνεις με μια βλάβη, είναι όμως επίσης πιθανό να έχεις ορίσει κακές ρυθμίσεις θερμοκρασίας και γι’ αυτό να συμβαίνουν όλα αυτά.

Η ιδανική θερμοκρασία για την συντήρηση του ψυγείου μας είναι 4ο C, ενώ για την κατάψυξη είναι -16ο βαθμοί. Κι ενώ πολλά ψυγεία έχουν διάφορα λαμπάκια και κουδουνάκια για να σε ενημερώνουν για την κατάστασή τους, μπορεί να στερούνται θερμόμετρου. Ευτυχώς τα θερμόμετρα συσκευών δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά και μπορεί κανείς να τα βρει εύκολα στα καταστήματα ή online.

Η ρύθμιση της σωστής θερμοκρασίας του ψυγείου μας μπορεί να μας προστατέψει από την κατανάλωση μισοχαλασμένων τροφίμων ή την σπατάλη των χρημάτων μας σε τρόφιμα που έχουν κακοποιηθεί από την ακατάλληλη συντήρησή τους.

Και μιας και είμαστε σε αυτό το κεφάλαιο της σωστής συντήρησης των τροφίμων μας, ας απαντήσουμε και σε μερικές ακόμα ερωτήσεις πέρα από την σωστή θερμοκρασία λειτουργίας του ψυγείου μας.

Γιατί παγώνουν τα τρόφιμά μου στην συντήρηση;

Είναι πραγματικά σπαστικό να βγάζεις το λάχανο ή το μαρούλι σου από το ψυγείο για να ανακαλύψεις ότι το μισό έχει παγώσει και πρέπει να πεταχτεί. Γιατί λοιπόν μας συμβαίνει αυτό;

Γιατί έχουμε ορίσει μια πολύ χαμηλή θερμοκρασία για τον χώρο της συντήρησης, κάτω από τους 4ο C και όλος ο θάλαμος μοιάζει περισσότερο με κατάψυξη.

Γιατί έχουμε βάλει το μαρούλι μας κολλητά στην πλάτη του ψυγείου, όπου συνήθως υπάρχει ακόμα χαμηλότερη θερμοκρασία. Πρέπει να αποφεύγουμε να κολλάμε τα λαχανικά μας στο πίσω μέρος του ψυγείου γιατί επίσης χρειάζονται χώρο για να περνάει ελεύθερα ο κρύος αέρας ανάμεσά τους.

Γιατί έχουμε παραγεμισμένο ψυγείο και κάποια τρόφιμα σπρώχνονται πίσω πίσω όπου παγώνουν ευκολότερα.

Γιατί το ψυγείο μας είναι άδειο και η θερμοκρασία πολύ χαμηλή. Ο αέρας σε ένα άδειο ψυγείο πηγαίνει και κάθεται στα χαμηλά του τμήματα και παγώνει ότι βρίσκεται στα κάτω συρτάρια.

Γιατί κάτι δεν πάει καλά με την πόρτα του ψυγείου. Αν η πόρτα του ψυγείου μας δεν κλείνει καλά και ο ψυχρός αέρας φεύγει προς το περιβάλλον, τότε η συσκευή δουλεύει πιο εντατικά για να καλύψει την απώλεια θερμοκρασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος της κατάστασης μέσα στην συντήρηση. Μπορεί να οδηγήσει σε πολλά χαλασμένα ή παγωμένα τρόφιμα, ακόμα και σε πλήρη καταστροφή της συσκευής μας. Επισκευάζουμε λοιπόν τυχόν τέτοιες ζημιές στην πόρτα του για να έχουμε ένα χαρούμενο ψυγείο.

Οι σπουδαιότεροι κανόνες σωστής διατήρησης του ψυγείου μας

Παρακολουθούμε το θερμόμετρο και κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις, είτε το ψυγείο μας είναι πολύ κρύο, είτε είναι πιο ζεστό από όσο πρέπει.

Κλείνουμε την πόρτα και δεν το ανοίγουμε κάθε τρεις και λίγο. Αν δεν έχει την ανάλογη ηχητική ειδοποίηση, βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχουμε ξεχάσει την πόρτα του ανοιχτή, την ώρα που μαγειρεύουμε ή αποθηκεύουμε τα ψώνια μας.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τα τρόφιμά μας μέσα στον χώρο του ψυγείου μας για να μπορεί να κυκλοφορεί επίσης ομοιόμορφα και ο ψυχρός αέρας, τόσο στην συντήρηση, όσο και στην κατάψυξη. Είναι μάλιστα καλό να γνωρίζουμε ότι ένα παραγεμισμένο ψυγείο έχει την τάση να είναι λίγο θερμότερο από ένα κανονικά γεμισμένο ψυγείο.

Καθαρίζουμε σωστά την συσκευή μέσα και έξω ώστε να πάρουμε το μάξιμουμ της απόδοσης της.