Όταν έρχεται ο καιρός να γίνει το ξεστόλισμα των χριστουγεννιάτικων όλοι εκείνοι που συμμετείχαν στο στόλισμα έχουν ξαφνικά πολλές επείγουσες δουλειές και φεύγουν αριστερά και δεξιά. Φυσικά και το καταλαβαίνουμε, είναι απολύτως δικαιολογημένο, όμως τα στολίδια είναι εκεί και με κάποιον τρόπο πρέπει να μπουν σε τάξη και να αποθηκευτούν σωστά για να τα ξαναβρούμε του χρόνου σε καλή κατάσταση και να ξαναστολίσουμε το σπιτικό μας. Παρακάμπτουμε λοιπόν τις διαμαρτυρίες τους, μοιράζουμε δουλειές και ξεκινάμε με σύστημα ώστε να γίνει η δουλειά γρήγορα και με όσο το δυνατό λιγότερη στενοχώρια.
Πως θα το κάνουμε λοιπόν;
Αφήνουμε το έλατο τελευταίο
Ξεκινάμε να κατεβάζουμε τα στολίδια από όλο το σπίτι και τα κατηγοριοποιούμε. Μαζεύουμε όλες τις στοίβες σε ένα τραπέζι ώστε να βλέπουμε ακριβώς πόσες κατηγορίες έχουμε. Ύστερα αποθηκεύουμε κάθε κατηγορία σε καθαρά κουτιά αποθήκευσης, προσέχοντας να μην τα συμπιέσουμε πολύ ώστε να μην έχουμε απώλειες από σπασίματα ή από τσαλάκωμα της φόρμας τους.

Πηγή: creativecaincabin.com, Pinterest
Προσέχουμε τα μπερδέματα
Αν έχουμε γιρλάντες, κορδέλες και σειρές με φωτάκια, προσέχουμε πως τα μαζεύουμε έτσι ώστε να μην μπερδευτούν και δεν ξεμπερδεύονται με τίποτα του χρόνου. Η προτιμότερη μέθοδος είναι να τα ρολιάσουμε και να σταθεροποιήσουμε την άκρη τους. Οι σειρές με φώτα καλό θα είναι να δεθούν σε δύο σημεία με σπάγκο όταν τα ρολιάσουμε γιατί είναι και οι ευκολότερες να μπερδευτούν. Για να τα ρολιάσουμε σωστά χρησιμοποιούμε τον πήχη μας και ρολιάζουμε από τον αγκώνα στον αντίχειρά μας. Τα βάζουμε σε ξεχωριστό κουτί το κάθε ρολό ή τοποθετούμε χαρτί ανάμεσά τους αν βάλουμε πολλά μαζί σε ένα μέρος.
Δεν προτιμάμε τα μεγάλα κουτιά αποθήκευσης
Ούτε και τα πολύ μικρά για να λέμε την αλήθεια. Τα πολύ μικρά χωράνε λίγα πράγματα και μέσα στα πολύ μεγάλα είναι δύσκολο να μην συμβούν ζημιές. Προτιμάμε κουτιά και κιβώτια μεσαίου μεγέθους και φυσικά λαμβάνουμε μέτρα προστασίας των στολιδιών, όπως το να τυλίξουμε τα γυάλινα με χαρτί ή να μην βάλουμε μεταλλικά και γυάλινα στολίδια παρέα. Επίσης τα πολύ μεγάλα κιβώτια ανεβαίνουν πιο δύσκολα στο πατάρι ή κατεβαίνουν πιο δύσκολα τις σκάλες του υπογείου μας. Η ασφάλεια η δική μας προέχει αυτής των χριστουγεννιάτικων στολιδιών.
Δεν κλείνουμε κανένα κιβώτιο πριν τελειώσουμε
Αν αγαπάτε πολύ τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι πολύ πιθανό να έχετε κάποια από αυτά σε διάφορα σημεία του σπιτιού και να μην τα εντοπίσετε αμέσως στην διαδικασία του ξεστολίσματος. Αφήστε λοιπόν τα κιβώτια αποθήκευσης ανοιχτά μέχρι να έχετε βεβαιωθεί όλα τα στολίδια σας έχουν εντοπιστεί κι έχουν πάει στην σωστή κατηγορία. Αλλιώς, κινδυνεύετε να πρέπει να κατεβάζετε και να ανοίγετε κούτες, απλά και μόνο γιατί δυο φαναράκια από το παράθυρο του μπάνιου ξεχάστηκαν εκεί όσο ξεστολίζατε.
Βάζουμε ταμπέλες στα κουτιά μας
Δεν είναι φυσικά ανάγκη να αγοράσουμε ταμπέλες για τα κουτιά μας. Αν είναι χάρτινα, γράφουμε κατευθείαν πάνω τους, αν είναι πλαστικά, κολλάμε τις ταμπέλες που θα φτιάξουμε από οποιοδήποτε χαρτί ή από τις χριστουγεννιάτικες κάρτες που μας περίσσεψαν. Αυτό θα μας βοηθήσει να βρούμε εύκολα τα κουτιά μας του χρόνου και να τα κατεβάσουμε με την σειρά που θα τα χρειαστούμε όσο στολίζουμε ξανά.
Τι κουτιά χρησιμοποιούμε;

Πηγή: bolivia.com, Pinterest
Κάθε χάρτινο ή πλαστικό κουτί μπορεί να εξυπηρετήσει ως φωλιά των στολιδιών μας μέχρι του χρόνου. Κουτιά παπουτσιών, κούτες από γάλατα, πλαστικά container αποθήκευσης, σακούλες zip, ακόμα και θήκες αβγών για τα μικρούτσικα στολίδια μας, μπορούν να κάνουν την δουλειά. Προσέχουμε να τα στοιβάξουμε σωστά όμως όταν τα ανεβάσουμε στο πατάρι, βάζοντας στην βάση της στοίβας τα γερά κουτιά που δεν θα καταρρεύσουν από το βάρος των υπόλοιπων. Αν έχουμε πολύ ευαίσθητα στολίδια τα αποθηκεύουμε με΄σα σε πλαστικά ποτήρια στρωμένα με χαρτί και από εκέι μέσα σε κιβώτια.
Απομακρύνουμε όσα δεν χρησιμοποιούμε πια
Με τα χρόνια τείνουμε να μαζεύουμε και διάφορα στολίδια που δεν μας αρέσουν πια. Δεν υπάρχει λόγος να τα ανεβοκατεβάζουμε στο πατάρι μαζί με τα υπόλοιπα και δεν υπάρχει καν λόγος να τα κρατάμε. Πετάμε τα φθαρμένα και δωρίζουμε όσα δεν αγαπάμε πια. Έτσι δεν θα μας πιάνουν πολύτιμο χώρο και ο μελλοντικός μας εαυτός θα μας ευγνωμονεί που δεν θα έρθει αντιμέτωπος με την σαβούρα.
Δεν χρειάζεται να τα μαζέψουμε όλα αμέσως
Αρωματικά χριστουγεννιάτικα κεριά, σειρές με φωτάκια ή χειμωνιάτικα στολίδια μπορούν να μείνουν στο σπίτι μας και να ζεστάνουν τις υπόλοιπες κρύες μέρες μας. Δεν χρειάζεται να φύγουν όλα μονομιάς, κάτι που άλλωστε θα βοηθήσει και με την αντιμετώπιση της εποχικής μελαγχολίας.
Το έλατο
Αφού λοιπόν έχουμε ξεστολίσει το δέντρο μας και έχουμε απομακρύνει τα στολίδια, είναι η ώρα να το μαζέψουμε κι αυτό, αν φυσικά είναι συνθετικό και όχι φυσικό. Το ξεμοντάρουμε λοιπόν και τινάζουμε όσο μπορούμε τα κομμάτια του για να φύγει η σκόνη που μαζεύτηκε πάνω του τον τελευταίο μήνα. Η συμβουλή μας είναι να το βγάζετε στην βεράντα και να το πλένετε με το λάστιχο κάθε πέντε χρόνια, ώστε να αναζωογονείται το χρώμα του και να είναι ασφαλές για την υγεία. Το αφήνουμε να στεγνώσει καλά πριν το αποθηκεύσουμε. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε το κουτί στο οποίο το αγοράσαμε. Πλαστικές σακούλες βαριάς χρήσης από το χρωματοπωλείο της γειτονιάς μας θα κάνουν την δουλειά μας πιο εύκολη. Δεν ξεχνάμε να δένουμε γύρω γύρω τις σακούλες καλά για να μην επιτρέψουμε στην σκόνη ενός έτους να λερώσει το δέντρο μας.
Και του χρόνου!