Μένω μόνη μου μόλις έναν χρόνο, αλλά ένα πράγμα μπορώ να το πω με σιγουριά. Το μπάνιο είναι το πιο εκνευριστικό σημείο όσον αφορά το καθάρισμα. Τη μια μέρα το έχεις καθαρίσει και την επόμενη φαίνεται σαν να μην έχεις κάνει απολύτως τίποτα. Τι φταίει; Αρχικά πίστευα κάποια συμπαντική συνομωσία εναντίον μου. Τελικά αποδέχτηκα ότι το πρόβλημα ήταν η έλλειψη “συστήματος”. Το μπάνιο, για να είναι και να δείχνει καθαρό, θέλει να προσέξεις τις λεπτομέρειές του και να του χαρίζεις την καθημερινή σου προσοχή.  

Έκανες ντουζ; Καθάρισε αμέσως τα νερά 

Αν δεν θέλεις η μπανιέρα σου να γεμίσει με λεκέδες, άκουσέ μας. Μόλις τελειώσεις το μπάνιο σου, πάρε μία πετσέτα και άρχισε να σκουπίζεις τα νερά από την μπαταρία και το τηλέφωνο της μπανιέρας. Αν αντί για κουρτίνα έχεις γυάλινη πόρτα μπάνιου, τότε χρειάζεται και αυτή άμεσο καθάρισμα, ιδανικά με ρακλέτα 

© Karolina Grabowska / Pexels

Ασχολήσου με τον νιπτήρα σου κάθε πρωί και βράδυ 

Ή, ακόμα καλύτερα, μετά από κάθε χρήση του. Δεν χρειάζεται κάποια εξεζητημένη τεχνική. Βρέξ’ τον και σκούπισέ τον με χαρτί ή ένα σφουγγάρι. Από τη μία, θα φαίνεται μόνιμα πεντακάθαρος. Από την άλλη, θα γλιτώσεις από κόπο και χρόνο τον εαυτό σου. Χνούδια και οδοντόπαστες δεν θα προλάβουν να σκληρύνουν ή να κολλήσουν περισσότερο στην επιφάνειά του. Ξέχνα, λοιπόν, το κουραστικό και ατέλειωτο τρίψιμο.  

© Karolina Grabowska / Pexels

Μην ξεχνάς να πλένεις το χαλάκι του μπάνιου 

Πέφτουν πάνω του νερά την ώρα που κάνουμε μπάνιο, το πατάμε με βρεγμένες πατούσες και μερικές φορές ξεχνιόμαστε και περνάμε από πάνω του με τα παπούτσια. Το αποτέλεσμα είναι να αποκτά μία γλοιώδη και λασπώδη εικόνα. Κι εμείς αηδιάζουμε κάθε φορά που το βλέπουμε και οι επισκέπτες μας νομίζουν ότι το μαζέψαμε από τα σκουπίδια και η μαμά μας παθαίνει έναν mini νευρικό κλονισμό κάθε φορά που πηγαίνει προς νερού της. Για να το αποφύγεις αυτό, φρόντισε να το ρίχνεις στο πλυντήριο τουλάχιστον μία φορά ανά δύο εβδομάδες. Θα εντυπωσιαστείς από το πόσο θα “ανέβει” η εικόνα του μπάνιου σου.  

© Taryn Elliott / Pexels

Πέτα τα σκουπίδια 

Ίσως ακούγεται προφανές, αλλά θέλω να είσαι ειλικρινής. Πόσες φορές το έχεις ξεχάσει και ο κάδος στο τέλος ξεχείλισε; Λογικά, ειδικά αν μένεις μόνος, αρκεί να το κάνεις ανά δύο μέρες. Βάλ’ το στην καθημερινή ρουτίνα με τα υπόλοιπα σκουπίδια σου. Έτσι, θα έχεις λιγότερες πιθανότητες να το ξεχάσεις.  

Extra tip: Πάρε μικρές σακούλες σκουπιδιών και βάλε μέσα στον κάδο. Έτσι θα γλιτώσεις το καθάρισμα που χρειάζεται ο τελευταίος, όταν απλά πετάς χύμα τα σκουπίδια σε αυτόν. Θα είναι και πιο εύκολο να τα μαζεύεις και να αποφύγεις την απαίσια στιγμή που οι χρησιμοποιημένες σερβιέτες έχουν κολλήσει στον πάτο. Εμείς εδώ λέμε αλήθειες.

© Juan Pablo Serrano Arenas / Pexels

Αποθηκευτικοί χώροι 

Η συμβουλή που μπορείς να κρατήσεις για την καθαριότητα και την οργάνωση του όποιου χώρου. Οι δίσκοι και τα καλάθια αποθήκευσης θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις τα πράγματα οργανωμένα και τακτικά. Συγκέντρωσε σε ένα καλάθι όλες τις πετσέτες χεριών και σε ένα άλλο τις προσώπου. Κάνε το ίδιο για τα προϊόντα μαλλιών σου, τις κρέμες σου ή ό,τι άλλο μοιάζει να προκαλεί χάος στα ντουλάπια και τα ράφια σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα βρίσκεις τα πάντα πιο εύκολα, ο χώρος θα φαίνεται καθαρός και τακτοποιημένος και θα εντοπίζεις ευκολότερα τι δεν χρειάζεσαι πια.  

© Karolina Grabowska / Pexels

Προτίμησε υγρό σαπούνι αντί για πλάκα 

Ο βασικός λόγος είναι να γλιτώσεις καθάρισμα. Το υγρό σαπούνι έρχεται στο μπουκαλάκι του. Μόλις τελειώσει το πετάς. Διαφορετικά, το βάζεις εσύ στο δικό σου μπουκάλι, όπου δεν θα αφήσει λεκέδες και υπολείμματα όταν τελειώσει. Αντίθετα, η πλάκα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα πιατάκι. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε φορά που την χρησιμοποιείς, μέρος του σαπουνιού κολλάει και γίνεται μία μάζα πάνω σε αυτό το πιατάκι. Θες πραγματικά να έχεις και αυτό να καθαρίσεις;  

© RF._.studio / Pexels

Καθάρισε τη λεκάνη 

Ξέρουμε ότι ξέρεις πως πρέπει να το κάνεις. Ξέρουμε ότι δεν θέλεις να το κάνεις. Ξέρουμε ότι δεν θέλεις ούτε καν να στο θυμίζουμε. Πρέπει όμως. Κι αν το κάνεις συχνά και με τον σωστό τρόπο, η διαδικασία θα γίνεται όλο και πιο εύκολη και λιγότερο αηδιαστική.  

Ξεκινάμε με το προφανές, το βουρτσάκι. Χρειάζεται να σου πούμε τι θα κάνεις; Τρίψε όσο πιο καλά και σχολαστικά μπορείς το εσωτερικό της λεκάνης. Κι επειδή το βουρτσάκι βρωμίζεται κι αυτό, αφιέρωσε χρόνο και στο δικό του καθάρισμα δυο με τρεις φορές την εβδομάδα. Ρίξε λευκό ξύδι και μία κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα στη λεκάνη και άσ’ το μέσα. Μετά από μερικές ώρες, πάτα καζανάκι και άρχισε να τρίβεις για να φύγουν όλα. Στο ίδιο διάστημα, άσε και το πιγκάλ να καθαριστεί, ρίχνοντάς του παχύρρευστη χλωρίνη.   

© Karolina Grabowska / Pexels

Επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσεις ένα τζελ λεκάνης. Θα καθαρίζει ελαφρώς την λεκάνη κάθε φορά που πατάς καζανάκι, θα αρωματίσει τον χώρο και στο τέλος θα ξεπλυθεί μόνο του -περίπου σε μία εβδομάδα-. 

Το χειρότερό μας, όμως, είναι αυτό το δαχτυλίδι γλίτσας που σχηματίζεται κάθε λίγο και λιγάκι. Ο τρόπος να το ξεφορτωθούμε είναι αρκετά απλός. Αγόρασε δισκία χλωρίνης και τοποθέτησε ένα στο καζανάκι ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σύντομα θα μάς ευχαριστείς.  

© Sebastian / Unsplash

Το πάτωμα δεν είναι καλάθι απλύτων 

Βιάζεσαι. Τρέχεις να κάνεις μπάνιο και πετάς τα ρούχα σου στο πάτωμα. Βγαίνεις, σκουπίζεσαι και η πετσέτα κάπου εκτοξεύεται. Φοράς μπουρνούζι και με το που ξεκινάς να ντύνεσαι, το αφήνεις να κυλήσει από το σώμα σου χάμω. Θα τα μαζέψεις μετά μωρέ, ε; Όχι ότι δεν σε εμπιστευόμαστε, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι σύντομα λοφάκια άπλυτων θα έχουν σχηματιστεί στον χώρο σου. Οπότε καλύτερα, μόλις βγάζεις έναν ρούχο ή χρησιμοποιείς μία πετσέτα, να τα βάζεις αμέσως στο καλάθι των άπλυτων.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!