Ακόμα βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν ήδη απότομα. Τις μέρες, που μπορούμε να επισκεφτούμε την παραλία ή να βρεθούμε σε έναν χώρο με καλό κλιματισμό, αυτό δεν είναι τόσο πρόβλημα. Τι γίνεται, όμως, όταν πρέπει να δουλέψουμε; Άσχετα με το αν πηγαίνεις στο γραφείο ή είσαι σε τηλεργασία, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει καθόλου κλιματισμός ή για λόγους οικονομίας αυτός να λειτουργεί ελάχιστα. Αυτό δεν βοηθάει την απόδοση και την παραγωγικότητά σου με κανέναν τρόπο, ούτε φυσικά την ψυχολογία σου και τα επίπεδα ενέργειάς σου. Ευτυχώς, δεν είναι ανάγκη να παραδωθείς στον καύσωνα, αλλά υπάρχουν λύσεις, για να μην σκας από τη ζέστη όσο δουλεύεις. 

Κράτα έξω τον ήλιο

Ναι, σε όλους μάς αρέσει να δουλεύουμε σε έναν χώρο γεμάτο με φυσικό φως. Αυτό, όμως, ανεβάζει τη θερμοκρασία. Κλείσε, λοιπόν, κουρτίνες και στόρια στη διάρκεια της εργάσιμης μέρας σου. Αν δουλεύεις νωρίς το πρωί ή λίγο πιο αργά το απόγευμα, μπορείς να ανοίγεις το παράθυρο στην αρχή ή το τέλος της μέρας αντίστοιχα, ώστε να μπαίνει μέσα στον χώρο λίγο πιο δροσερός αέρας. 

Close Blinds GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Πάγωσε μία θερμοφόρα και ένα ύφασμα

Το κεφάλι μας, οι καρποί μας και τα πόδια μας είναι τα σημεία του σώματός μας, που επηρεάζουν περισσότερο τη συνολική θερμοκρασία μας. Κράτα τα, λοιπόν, όσο πιο δροσερά γίνεται μέσα στη μέρα. Πάρε μία παγωμένη θερμοφόρα και τοποθέτησέ την στα πόδια σου ή και στα χέρια σου, αν η φύση της δουλειάς σου στο επιτρέπει, και πάρε ένα παγωμένο ύφασμα και ακούμπησέ το στον λαιμό σου. 

Κόψε τους ζεστούς καφέδες και κάνε διαλείμματα για νερό

Ειδικά στο πλαίσιο του γραφείου, που μόνη επιλογή μπορεί να είναι ο γαλλικός και ο στιγμιαίος καφές, δεν είναι σπάνιο να συνεχίσεις να πίνεις ζεστούς καφέδες ακόμα και το καλοκαίρι. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο ανεβάζεις παραπάνω τη θερμοκρασία σου. Αν θες σώνει και ντε καφεΐνη, τότε πολύ απλά κατευθύνσου σε κρύες επιλογές. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να πίνεις συχνά νερό, ακόμα κι αν χρειαστεί να βάλεις ξυπνητήρια στο κινητό σου, για να το θυμάσαι. 

Office Wet GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Μην περνάς τα όρια σου

Αν είσαι αγχώδης ή εργασιομανής, ίσως σού φανεί δύσκολο, αλλά είναι απαραίτητο. Η υπερβολική ζέστη, όπως είναι φυσικό, ρίχνει τους ρυθμούς μας. Όταν αυτό συμβαίνει, αν δεν θες να πέσει η παραγωγικότητά σου, είναι πιθανόν να πιέζεσαι κόντρα σε όλα όσα φαίνεται να σού λέει το σώμα σου. Ωστόσο, το μόνο που θα καταφέρεις με αυτό, είναι να σε εξαντλήσεις ακόμα πιο γρήγορα και πιθανώς, ανάλογα τη δουλειά σου, να φθείρεις και τη σωματική σου υγεία.

Ζήτα να αλλάξεις ωράριο

Φυσικά, αυτό δεν είναι δυνατό σε όλα τα επαγγέλματα, ούτε είναι εγγυημένο ότι θα γίνει δεκτό από τον προϊστάμενό σου. Αν μπορείς να το κάνεις, ωστόσο, διάλεξε τις ώρες της ημέρας, που οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές και που ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός. Ανάλογα τη δουλειά, που κάνεις, και τις προτιμήσεις σου, θα σού λέγαμε είτε να πιάνεις δουλειά στις 6 το πρωί, είτε περίπου στις 4 το απόγευμα ώστε το μεγαλύτερο μέρος του ωραρίου σου να είναι από τις 6 το απόγευμα και έπειτα. Αν δουλεύεις από το σπίτι, μπορείς να δεις και την πιθανότητα να κάνεις σπαστό το ωράριο σου, για να πιάνει και τα δύο αυτά χρονικά “παράθυρα”. 

Late Night Work GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Ντύσου ελαφριά

Εκτός κι αν το γραφείο σου έχει αρκετά casual dress code, αυτή η συμβουλή σε αφορά κυρίως άμα δουλεύεις από το σπίτι. Κανένας δεν θα σε δει, οπότε φόρα όσα λιγότερα και πιο ελαφριά ρούχα μπορείς. Αν έχεις επαγγελματικές βιντεοκλήσεις μέσα στη μέρα, βάλε κάτι πιο ταιριαστό, αλλά προσπάθησε να τις κανονίσεις ώρες, που η ζέστη είναι λίγο πιο ήπια, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!